Μεγάλος πρωταγωνιστής η... κρίση, περιορισμένες οι συναυλίες λόγω κόστους, έμφαση στο θέατρο, αλλά και πολλές πιθανότητες ματαιώσεων λόγω χαμηλής ανταπόκρισης του κοινού

Με Νταλί, Ελύτη και ΑριστοφάνηE-mail

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110624/low/assets_LARGE_t_420_53597973.JPG


Κάποιοι σκέφτηκαν να ματαιώσουν τη φετινή διοργάνωση, κάποιοι άλλοι ακόμη ψάχνουν χορηγούς, κάποιοι τρίτοι δεν έχουν καθόλου συναυλίες, έτσι στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που ζούμε τα φεστιβάλ της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζονται φέτος περιορισμένα σε χρόνο και χρήμα.

"Φέτος περιοριστήκαμε στις θεατρικές παραστάσεις. Δεν κλείσαμε μεγάλες συναυλίες και δεν έχουμε βρει καθόλου χορηγούς. Αλλά ούτε μία στιγμή δεν σκεφτήκαμε να μη γίνει το Φεστιβάλ", είπε στο "Εθνος", εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής του 19ου Φεστιβάλ Κασσάνδρας, ο Γιώργος Καλούσης.
Ενα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ, αυτό των Φιλίππων, που συμπληρώνει 54 χρόνια ζωής και γίνεται πάλι διπλό (Φιλίππων-Θάσου), έριξε τον προϋπολογισμό του στο 1/3 και φέτος στοιχίζει μόλις 100.000 ευρώ και 15.000 ευρώ αυτό της Θάσου.
"Σύνθημά μας φέτος είναι φτωχός προϋπολογισμός, πλούσιο Φεστιβάλ και στηριχτήκαμε πολύ στον εθελοντισμό", μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θοδωρής Γκόνης και προσθέτει: "Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε και όχι αυτό που θέλουμε και είμαστε ευτυχείς που φτάσαμε σε αυτό το σημείο να έχουμε ένα πολύ καλό πρόγραμμα".
«Εκείνος κι εκείνος»
«Εκείνος κι εκείνος»
Οι συναυλίες που κατά παράδοση είναι πιο δαπανηρές απουσιάζουν από πολλά προγράμματα, ενώ μεταξύ σοβαρού και αστείου πολλοί διοργανωτές εκτιμούν ότι αρκετές από αυτές θα ματαιωθούν λόγω χαμηλής ανταπόκρισης του κοινού.
Εξαίρεση αποτελεί το 33ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη μουσική και φιλοξενεί φέτος πολύ γνωστά ονόματα.
Μαρινέλλα
Μαρινέλλα
"Φτιάξαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα, με όλη την γκάμα της ελληνικής μουσικής και πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε τους νέους. Μόνο μας πρόβλημα πως δεν βρίσκουμε χορηγούς και σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα γίνονται κάθε χρόνο και πιο δύσκολα", μας είπε η Δήμητρα Γρηγορέα, εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας.
Η εξασφάλιση χρηματοδότησης 850.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την τριετία 2011-2013 έδωσε στους διοργανωτές του 40ού Φεστιβάλ Ολύμπου τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα περισσότερες δικές τους εκδηλώσεις και κατ' επέκταση να υιοθετήσουν χαμηλή τιμολογιακή πολιτική.
Ψαραντώνης
Ψαραντώνης
"Δώσαμε βαρύτητα στη μοναδικότητα των παραστάσεων, στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της Πιερίας και στην απόδοση τιμής σε καλλιτέχνες της Πιερίας που διαπρέπουν", δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κώστας Μυστακίδης.
ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Αρωμα Ισπανίας με Λουθ Κασάλ και Πικάσο
Με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον ισπανικό πολιτισμό αλλά και στον Οδυσσέα Ελύτη, στον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο και στον γλύπτη Ευθύμη Καλεβρά γιορτάζει τα 40 του χρόνια το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στην Παναγία Κονταριώτισσα και στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, ενώ για πρώτη φορά θα αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι, όπως το πάρκο των Καταφυγιωτών και το ανοιχτό θέατρο του πάρκου της Κατερίνης.
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει με συναυλία της Ισπανίδας μούσας του Αλμοδόβαρ, Λουθ Καζάλ (9/7), ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 28 Αυγούστου, με αρχαιολογικές ομιλίες για την Πιερία.
Στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του προγράμματος συγκαταλέγονται: εκθέσεις αφιερωμένες στον αναγνώστη Σαλβαδόρ Νταλί και στην Γκερνίκα του Πικάσο, παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου "Σκηνοβάτες", (6/8) και "Παραμύθι χωρίς όνομα" (24/8) του ΚΘΒΕ "Μικρά Διονύσια" (27/8) και των ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης "Υπηρέτης δύο αφεντάδων", (15/7) και ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης "Εκείνος κι εκείνος", (19/7), αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από την Ορχήστρα Νέων Δίου, με τους Γ. Ανδρεάτο και Μ. Ασλανίδου (16/7), μουσική παράσταση της Μαρινέλλας (30/7) και συναυλία των Θ. Μικρούτσικου και Χρ. Θηβαίου (13/8).
ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ - ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Χαΐνηδες και τσιγγάνικη σόουλ
"Κάποιες φορές φτάσαμε πολύ κοντά στο να τα παρατήσουμε. Αλλά τελικά τα καταφέραμε". Οι διοργανωτές των 11ων Γιορτών της Γης, που γίνονται σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στη Βλάστη Κοζάνης, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, αλλά υπόσχονται να είναι συνεπείς στο ετήσιο τους ραντεβού από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου σε μία διαφορετικού τύπου κατασκήνωση.
Την πρώτη βραδιά, 14 Ιουλίου, θα εμφανιστούν οι Χειμερινοί Κολυμβητές και η Μακεδονική Φάλαγγα, ακολουθούν η Gypsy Band Romengo από την Ουγγαρία και η Kottarashky Band από τη Βουλγαρία (15/7), οι Χαΐνηδες από την Κρήτη και οι Kal με τσιγγάνικη σόουλ μουσική από το Βελιγράδι (16/7) και οι Opa Cupa από την Ιταλία και οι Votka Rag από τη Μυτιλήνη (17/7).
ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ
Οθέλλος, Ευριπίδης και αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη
Αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, είναι το 54ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος ενώνεται ξανά με αυτό της Θάσου.
Η έναρξη θα γίνει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, όπου στις 2 Ιουλίου θα δώσει συναυλία ο Στ. Ξαρχάκος, ο οποίος μελοποιεί αποκλειστικά για το φεστιβάλ ένα κείμενο του Παπαδιαμάντη, ενώ οι Γ. Χαρούλης και Ν. Μποφίλιου ερμηνεύουν αξέχαστες επιτυχίες.
Ακολουθούν στον ίδιο χώρο: ο "Αμλετ" του Ο. Σαίξπηρ, με τον Αιμίλιο Χειλάκη (9/7 και 16/7 στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου), ο "Υπηρέτης δύο αφεντάδων" του Κ. Γκολντόνι με τον Β. Χαραλαμπόπουλο (16-17/7 και 23/7 στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου), τα "Μικρά Διονύσια" από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (21-22/7), ο "Οθέλλος" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τους Γ. Κιμούλη, Κ. Μαρκουλάκη (24-25/7), οι "Σκηνοβάτες" από το Εθνικό Θέατρο (29-30/7 και 3/8 στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου), η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη με τον Π. Φιλιππίδη (5-6/8 και 7/8 στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου), ο "Ηρακλής Μαινόμενος" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο (12-13/8), ακόμη μία αποκλειστικότητα με τον Αλ. Ιωαννίδη να μελοποιεί τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη και τη Μαρία Φαραντούρη να αποδίδει το έργο (20/8), και το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Π. Δέλτα από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (22/8).
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στο Κάστρο της Καβάλας θα δώσουν συναυλίες η Δ. Γαλάνη με τον Vassiliko (18/7), ενώ ο Μ. Σιγανίδης θα παρουσιάσει ειδικά για το φεστιβάλ μια σύνθεσή του για τον Παπαδιαμάντη (30/7).
Παράλληλα, κάτω από τον Φάρο η Λ. Φωτοπούλου με τη Λίλα, τον Δ. Σωτηρίου και δύο χορευτές θα παρουσιάσουν το "Ονειρο στο κύμα" του Παπαδιαμάντη (10/8), στο Απεντομωτήριο, ο Θ. Σαράντος θα παρουσιάσει το έργο "Ο Αμερικάνος" του Παπαδιαμάντη (27/7) και η Μ. Γεμεντζάκη τους "Θαλασσινούς Ερωτες" (17/8), ενώ στο φέρι Καβάλα - Θάσος στα τέλη Ιουλίου οι Ν. Μεντή, Ελ. Κοκκίδου, Μ. Παπαδημητρίου, Δ. Λιγνάδης, Σ. Φιλιππίδου και Ν. Κουρής θα διαβάσουν τα "Θαλασσινά ειδύλλια" του Παπαδιαμάντη.
