UFO: Από την ψυχολογία στην εναέρια κυκλοφορία, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια απάντηση;

BBC/Twenty Twenty Productions Ltd/Rory Jackson Sian Eleri στέκεται σε έναν βράχο και κοιτάζει ψηλά τον ουρανόBBC/Twenty Twenty Productions Ltd/Ρόρι Τζάκσον
Η Sian Eleri, που απεικονίζεται, ερευνά υποτιθέμενες εμφανίσεις UFO στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980

Καθώς η νέα σειρά του Paranormal του BBC εξετάζει υποτιθέμενες θεάσεις UFO, ένας ειδικός στον τομέα της αεροδιαστημικής λέει ότι η προσβάσιμη, σύγχρονη τεχνολογία μας βάζει σε πιο δυνατή θέση από ποτέ για να μάθουμε τι συμβαίνει στους ουρανούς από πάνω μας.

Ήταν μια βροχερή μέρα στο Pembrokeshire τον Φεβρουάριο του 1977, όταν μια ομάδα μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Broad Haven ισχυρίστηκε ότι είδε ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο (UFO) έξω.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος ήταν μόλις 10 ετών τότε, θυμάται τους συμφοιτητές του να μπαίνουν μέσα όλη την ημέρα «προσπαθώντας να ειδοποιήσουν τον διευθυντή ότι κάτι περίεργο συμβαίνει».

Ο μαθητής ήταν σίγουρος ότι υπήρχε μια λογική εξήγηση για αυτό που είχαν δει. «Η πρόθεσή μου ήταν να πάω εκεί έξω και να τους αποδείξω εντελώς ότι έκαναν λάθος», λέει ο David.

Αλλά όταν πήγε να ερευνήσει, λέει ότι είδε ένα «ασημένιο αντικείμενο σε σχήμα πούρου» στο μέγεθος ενός λεωφορείου, με θολωτό επάνω τμήμα και μια «κόκκινη παλλόμενη λάμψη» στην κορυφή.

«Είχα αυτή τη συντριπτική επιθυμία να τρέξω μακριά», λέει ο David για τη θέαση που διήρκεσε περίπου 10 δευτερόλεπτα.

BBC/Twenty Twenty Productions Ltd Ο ​​David Davies σε ένα καταπράσινο χωράφι στην ΟυαλίαBBC/Twenty Twenty Productions Ltd
Ο David Davies ήταν ένα από τα παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Broad Haven που ισχυρίστηκε ότι είδε ένα UFO το 1977

Αυτό το γεγονός στη νοτιοδυτική Ουαλία εξερευνάται στην τελευταία σειρά του Paranormal του BBC . Σε τέσσερα επεισόδια, ο παρουσιαστής Sian Eleri ερευνά υποτιθέμενες εμφανίσεις UFO στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Έρχεται καθώς ισχυρισμοί για εξωγήινη ζωή έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού για άλλη μια φορά. Πέρυσι, το Κογκρέσο των ΗΠΑ συγκάλεσε ένα πάνελ ορόσημο για το θέμα, οι μυστηριώδεις μονόλιθοι συνεχίζουν να εμφανίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν viral τάσεις σχετικά με τα «εξωγήινα σώματα». Στο TikTok, για παράδειγμα, υπάρχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο δημοσιεύσεις με το hashtag "UFO".

Και ένας ειδικός στον τομέα της αεροδιαστημικής λέει στο BBC ότι το 2024, χάρη στο ότι όλοι έχουν ένα τηλέφωνο στην τσέπη τους και σε πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν εφαρμογές για να παρακολουθούν την εναέρια κυκλοφορία, είμαστε σε «πολύ ισχυρότερη θέση για να μπορούμε να παρακολουθούμε τι είναι γνωστό και τι είναι άγνωστο».

Υπάρχει λοιπόν μια απλή εξήγηση για το γιατί βλέπουμε UFO; Και πρέπει να ερευνηθούν;

«Πολύ κυνήγι UFO»

Τα ΑΤΙΑ κρατούν την προσοχή μας για δεκαετίες, από τότε που οι αναφορές για υποτιθέμενα εξωγήινα συντρίμμια στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού το 1947, η ταινία The Flying Saucer που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα και ο Διαστημικός Αγώνας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης ενισχύθηκε στη δεκαετία του 1950.

