Οι Tουρκοκύπριοι παραχωρούν στην Τουρκία το αεροδρόμιο Λευκονοίκου για να φτιαχτεί βάση για drone

Το αεροδρόμιο Λευκονοίκου (Geçitkale) μεταφέρεται υπό την κυριότητα της Διοίκησης Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου και θα μετατραπεί σε στρατιωτική βάση.

Το αεροδρόμιο θα αποτελέσει μόνιμη βάση για τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Θα κατασκευαστούν επίσης υπόστεγα για τα UAV. Η συμφωνία δημοσιεύθηκε και στην "επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως" του ψευδοκράτους.

Την είδηση για τη συμφωνία μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας μεταδίδουν στο σύνολό τους τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι η Τουρκία έκανε ένα ιστορικό βήμα εναντίον της Ελλάδας και της "Νότιας Κύπρου" που εντείνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) εξουσιοδότησε το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών να υπογράψει πρωτόκολλο με την Τουρκία σχετικά με την εκχώρηση του αεροδρομίου Geçitkale και την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης στη Διοίκηση των Τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα. Το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων σχέσεων φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, έχει προετοιμαστεί να αναπτύξει δραστηριότητες στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και την κατανομή και το δικαίωμα χρήσης του Geçitkale. Το αεροδρόμιο μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ έχει εγκριθεί από τις τουρκοκυπριακές ειρηνευτικές δυνάμεις και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την παράδοσή του στη Διοίκηση της Τουρκικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων".

Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν σχετικά: "Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας της ΤΔΒΚ και ιδιαίτερα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στον εθνικό εναέριο χώρο και την προστασία και φύλαξη των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μαζί με τον εναέριο χώρο. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας διακεκριμένης συμφωνίας στο σημείο αεροπορικής βάσης στην ΤΔΒΚ και η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας μας δείχνουν ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν επεκτείνει τα μέτρα που λαμβάνουν όσον αφορά την ικανότητά τους να προστατεύουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της γης, καθώς και του αέρα, αλλά και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο πλαίσιο της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτά τα μέτρα λαμβάνουν χώρα πλέον εντός των περιοχών κυριαρχίας της ΤΔΒΚ και φαίνεται ότι θα τεθούν πολύ περισσότερο στο προσκήνιο".

Όπως προσθέτει αναλυτής της Milliyet: "Τα SİHA και τα UAV που θα αναπτυχθούν στο νησί θα είναι μια σημαντική κίνηση από την άποψη της περιφερειακής σταθερότητας, της ειρήνης και της ηρεμίας. Ταυτόχρονα, θα είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στα στοιχεία που κάνουν όνειρα αντίθετα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της ΤΔΒΚ. Διότι, τόσο στη Λιβύη, τη Συρία και το Καραμπάχ, σε πολλά μέρη του κόσμου, τα SİHA και τα UAV οδήγησαν σε αποτελέσματα που άλλαξαν τη μοίρα της ιστορίας με μεγάλη επιτυχία. Για το λόγο αυτό, αποτελούν τα σημαντικότερα αμυντικά εργαλεία παραγωγής που ζητούν περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο. Η ανάπτυξη των SİHA/UAV, τα οποία έχουν τόσο ξεχωριστή, άνετη και αποτρεπτική δύναμη και βρίσκονται σε ένα φημισμένο σημείο στον κόσμο, στην ΤΔΒΚ είναι μια εξαιρετικά προληπτική δύναμη όσον αφορά την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας της χώρας". 

Προσθέτει δε: "Ταυτόχρονα, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την αποτροπή οποιασδήποτε απόπειρας να γίνει εναντίον μας ή πιθανής απόπειρας παραβίασης της κυριαρχίας μας. Ως εκ τούτου, η σημασία των βάσεων μεταφράζεται σε δύο σημεία: Το πρώτο είναι η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Δεύτερον, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αμυντικό εργαλείο για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των υδρογονανθράκων, με βάση το διεθνές δίκαιο. Το γεγονός ότι μια τέτοια βάση θα δημιουργηθεί εδώ είναι μια σαφής έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο".

Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!