«Ντοπάρισμα» με 17+8 δισ. ευρώ για 6 κλάδους
Έξι κλάδους έχει επιλέξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για να αποτελέσουν τις «ατμομηχανές» της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, υποδεχόμενοι τον κύριο όγκο της επανακατανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των νέων δανείων από την ΕΤΕπ.
Σε σύσκεψη που διενεργήθηκε προχθές υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των κ. Χρυσοχοΐδη, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Κουτρουμάνη, τέθηκε επί τάπητος η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να ζητήσει, πέραν του συνολικού επαναπρογραμματισμού των αναπορρόφητων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 17 δισ. ευρώ, και την ολική απαλλαγή της χώρας από την υποχρέωση εθνικής συμμετοχής στα έργα.
Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν μέσω του προέδρου της κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στο 15%, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να αρθεί, προσωρινά, για την Ελλάδα η υποχρέωση εθνικής συμμετοχής.
Ταυτόχρονα, διενεργήθηκε μια πρώτη συζήτηση για τους κλάδους που θα δηλώσει η Ελλάδα ως επιλέξιμους. Δηλαδή τους τομείς στους οποίους θα πέσει το κύριο μέρος των κονδυλίων από τον επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ καθώς και τα νέα δάνεια που θα συναφθούν από την ΕΤΕπ ή μέσω έκδοσης ευρωομολόγων.
Ταυτόχρονα, διενεργήθηκε μια πρώτη συζήτηση για τους κλάδους που θα δηλώσει η Ελλάδα ως επιλέξιμους. Δηλαδή τους τομείς στους οποίους θα πέσει το κύριο μέρος των κονδυλίων από τον επαναπρογραμματισμό του ΕΣΠΑ καθώς και τα νέα δάνεια που θα συναφθούν από την ΕΤΕπ ή μέσω έκδοσης ευρωομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη κατέληξε στους εξής έξι κλάδους ως υποψήφιους να αποτελέσουν τις ατμομηχανές για την επανεκκίνηση της οικονομίας: υποδομές, τουρισμός, ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νέες αγροτικές καλλιέργειες και διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων.
Στους κλάδους αυτούς θα κατευθυνθεί την περίοδο ως το 2013 το μεγαλύτερο μέρος των 17 δισ. ευρώ από τα αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθούν επιπλέον 8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή την έκδοση ευρωομολόγων και τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων, τη σύσταση της οποίας προωθεί το ΥΠΑΑ.
Βασική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του εθνικού συστήματος μεταφορών, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη βελτίωση της προσπελασιμότητας και των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι το μεγαλύτερο του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 4,976 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, εμφανίζει χαμηλό βαθμό απορρόφησης.
Παρά το γεγονός ότι το 1/3 του προγράμματος καλύπτεται από τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης (5 μεγάλα οδικά έργα της χώρας, ο βορειοδυτικός και ο ανατολικός άξονας της Πελοποννήσου, η Ιονία Οδός, ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας και ο άξονας Μαλιακός - Κλειδί στον ΠΑΘΕ), ο ρυθμός απορρόφησης ήταν ιδιαίτερα χαμηλός ως τον Οκτώβριο του 2009 (2%) και παραμένει χαμηλός και σήμερα.
Στόχος του ΥΠΟΙΑΝ είναι τη φετινή χρονιά να επιτευχθεί διπλάσια απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο τέλος του έτους η υλοποίηση του ΕΣΠΑ να έχει ξεπεράσει το 35% από 18% που ήταν στο τέλος του 2010. Επίδοση η οποία αν επιτευχθεί θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 3,5% - 3,8%.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την επανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ μπορεί να ολοκληρωθούν έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ώστε το πακέτο να συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση (μνημόνιο ΙΙ), απαλύνοντας τις σχετικές εντυπώσεις.
Για τον λόγο αυτόν, εντός των προσεχών ημερών θα σταλεί επιστολή από τον πρωθυπουργό στον κ. Μπαρόζο και θα πραγματοποιηθεί ταξίδι του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Κομισιόν να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, με στόχο να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Euro2day
Σχόλια
χαχα..αφου ξεπουλησαν μια χωρα, τωρα λενε και κανενα αστειακι.