Σύνοδος Κορυφής: Ταμιακή διευκόλυνση της Ελλάδας

Η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, η νέα στήριξη της Ελλάδας, αλλά και το σχέδιο της Κομισιόν για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την αύξηση της απασχόλησης, αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν: «Η Επιτροπή αναζητεί τη νομική φόρμουλα για την παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί συναπόφαση με την Ευρωβουλή».
Η παροχή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκάλεσε ανακούφιση στις Βρυξέλλες, αλλά και αισιοδοξία για έγκριση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των ιδιωτικοποιήσεων στις 30 Ιουνίου. Μάλιστα, λίγα μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέδωσε και δήλωση χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να εστιάσει τώρα τις προσπάθειές της στην έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Οπως υπογράμμιζαν ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, στο αποψινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα με βάση τη δήλωση των υπουργών της Ευρωζώνης της περασμένης Κυριακής, η οποία θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα:
1) την παροχή εγγυήσεων στο ΔΝΤ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να μπορέσει ο διεθνής οργανισμός να αποδεσμεύσει την πέμπτη δόση και 2) τον προσδιορισμό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη της Ελλάδας στη βάση της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, είναι η έκδοση μιας δήλωσης που θα ενισχύει εκείνη του Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο θα ζητήσει τη συναίνεση των ηγετών της Ε.Ε., ώστε να υλοποιήσει το σχέδιο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τα διαρθρωτικά ταμεία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της επιτάχυνσης των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά και της κάλυψης της εθνικής συγχρηματοδότησης. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναζητεί τη νομική φόρμουλα για την παροχή της βοήθειας, προκειμένου να αποφύγει τη χρονοβόρα διαδικασία της τροποποίησης του σχετικού κανονισμού που απαιτεί συναπόφαση με την Ευρωβουλή.
Σχετικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, αλλά και τη νέα στήριξη, οι Γάλλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για επίτευξη καταρχήν συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πιο συγκρατημένη.
Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φρανσουά Μπαρουάν, η παροχή ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση από τη Βουλή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή θα είναι «εντελώς εθελοντική», διότι θέση της Γαλλίας, που θα υποστηρίξει και σήμερα ο πρόεδρος Σαρκοζί, είναι να αποφευχθεί πάση θυσία μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν πιέσεις για ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας αλλά θα γίνει καθαρά εθελοντικά».
Από την πλευρά της η προεδρία της δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι προχθές το βράδυ ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε με τη σειρά της την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα, εν αναμονή του επόμενου (ψήφιση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος) την προσεχή βδομάδα». Η κα Μέρκελ η οποία, όπως είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό (χθες το πρωί), διευκρίνισε ότι δεν θα ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού για ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας, απάντησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πιέσεις, θα γίνει καθαρά εθελοντικά, κι αυτό γιατί η Γερμανία δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη από τους εταίρους της για μια νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως εάν η Ελλάδα θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ότι βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, πολλές χώρες, όχι η Γερμανία, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν αύξηση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Διαβεβαίωσε ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αρνητικές προβλέψεις για βασικά οικονομικά μεγέθη
Οι απογοητευτικές προοπτικές ανάπτυξης, η χρόνια ανεργία και η μικρή πρόοδος στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος χαρακτηρίζουν τα επόμενα χρόνια οικονομικών πιέσεων που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, αλλά και οι υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταφέρουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας για την Ελλάδα, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα είναι περιορισμένες τόσο για το 2012 όσο και για το 2013.
Ασήμαντη ανάκαμψη
Οι αναλυτές προβλέπουν στατιστικά ασήμαντη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μόλις κατά 0,1% την επόμενη χρονιά και ανάπτυξη με «αναιμικούς» ρυθμούς 0,7% το 2013, προβλέψεις που απέχουν σημαντικά από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς 1,1% το 2012 και 2,1% το 2013. Η ανεργία στην Ελλάδα εκτιμάται στο 16,5% το 2012, αυξημένη έναντι του 15,9% στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Η Ιταλία
Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα θα ζητήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μετά την απειλή για υποβάθμιση της χώρας του από τον οίκο Moody's ανησυχεί για εξάπλωση της ελληνικής κρίσης και στους άλλους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.
Οπως δήλωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, μια καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για τη νέα στήριξη της Ελλάδας θα προκαλούσε μια γενική αναταραχή στο σύνολο της Ευρωζώνης, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για όλες τις χώρες και όχι μόνο εκείνες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Νέες εκτιμήσεις από οίκους
Πτώχευση της Ελλάδας «βλέπει» η PIMCO, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πυροδοτούσε μια νέα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. «Τα επόμενα τρία χρόνια, πρόκειται να δούμε διαφορετικές οικονομίες να επιλύουν διαφορετικά προβλήματα.
Για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και ειδικά την Ελλάδα, αυτό θα γίνει μέσω χρεοκοπίας» τόνισε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού fund, Μοχάμεντ ελ-Εριάν, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να συνεχίσει να «σπαταλά» χρήματα για τη διάσωση της χώρας μας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. «Δεν έχει γίνει τίποτα για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Κανένας ελληνικός δείκτης δεν εμφανίζει δυναμική» σημείωσε χαρακτηριστικά. Η PIMCO ανακοίνωσε ότι δεν επενδύει σε στοιχεία ενεργητικού, που συνδέονται με τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο αρκετοί διαχειριστές των αντισταθμιστικών ταμείων (hedge funds) βλέπουν την ελληνική κρίση ως ευκαιρία για μεγάλα κέρδη, όπως παραδέχθηκαν σε οικονομικό συνέδριο στο Μονακό.
«Αν και το πολιτικό ρίσκο είναι τεράστιο, έχει σίγουρα κανείς τη δυνατότητα να βγάλει χρήματα» δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου ο Ρόμπερτ Μάργκουαρντ, ιδρυτής της Signet. Πρόσθεσε δε ότι ορισμένα funds έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα ενός έτους, ενώ διατηρούν short θέσεις σε ομόλογα τριετούς και πενταετούς διάρκειας, εκτιμώντας προφανώς ότι η στάση πληρωμών θα έλθει, αλλά όχι άμεσα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»