Η Βρετανία οδηγεί τις χώρες που δεν επιθυμούν τη στήριξη της Ελλάδας

Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Η Βρετανία  είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει ότι δεν θα λάβει μέρος σε ένα πιθανό δεύτερο ευρωπαϊκό πακέτο δανεισμού στην Ελλάδα από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως κατέστησε σαφές σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η Βρετανία, η οποία δεν συμμετείχε ούτε στο πρώτο πακέτο δανεισμού της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δεν έχει λόγο να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο δανεισμού, είπε ο Κάμερον.
Παράλληλα τόνισε ότι η Βρετανία έχει συμφέρον σε μια «σταθερή, υγιή ευρωζώνη», καθώς οι συνέπειες «σοβαρών αναταράξεων» στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τη χώρα του. «Οι αναταράξεις στην ευρωζώνη δεν είναι καλές για τη Βρετανία. Η Βρετανία υποφέρει όταν η ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες», είπε ο Κάμερον, τονίζοντας πως το 40% των βρετανικών εξαγωγών έχουν προορισμό χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Το ζήτημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας συζητήθηκε σε επίπεδο ευρωζώνης — και όχι από όλες τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ –, είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας μπορεί να λάβει μέρος σε οποιοδήποτε περαιτέρω πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας και ως εκ τούτου η Βρετανία δεν μπορεί να αναμιχθεί σ’ αυτό. Πάντως το Λονδίνο έχει «ρόλο να διαδραματίσει» όσον αφορά τα μέτρα στήριξης από το ΔΝΤ, σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρομπάι, όσο και η γερμανική πλευρά επανέφεραν στο προσκήνιο την περίπτωση να κληθούν «να βάλουν πλάτη» και οι δέκα χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ. Ταυτοχρόνως κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριζαν ότι η βρετανική κυβέρνηση όσο και ο βρετανικός τύπος φρόντισαν από κοινού χθες να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης για το ευρώ, που ωστόσο δεν αντικατροπτίζει την πραγματικότητα. e-dragoumanos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!