Και οι ιστορίες για την εξωγήινη ζωή θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη λαϊκή κουλτούρα τα επόμενα χρόνια, από το βραβευμένο με Όσκαρ ET του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1982, στο The X Files που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1993 και ακόμη και πρόσφατες προσθήκες όπως η ταινία του Jordan Peele του 2022 Nope που τροφοδοτεί την πολιτιστική έμμονη ιδέα.

Ο Δρ Ciaran O'Keeffe - ο επικεφαλής της σχολής ανθρωπίνων και κοινωνικών επιστημών στο Buckinghamshire New University - λέει ότι υπήρξε επίσης «τεράστια αιχμή ενδιαφέροντος» για θεάσεις UFO γύρω στη δεκαετία του 1980 που οδήγησαν σε «πολύ κυνήγι UFO».

BBC/Twenty Twenty Productions Ltd ζωγραφιές παιδιών δημοτικού σχολείου Broad Haven με UFO σε τραπέζιBBC/Twenty Twenty Productions Ltd
Τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο Broad Haven κλήθηκαν να ζωγραφίσουν αυτό που είχαν δει

Οι αναφερόμενες θεάσεις καλύφθηκαν από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο - και η υποτιθέμενη θέαση στο Δημοτικό Σχολείο Broad Haven επισημάνθηκε από δημοσιεύματα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία.

Το περιστατικό Broad Haven ήταν ένα από ένα κύμα θεάσεων στην περιοχή το 1977 - που ονομάστηκε Dyfed Triangle. Στο παρελθόν, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για να τις εξηγήσουν, συμπεριλαμβανομένου του έργου ενός «τοπικού φαρσέρ» .

Ενώ θεάσεις όπως αυτή στο Broad Haven τράβηξαν μαζική προσοχή, ο Dr O'Keeffe λέει ότι μπορεί να υπάρχουν εύλογες εξηγήσεις.

«Η βασική θεμελιώδης ψυχολογική εξήγηση για το τι συμβαίνει είναι γύρω από τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων», λέει ο Δρ Ο'Κιφ, ο οποίος συμβουλεύεται επίσης στο Uncanny του BBC, προσθέτοντας ότι η μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων μπορεί να είναι επιρρεπής σε λάθη.

«Η φύση της συνέντευξης ενός αυτόπτη μάρτυρα μπορεί να διαστρεβλώσει σημαντικά τη μνήμη του γεγονότος», προσθέτει, ειδικά αν η ανάκριση ενός μάρτυρα είναι κακή. Για παράδειγμα, οι βασικές ερωτήσεις και η έκθεση σε κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ενός γεγονότος μπορεί να είναι παράγοντες παραμόρφωσης.

BBC/Twenty Twenty Productions Ltd Παιδιά του δημοτικού σχολείου Broad Haven κρατώντας σχέδια του UFO που είχαν δειBBC/Twenty Twenty Productions Ltd
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά τράβηξαν πανομοιότυπες εικόνες του UFO, που τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης

Ωστόσο, η παρατήρηση UFO στο Δημοτικό Σχολείο Broad Haven δεν ήταν μόνο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ήταν μια ομάδα μαθητών. Εδώ, ο Δρ O'Keeffe εξηγεί ότι η ιδέα της «μετάδοσης» και η ομαδική συμμόρφωση θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από μια μαζική παρατήρηση UFO.

"Μεταδοτικότητα είναι αυτή η ιδέα ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μπορούν να εξαπλωθούν σε μια ομάδα ανθρώπων", λέει ο Δρ O'Keeffe.

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ αισθάνεται ότι μπορεί να «αποκλείσει» αυτές τις ψυχολογικές εξηγήσεις για τη θέαση του 1977, αφού τα παιδιά φέρεται να σχεδίασαν πανομοιότυπες εικόνες του UFO που είχαν δει.

