Ελλάδα Vs Τουρκία: Η γκρίζα αρχιτεκτονική των επίσημων συνομιλιών... Συνταγή αποτυχίας


Του Σωτήρη Σιδέρη
Εντός του επομένου διαστήματος , αναμένεται στην Αθήνα τουρκική αντιπροσωπεία , για να καθοριστεί η αρχιτεκτονική των συνομιλιών που έχουν αποφασίσει οι Μητσοτάκης και Ερντογάν , κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα το Δεκέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από έναν μήνα μετά , επικρατεί σύγχυση και στις δύο πρωτεύουσες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη αποφασιστεί , αν ο διάλογος θα έχει την μορφή των γνωστών, Διερευνητικών συνομιλιών τις οποίες όμως , η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τις θέλει πλέον και τις πολιτικοποίησε αναθέτοντας στην υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου την ευθύνη τους ή αν θα είναι επίσημη διαπραγμάτευση ή διαβούλευση.
Προς το παρόν πάντως, δεν έχει αποφασιστεί το τελικό σχήμα και επικρατεί αμηχανία στην Αθήνα, ενώ η Άγκυρα είναι ήδη έτοιμη.ανεξάρτητα από την επιλογή. Προβληματισμός επικρατεί και για την συγκρότηση της ελληνικής αντιπροσωπείας και ενώ οι πληροφορίες από την Άγκυρα κάνουν λόγο για μια πανίσχυρη και άρτια συγκροτημένη ομάδα υπό τον ΥΠΕΞ Φιντάν. Στο ΥΠΕΞ κάθε άλλο παρά επικρατεί ενθουσιασμός για τις προοπτικές του διαλόγου.
Σημειώνεται πως στην Διακήρυξη των Αθηνών αναφέρεται ότι :“Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:Πολιτικός Διάλογος: σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος – Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες”.Ποια η διαφορά μεταξύ Διερευνητικών /Διαβουλευτικών συνομιλιών, θα φανεί στην πράξη.Η Υφυπουργός Παπαδοπούλου έχει στεγανοποιήσει τον προσωπικό της μηχανισμό, ενώ πλήθος συνωστίζεται στο γραφείο της χωρίς λόγο. Ουσιαστική και βασική συνομιλίτριά της είναι η Μάνια Τελαλιάν , σύμβουλος από το 2021 του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επεισοδιακή απομάκρυνσή της από τον Νίκο Δένδια από το ΥΠΕΞ. Η Τελαλιάν ήταν προιστάμενη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ,καταρτισμένη νομικός και φίλη της Παπαδοπούλου, αλλά δεν αρκεί καθώς η τουρκική αντιπροσωπεία θα είναι υψηλού επιπέδου και πολλών ειδικοτήτων επιστήμονες θα την στηρίζουν.
Διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που έχουν χειριστεί επί δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνουν λόγο για έντονη ανισορροπία, καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή ομάδα διπλωματών και ειδικών στα ελληνοτουρκικά που θα σταθεί απέναντι σε μια εμφανώς ελλειπή ελληνική αντιπροσωπεία που μάλιστα τα μέλη της έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις προσωπικές σχέσεις και όχι την γνώση τους στα κρίσιμα , υπό διαπραγμάτευση θέματα. Ήδη όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές, το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ανακτήσει την επιρροή του υπό τον πανίσχυρο Φιντάν και έχει απωθήσει σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, δηλαδή της πλήρους ανετοιμότητας στην Αθήνα, προκαλεί έντονο προβληματισμό η δήλωση του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο» είναι παραπλανητική. Από την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει έστω το σχήμα των συνομιλιών, η αναφορά του πρωθυπουργού στη Χάγη έχει αποκλειστικά επικοινωνιακό χαρακτήρα, επιβλαβή όμως για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει σύντομα μια εκρηκτική κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς έχει καταγεγραμμένα προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης για την Διακήρυξη των Αθηνών, έχει την άρνηση των Καραμανλή και Σαμαρά για ουσιαστικό διάλογο, έχει την πίεση από την πατριδοκάπηλη ακροδεξιά, την οποία όμως φοβάται, έχει και τις ευρωεκλογές μπροστά του. Οπότε τα ερωτήματα εγείρονται ήδη, αλλά προφανώς θα απαντηθούν στην πορεία.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρκετά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απέφυγε να μιλήσει για τις συνομιλίες και την αρχιτεκτονική τους, που είναι η πιο βασική απόφαση που πρέπει να ληφθεί τώρα. Γιατί από το σχήμα, τους ανθρώπους που θα την συγκροτήσουν, τις κατευθύνσεις που θα έχουν , θα κριθούν πολλά και αυτό φυσικά το γνωρίζει ο Μητσοτάκης.

Πηγή: omegapress.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»