Πάλι στον αέρα το Μνημόνιο Νο2!


eurozone-greeceΠριν ακόμη η κυβέρνηση μπει στην τελική ευθεία της κρίσιμης πολιτικής και κοινοβουλευτικής «μάχης» για το Μνημόνιο Νο2,  στην οποία είναι στραμμένοι όλοι οι προβολείς των διεθνών ΜΜΕ, άνοιξε ξαφνικά άλλη μια «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στα μέτρα του νέου προγράμματος, που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα, σκληρά μέτρα λιτότητας!

Παρότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (Μνημόνιο 2) κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα, μέχρι το βράδυ η διαπραγμάτευση των μέτρων με την τρόικα είχε ξανανοίξει (!) και συνεχίσθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χωρίς να είναι γνωστό πού ακριβώς θα καταλήξει:
n  Το νέο... μπάχαλο στην Αθήνα άρχισε όταν έγινε γνωστή διάταξη του εφαρμοστικού νόμου του Προγράμματος, με την οποία το Ελληνικό Κράτος έπεφτε στην κατηγορία του χειρότερου «μπαταχτσή» μικροαπατεώνα: ενώ το 2010 είχε προσφέρει το κίνητρο της επιστροφής φόρου σε όσους θα συνέλεγαν αποδείξεις για να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με τη διάταξη αυτή οι επιστροφές φόρων προβλεπόταν να... αφαιρεθούν από τις τσέπες των φορολογούμενων! Ειδικότερα, η διάταξη έθετε ανώτατο όριο 300 ευρώ στις επιστροφές φόρου λόγω συγκέντρωσης αποδείξεων και όσοι θα έπαιρναν επιστροφές πάνω από το όριο αυτό θα έπρεπε να τις... επιστρέψουν στο Δημόσιο, μέσω της καταβολής του νέου έκτακτου «χαρατσιού», που βαφτίσθηκε «φόρος αλληλεγγύης»!
n  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από το υπ. Οικονομικών, το «κίνημα των αποδείξεων» έχει δυσβάστακτο κόστος φέτος, καθώς οι επιστροφές φόρων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτή η «τρύπα» επινοήθηκε το μέτρο της... δήμευσης των επιστροφών με αναδρομική ισχύ, που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
n  Εύλογα η διάταξη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και την οργή ακόμη και βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, καθώς δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη «φορομπηχτικό» μέτρο, αλλά για ένα μέτρο που εξαφανίζει όση αξιοπιστία είχε απομείνει στο ελληνικό κράτος έναντι των φορολογούμενων.
n  Προς τιμήν του, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αρχικά μέσω δηλώσεών του στο “Alter” και στη συνέχεια (μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής), με γραπτή δήλωσή του, ότι το μέτρο που προκάλεσε τη θύελλα αντιδράσεων... ανακαλείται. «Με αφορμή δημοσιογραφικές ερωτήσεις και σχόλια ως προς το περιεχόμενο και την ερμηνεία της διάταξης του Εφαρμοστικού Νόμου για τις επιστροφές φόρου λόγω συγκέντρωσης αποδείξεων, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι, όπως αποσαφήνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν θα αλλάξει φέτος τίποτα σε σχέση με τις επιστροφές», ανέφερε η μεταμεσονύκτια ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.
Από αυτό το σημείο και μετά, όμως, η οργή μεταφέρθηκε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, την Φραγκφούρτη και την Ουάσιγκτον, καθώς τα στελέχη της τρόικας αντιλήφθηκαν ότι άνοιγε μια νέα «τρύπα», 600 εκατ. ευρώ, στα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2011, με συνέπεια να είναι απαραίτητη η εκ νέου διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για να βρεθούν αξιόπιστα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που άρχισε (με τηλεδιασκέψεις, κατ’ ανάγκη, αφού τα στελέχη της τρόικας είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα ήσυχα ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε) μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν βέβαιο πού θα καταλήξει. Όπως παραδέχθηκε την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών, άλλωστε, αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον πολύ δύσκολες, καθώς η τρόικα δεν έχει εμπιστοσύνη σε μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, αν δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα εφαρμοσθούν αποτελεσματικά. Έτσι, δεν αρκεί για παράδειγμα εν προκειμένω να προστεθεί μια πρόβλεψη στο μνημόνιο για πρόσθετα έσοδα, για παράδειγμα, από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου, αλλά πρέπει να βρεθούν «σίγουρα» φορολογικά μέτρα ή περικοπές δαπανών για να καλυφθεί η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να τροποποιήσει το ήδη κατατεθέν στη Βουλή, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προσθέτοντας μέτρα λιτότητας που θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι θα υπάρξουν και νέες, πολιτικά δυσάρεστες, εκπλήξεις, ακριβώς σε μια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να αποφευχθούν «διαρροές» από βουλευτές στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο 2, που είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη.
Κάπως έτσι, η διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου, που θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί πριν από ενάμιση μήνα, καταλήγει σε πολιτικό θρίλερ για πολύ γερά νεύρα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να πιουν ένα ακόμη πιο πικρό ποτήρι λιτότητας και να υποστηρίξουν τα σκληρά μέτρα με την ψήφο τους, ενώ η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας αυξάνονται επικίνδυνα...  sofokleous 10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!