Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά από Τουρκία: Από τη γείτονα ένα στα δύο είδη που εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες


Αντιμέτωποι με την απειλή υψηλή συγκέντρωσης φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται οι καταναλωτές, με τα προερχόμενα από την Τουρκία σχετικά είδη να αποτελούν το ένα στα δύο όπου εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες.

Τις πληροφορίες μεταφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, επικαλούμενη στοιχεία που δημοσίευσε το Incofruit Hellas  και αφορούν το 2022.

Πράγματι στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκαν συνολικά 578 ειδοποιήσεις που προκλήθηκαν από υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και τα λαχανικά, είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Το 50,52% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγωγές από την Τουρκία με 292 ειδοποιήσεις συνολικά.

Οι πιπεριές ήταν το προϊόν που έφτασε από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό (78) περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της κοινότητας. Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις, τα σταφύλια με 48, τα μανταρίνια με 23, τα ρόδια με 13 περιπτώσεις, με 12 τα πορτοκάλια, ενώ τα υπόλοιπα να κατανέμονται μεταξύ διαφόρων προϊόντων φρούτων και λαχανικών. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

Την Τουρκία ακολουθούν η Αίγυπτος με 40 ειδοποιήσεις, η Ινδία και η Ουγκάντα με 21 καθεμία, η Κένυα με 18, η Κίνα με 16, 13 κρούσματα έχουν βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη, 10 από Μαδαγασκάρη και 9 σε προϊόντα του Ισημερινού και του Ιράν, που συμπληρώνουν τη λίστα των 10 χωρών στα φρούτα και τα λαχανικά των οποίων έχει εντοπιστεί περισσότερες από 8 περιπτώσεις υπέρβασης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

https://hellasjournal.com/2023/01/fitofarmaka-se-frouta-ke-lachanika-apo-tourkia-apo-ti-gitona-ena-sta-dio-idi-pou-entopistikan-toxikes-ousies/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!