Δυνάμεις του PKK μπήκαν σε τουρκική στρατιωτική βάση και γάζωσαν εννέα στρατιώτες

 

Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας στις 14:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδας), μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων του τουρκικού στρατού με μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Αργά χθες βράδυ είχε ανακοινωθεί αρχικά ο θάνατος πέντε στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων οκτώ, ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ αυξήθηκε στους εννέα.

Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο γραφείο του προέδρου στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ‘Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μετίν Γκιουράκ και ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Γερλίκαγια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναβλήθηκαν όλες οι άλλες δραστηριότητες της κυβέρνησης που είχαν ανακοινωθεί για το Σαββατοκύριακο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Βορείου Ιράκ και ότι σε αυτές σκοτώθηκαν 20 μέλη του ΡΚΚ.

Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών και 20 μελών του ΡΚΚ, ενώ καθημερινά οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν επιθέσεις του στρατού και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ κατά Κούρδων ανταρτών σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΣΕΑ: Βλέπουν “σχέδιο Κουρδιστάν”

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κράτους “τρομοκρατών” στα νότια σύνορά της και είναι βασική προτεραιότητά της να εξοντώσει μία δια παντός την απειλή της “τρομοκρατίας” από όπου κι αν αυτή προέρχεται, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας που συνεκάλεσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο του στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, στην Κωνστνατινούπολη.

Στην ανακοίνωση η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ ότι λειτουργεί «ως εργολάβος» για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες κατά των στρατευμάτων μας που επιχειρούν εκτός των συνόρων μας αποτελούν ένα ύπουλο μέρος των σεναρίων για την αναβίωση της οργάνωσης» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Στο πλαίσιο του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και των διμερών συμφωνιών, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εξαλείψουμε οριστικά όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή, στρατόπεδο, καταφύγιο, σχηματισμός, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω.

Οι αχρείοι αποσχιστές που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών της Τουρκίας θα πληρωσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν. Είμαστε αποφασισμένοι να δυσαρεστήσουμε τόσο αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια στις παγίδες που στήνονται για να εμποδίσουν τον στόχο του “Αιώνα της Τουρκίας”, όσο και αυτούς που κρατούν τα νήματά τους».

Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει με σφοδρότητα τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν ταυτόχρονα πέντε περιοχές στη Σουλεϊμανίγια και την περιοχή του Ντούχοκ.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον 29 στόχων στις περιοχές Μετίνα, Χαρκούκ, Γκάρε και Καντίλ εντός της περιοχής του Κουρδιστάν και στη βόρεια Συρία- Ροζάβα στις 00.30 της 13ης Ιανουαρίου 2024.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε «σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξαλειφθούν οι επιθέσεις κατά του κοινού και των δυνάμεων ασφαλείας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων».

warnews247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»