Σε ναούς και ταβέρνες κείμενα του συγγραφέα θα διαβάσουν οι Μ. Χατζησάββας, Κ. Καραμπέτη, Ν. Καραθάνος, Γ. Γάλλος (14/8), στο Θεατράκι Μωχάμετ Αλη πραγματοποιείται ένα ταξίδι στον μουσικό κόσμο του Παπαδιαμάντη από τους "Εν Χορδαίς" (8/8), στο λιμάνι, μουσικοί από την Καβάλα και μαθητές θα διαβάσουν κείμενα και θα τραγουδήσουν πάνω στα σταθμευμένα καΐκια και στην Παλιά Μουσική οι αδελφοί Πέτρος και Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και η Βυζαντινή Χορωδία "Δομέστικοι" της Δράμας θα παρουσιάσουν τον "Βυζαντινό Παπαδιαμάντη" (11/7) κ.ά. Στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου παρουσιάζονται επίσης "Το μόνον της ζωής του ταξίδειον" του Γεωργίου Βιζυηνού (27/7) και "Το γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη (10/8).
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Η Μαρινέλλα συναντά τον "Caveman"
Στο αμφιθέατρο της Σίβηρης το Φεστιβάλ Κασσάνδρας συμπληρώνει φέτος 19 χρόνια με ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στο θέατρο.
Εκτός από τη Μαρινέλλα και το "Μιούζικαλ" που έρχεται στις 23 Ιουλίου και τη "Σπείρα-Σπείρα" του Στ. Κραουνάκη που είναι υπό διαπραγμάτευση, δεν υπάρχουν άλλες συναυλίες.
Το πρόγραμμα ξεκινά με την κωμωδία των Μ. Ρέππα - Θ. Παπαθανασίου "Συμπέθεροι από τα Τίρανα" (20/7) και ακολουθούν: η "Κατσαρίδα" του Β. Μαυρογεωργίου (24/7), ο "Οθέλλος" του Σαίξπηρ με τους Γ. Κιμούλη, Σμ. Καρύδη (27/7), ο "Caveman" του Ρ. Μπέκετ (4/8), η παράσταση "Αχ, αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του" των Ρήγα-Αποστόλου (10/8), η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη (13/8) και η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη "Παραμύθι για παιδιά" (20/8).
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ο "Μικρός πρίγκιπας" πάει στη θάλασσα
Με επίκεντρο το Ανοιχτό Θέατρο των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, το Φεστιβάλ Θάλασσας επεκτείνεται με δράσεις και δρώμενα στην Καλλικράτεια και στη Νέα Τρίγλια. Αν και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα δοθούν οι θεατρικές παραστάσεις: "Ειρήνη" του Αριστοφάνη με τον Π. Φιλιππίδη (9/7), "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη (16/7), "Αμλετ" του Σαίξπηρ (23/7), "Caveman" του Rob Becker (2/8), "Τα κορίτσια με τα μαύρα" των Ρήγα - Αποστόλου (6/8), "Ευτυχώς επτωχεύσαμεν" των Μάτεσι - Σπύρου (12/8), "Ο μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν Εξιπερί (13/8), ενώ στις 20 Αυγούστου θα δώσει συναυλία ο Δ. Ζερβουδάκης.
ΝΕΣΤΟΡΙΟ
Ο Αγγελάκας πάει... κατασκήνωση
Κλασικό και αναμενόμενο, στις όχθες του Αλιάκμονα, το River Party Νεστορίου γιορτάζει τα 33α γενέθλιά του με γνωστά ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας στην κεντρική του σκηνή και παράλληλες εκδηλώσεις στις άλλες δύο, μικρότερες, ενώ δεν λείπουν και φέτος αθλητικοί αγώνες και κατασκήνωση δίπλα στο ποτάμι.
Η διοργανώτρια εταιρεία επέλεξε φέτος να επικοινωνήσει το πρόγραμμα και να ενημερώνει τους φαν του θεσμού μέσω του twitter.
Μεταξύ αυτών που θα εμφανιστούν από τις 3 έως τις 7 Αυγούστου είναι οι: Γ. Αγγελάκας, Θ. Μικρούτσικος - Χρ. Θηβαίος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Γ. Χαρούλης, Ψαραντώνης, Λ. Μπαλάφας, Λ. Μαχαιρίτσας, Γ. Ζουγανέλης, Δ. Σταρόβας, Αλ. Κωνσταντόπουλος, Ζ. Αρβανιτίδη, Π. Μουζουράκης, Στ. Ρόκκος, Loco-mondo.
ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΡΔΑ
Τέσσερις μέρες δίπλα στα σύνορα
Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις όχθες του Αρδα, τις τέσσερις τελευταίες μέρες του Ιουλίου η μουσική θα πλημμυρίσει τον χώρο και οι κατασκηνωτές θα περάσουν μερικές δροσερές και ευχάριστες βραδιές.
Το Φεστιβάλ θα ανοίξουν οι Ελλη Πασπαλά, Φοίβος Δεληβοριάς και ΑΤΜΑ (27/7), τη σκυτάλη παίρνουν οι Κ. Μαραβέγιας και Π. Μουζουράκης (28/7), ο Δ. Σαββόπουλος και η Ν. Μποφίλιου (29/7), οι Λ. Μαχαιρίτσας, Γ. Ζουγανέλης, Δ. Σταρόβας, Αλ. Κωνσταντόπουλος, Ζ. Αρβανιτίδη, Γ. Γιοκαρίνης, "Υπόγεια Ρεύματα" και "Παράξενες Μέρες" (307/), ενώ το πρόγραμμα κλείνουν την Κυριακή 31 Ιουλίου τα "Κόκκινα Χαλιά" και "Νεύμα", οι Χρ. Δάντης, Ρ. Χρηστίδου, ο Ζ. Πασιαλής.

πηγή:Έθνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!