Ο Καποδίστριας η τελευταία ταινία του Γιάννη Σμαραγδή - «Ολοκληρώνω το χρέος μου προς την πατρίδα»

Μαρία Ριτζαλέου

«Κάνω μια πατριωτική ταινία, εθνικής σημασίας για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, ο οποίος θυσιάστηκε για το εθνικό πνεύμα», λέει στη Voria o πολυβραβευμένος σκηνοθέτης

Μια έντονη χιονόπτωση αναμένει ο Γιάννης Σμαραγδής για να συνεχίσει τα γυρίσματα της νέας -και τελευταίας του- ταινίας με θέμα τη ζωή και την πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρα και θα πράξουμε ανάλογα, ή θα συνεχίσουμε τα γυρίσματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό», δηλώνει στη Voria, ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, τονίζοντας ότι με τον Καποδίστρια ολοκληρώνει τον κύκλο του ως σκηνοθέτης.

«Αυτή είναι η τελευταία μου ταινία. Με τον Καποδίστρια ολοκληρώνω το χρέος μου προς την πατρίδα, καθώς είναι ανώτερο να κάνω ταινίες για την Ελλάδα, από το να κάνω ταινίες για τον εαυτό μου», αναφέρει.

 

Image

 

Ένα μικρό μέρος των γυρισμάτων -τα πρώτα 20 από τα 120 λεπτά- έχει ολοκληρωθεί στην Αττική, με τον Αντώνη Μυριαγκό στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ γυρίσματα θα γίνουν επίσης στο Ναύπλιο, την Κέρκυρα, την Αίγινα, τον Πόρο, αλλά και τη Ρουμανία και την Αυστρία. «Κάναμε μια μικρή παύση για τις γιορτές και επανερχόμαστε», σημειώνει ο κ. Σμαραγδής και προσθέτει πως μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η COB Advisors, έχει αναλάβει την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να γίνει μια δεξίωση στους χώρους του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, προκειμένου να συγκεντρωθεί μέρος του ποσού των πάνω από 7.000.000€ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της ταινίας.

«Όσο ζούσε η γυναίκα μου είχε αναλάβει το θέμα της χρηματοδότησης. Εγώ δεν έχω καλή σχέση με τα χρήματα. Από τον Ιούλιο του 2022 όταν και έφυγε η Ελένη από τη ζωή, πρέπει κάποιος τρίτος να το κάνει αυτό», δηλώνει στη Voria ο γνωστός σκηνοθέτης.

 

Από τον Καφάβη στον Καποδίστρια

Η ελληνικότητα είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Σμαραγδή και τις παραγωγές του. Ξεκίνησε με τον «Καβάφη» το 1996 με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο, μια ταινία που απέσπασε 4 Κρατικά Βραβεία και συνεχίστηκε το 2007 με το El Greco, η οποία έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα με 1.200.000 θεατές που δεν έχει ξεπεραστεί ως σήμερα. Το 2012 ο Σμαραγδής σκηνοθέτησε την ιστορία του εμπόρου χαβιαριού και εθνικού ευεργέτη, Ιωάννη Βαρβάκη, στο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και το 2017 την ιστορία του Νίκου Καζαντζάκη, το ομότιτλο φιλμ που απέσπασε μια σειρά από βραβεία στο εξωτερικό. Το θέμα της ταινίας «Καζαντζάκης» είναι η πραγματική ιστορία του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του.

«Ο Βαρβάκης ήταν φίλος του Καποδίστρια κι αυτό αναδεικνύεται στην ταινία μου. Ο  Καποδίστρια υπηρέτησε ένα στρατήγημα του Θεού για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί όρθια και πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για την πατρίδα, θυσιάστηκε για το ελληνικό πνεύμα. Υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό με ανιδιοτέλεια και δοτικότητα κι έριξε τον ευλογημένο σπόρο για να καρπίσει και να μην χαθεί. Αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα θέλω να αναδείξω», τονίζει ο κ. Σμαραγδής.

Image

 

Η ταινία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 και τον Νοέμβριο θα κάνει πρεμιέρα στο Museum of the Moving Image (MOMI) στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου όταν είχε προβληθεί ο «Καζαντζάκης» ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Νέα Υόρκης Τζίμι Ντεμέτρο, αναφώνησε: «ήταν θρίαμβος... μια από τος καλύτερες προβολές που είχαμε ποτέ».

Ο Αντώνης Μυριαγκός, με μακρά θητεία στο θέατρο, κρατά τον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ στο καστ συμμετέχουν ακόμη οι: Μάξιμος Μουμούρης, Νικορέστης Χανιωτάκης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Παλαντζίδης, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τους ηθοποιούς από το εξωτερικό, ο κ. Σμαραγδής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η λίστα, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Μίνως Μάτσας, διευθυντή φωτογραφίας είναι ο Άρις Σταύρου, ενδυματολόγος ο Μιχάλης Σδούγκου και μοντέζ η Στέλλα Φιλιπποπούλου.

https://www.voria.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»