Πριν από το περιστατικό, προσθέτει ο David, δεν είχε «μεγάλο ενδιαφέρον για την Sci-Fi». Αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν, θα ξόδευε χιλιάδες λίρες σε βιβλία και ερευνητικό υλικό για να καταλάβει τι συνέβη.

«Δεν δημοσιοποιείται πάντα»

Ο Δρ Ryan Marks, ένας μηχανικός αεροδιαστημικής που εμφανίζεται στο Paranormal, λέει ότι η εναέρια κυκλοφορία στον ουρανό θα μπορούσε επίσης να προσφέρει εύλογες εξηγήσεις για τις θεάσεις UFO, ιδιαίτερα γύρω από κατοικημένες περιοχές όπου υπάρχουν αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το Μουσείο RAF, μεταξύ 1970 και 1990 υπήρχαν πέντε αεροδρόμια στη νότια Ουαλία, με ένα να χρησιμοποιείται ως πεδίο δοκιμών πυραύλων.

«Υπάρχει τεράστιος όγκος εναέριας κυκλοφορίας ανά πάσα στιγμή και προφανώς έχει αυξηθεί τα τελευταία 40 χρόνια», εξηγεί ο Δρ Marks, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πάντα ένα επίπεδο στρατιωτικής δραστηριότητας» στον ουρανό και ότι «δεν είναι όλα αυτά πάντα δημοσιοποιημένη».

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, για παράδειγμα, μια έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θεάσεις UFO στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 προκλήθηκαν από δοκιμές προηγμένων κατασκοπευτικών αεροπλάνων και διαστημικής τεχνολογίας.

BBC/Twenty Twenty Productions Ltd Ο ​​Δρ Ryan Marks σε ένα βιομηχανικό γραφείοBBC/Twenty Twenty Productions Ltd
Ο Δρ Marks λέει ότι σήμερα καταγράφονται πολλές κινήσεις εναέριας κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας εφαρμογές

Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Δρ Μαρκς λέει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνονταν εξελίξεις στην εξερεύνηση αερόστατων και αερόπλοιων - και μερικά "θα έμοιαζαν με παραδοσιακά UFO".

Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτά ήταν πειράματα «μικρής κλίμακας» που δεν βγήκαν έξω από το υπόστεγο αέρα.

Σήμερα, λέει ο Δρ Μαρκς, «καταγράφονται πολλές κινήσεις εναέριας κυκλοφορίας», με εφαρμογές δωρεάν για λήψη που μπορούν να αναγνωρίσουν ένα αεροπλάνο, από πού έχει έρθει και τον προορισμό του. Αυτό το «ψηφιακό αποτύπωμα» καθιστά πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείτε τι συμβαίνει στον ουρανό, εξηγεί.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ παραμένει σίγουρος για την παρατήρησή του UFO.

"Εκτός αν κάποιος μπορεί να μου εξηγήσει τι τύπο αεροσκάφους πετούσε εκείνη την ώρα, ήταν 45 πόδια μήκος, σε σχήμα πούρου και ασημί - δεν έχω καμία εξήγηση για αυτό", λέει, προσθέτοντας ότι η πίστη στα UFO μπορεί μερικές φορές να είναι " σαν να χτυπάς το κεφάλι σου σε έναν τοίχο από τούβλα, στην κοινωνία».

«Απορρίπτεται ακόμα ως ανοησία», λέει.

Το Υπουργείο Άμυνας (MOD) έκλεισε το γραφείο UFO το 2009, αφού είπε ότι δεν εξυπηρετούσε αμυντικό σκοπό και αφαιρούσε το προσωπικό από πιο πολύτιμες δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα.

Σε μια δήλωση, ένας εκπρόσωπος του MOD πρόσθεσε: «Σε πάνω από 50 χρόνια, καμία θεώρηση εξωγήινων πληροφοριών, αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων και αγνώστων εναέριων φαινομένων που μας αναφέρθηκαν δεν έδειξαν την ύπαρξη στρατιωτικής απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο».

https://www.bbc.com/news/articles/cn09l9w08pgo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»