Το Κουρδικό και η ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση Τουρκίας – Συρίας.



Πολλές φορές μέχρι τώρα Τούρκοι πολιτικοί και αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί πως το πρόβλημα της Συρίας αποτελεί για τη χώρα τους θέμα μείζονος σημασίας. Ο φόβος να επεκταθούν οι ταραχές και στο εσωτερικό της χώρας (Τουρκία) και ουσιαστικά να ξεκινήσει επί χάρτου ο διαμελισμός της Τουρκίας υπό την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν, είναι η μία όψη του νομίσματος.
Η δεύτερη όψη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ώστε το πρόβλημα που προέκυψε στη Συρία να έχει ήδη προσφέρει στη Τουρκία ευκαιρίες ώστε να “μπαλώσει” κάποια πιθανόν παλιά της λάθη.  

Ας θυμηθούμε το παρακάτω:


Αναρτήθηκε στις 18 Μαίου 2011 (κλικάρετε τον ενεργό σύνδεσμο)


Ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Terör Örgütlerinin Sonu” (το τέλος των τρομοκρατικών οργανώσεων) που πρόκειται να δημοσιευτεί την επόμενη βδομάδα. Ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας στο τουρκικό τύπο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που γράφει, το γεγονός πως η Τουρκία απόρριψε τελικά τη πρόταση των ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την επιχείρηση στο Ιράκ, ήταν ένα μεγάλο σφάλμα και πως με αυτή της την απόφαση έχασε τη μοναδική ευκαιρία που είχε, να περιθωριοποιήσει τους Κούρδους του PKK.

Η τελική απόφαση, να αρνηθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, πάρθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία στη βουλή της Τουρκίας. Στη περίπτωση που η πρόταση των ΗΠΑ είχε γίνει τότε αποδεκτή, εξηγεί σήμερα ο İlker Başbuğ, θα έδινε τη δυνατότητα στη Τουρκία να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά εδάφη για να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, ενώ σε αντάλλαγμα τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ειδική ζώνη ασφαλείας αρκετών χιλιομέτρων στα εδάφη του βορείου Ιράκ ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση μελών του PKK στα τουρκικά εδάφη.

Παράλληλα όπως εξηγεί, η απόφαση της Τουρκίας έφερε «ζάλη» τότε στις ΗΠΑ με συνέπεια οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να περάσουν μια από τις χειρότερες περιόδους τους.

Σύμφωνα με τον İlker Başbuğ, ο τελικός στόχος των Κούρδων είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο και ενιαίο Κουρδιστάν. Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται οι Νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ορισμένα τμήματα των Ιράκ και Ιράν και ένα τμήμα από τη Συρία.

Και αναλύει:

Ο συγκεκριμένος στόχος περιλαμβάνει τέσσερα βήματα/στάδια:

Το πρώτο είναι η αναγνώριση των Κούρδων σε όλες τις περιοχές/χώρες. Το δεύτερο η δημιουργία μιας αυτόνομης διοίκησης σε κάθε μία από αυτές, το τρίτο η τελική δημιουργία πολλών μικρών κουρδικών κρατιδίων στις προαναφερθείσες περιοχές και το τέταρτο η ενοποίησή τους με τελικό αποτέλεσμα το ενιαίο και παράλληλα μεγάλο Κουρδιστάν.

Τέλος, χαρακτηρίζει γενικότερα την όλη πολιτική των Κούρδων όλα αυτά τα χρόνια ως «καλότυχη» μιας και διαχρονικά λόγω συγκυριών έχουν βοηθηθεί αρκετά από εξωτερικούς παράγοντες (άλλες χώρες).

Διαβάζοντας μερικά από τα οποία έγραψε στο βιβλίο του ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, καλό είναι να θυμηθούμε, πως σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τη WikiLeaks, οι ΗΠΑ είχαν τότε υποσχεθεί (μέσα σε πολλά άλλα) στη Τουρκία οικονομική βοήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμμετοχή της στην ανατροπή του Σαντάμ, καθώς και ξεκάθαρες εγγυήσεις για τη μη ίδρυση Κουρδικού κράτους. Παράλληλα οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει …πως σε περίπτωση που η Τουρκία απόρριπτε την αμερικανική πρόταση (όπως και τελικά έκανε) τότε δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τίποτα όσον αφορά το μέλλον καθώς και ότι κανείς πια δεν θα γνώριζε το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ, πάντα σε σχέση με τη πορεία του Κουρδικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!