Οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/AP
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/AP

Θέλω να εξηγήσω με απλά λόγια τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας από τους γείτονές της.

Η Τουρκία όπως πάντα επιδιώκει να κερδίσει κάτι από το τίποτα. Το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας δουλεύει ως εξής: αυτό το κομμάτι της χώρας σου μου ανήκει άρα διαπραγματευόμαστε για τη μοιρασιά του καζάν-καζάν ώστε και οι δύο να κερδίσουμε. Εσύ τι θα κερδίσεις; Ότι δεν θα έλθω βράδυ να τα πάρω δια της βίας, διότι αν έλθω θα τα πάρω όλα. Αυτή είναι η οπτική γωνία της Τουρκίας.

Πού στηρίζει η Τουρκία τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της;

  • Στην Οθωμανική αυτοκρατορία, παρότι η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε περιοχές άλλων εθνών ή κρατών, από τα οποία τώρα έχει πάλι διεκδικήσεις η Τουρκία.

  • Σε διαστρεβλωμένες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου που δεν ασπάζεται καμία άλλη σοβαρή χώρα.

  • Σε διαστρέβλωση της Ιστορίας ή εναλλακτικές ερμηνείες.
  • Σε υποτιθέμενες μειονότητες της Τουρκίας σε άλλες χώρες.
  • Βαπτίζοντας πραγματικές μειονότητες μέσα και έξω από την Τουρκία ως τρομοκράτες που δρουν εναντίον της Τουρκίας ενώ στην πραγματικότητα μάχονται για την ανεξαρτησία τους.
  • Σε παράνομες συμφωνίες με κυβερνήσεις ή εξουσίες που δεν έχουν δικαιοδοσία ή είναι διεφθαρμένες και δεν λειτουργούν προς όφελος των λαών τους.

Σε συγκερασμό με τις παραπάνω μακροχρόνιες στρατηγικές, οι τακτικές που ακολουθεί η Τουρκία περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικά ψέματα (π.χ., οι Πομάκοι είναι Τούρκοι).
  • Fake news, δηλαδή διασπορά ψευδών ειδήσεων τις οποίες επαναλαμβάνουν συνεχώς διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να τους πιστέψει (π.χ., η Ελλάδα πυροβολεί μετανάστες).
  • Προσωπικές προσβολές, κατηγορίες και μπούλινγκ εναντίον άλλων ηγετών (π.χ., οι προσωπικές προσβολές του κ. Ερντογάν εναντίον του κ. Μακρόν).
  • Προσπάθεια προσεταιρισμού των λαών (π.χ., δεν φταίτε εσείς, φταίει ο Πρωθυπουργός σας ή φταίνε οι Αμερικάνοι που σας παρασύρουν, η κυβέρνησή σας χαλάει λεφτά σε εξοπλισμούς που δεν χρειάζονται και σας φτωχοποιεί κ.λ.π.).
  • Παρουσίαση καταστάσεων ως τετελεσμένων (π.χ., αυτά ως γνωστόν είναι δικά μας, οι Αμερικάνοι ήδη ενέκριναν την πώληση των F-16 σε μας κ.λ.π.).
  • Πρόσαψη κατηγοριών σε άλλους για αυτά που κάνει η ίδια εναντίον τους (π.χ., η Ελλάδα επιτίθεται, ενώ ο μόνος επιτιθέμενος είναι η Τουρκία).
  • Υβριδικοί πόλεμοι (π.χ., εργαλειοποιώντας παράνομη μετανάστευση ή αλιεία, προπαγάνδα και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα).
  • Συνεχείς αμφισβητήσεις κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών με παράνομες έρευνες για ορυκτά και με στρατιωτικές παραβιάσεις και παραβάσεις.

Συνεχίζουμε με τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις, πρώτον εναντίον της Ελλάδος και δεύτερον εναντίον άλλων εθνών και χωρών.

Εναντίον της Ελλάδος

Ο κ. Ερντογάν λέει ότι τα νησιά μας έπρεπε δήθεν να είναι αποστρατιοτικοποιημένα, άρα δεν μας ανήκουν. Ισχυρίζεται ότι τα νησιά εδόθησαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της πλήρους αποστρατιωτικοπoίησης, το οποίο όμως και δεν ισχύει και αντιβαίνει στο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αν δεν πιάσει αυτό, σου λέει όποια νήσος δεν αναφέρεται ονομαστικά είναι γκρίζα ζώνη άρα ανήκει στην Τουρκία και η Ελλάδα την έχει καταλάβει.

Δηλαδή ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να κάνει το Αιγαίο Ελβετικό τυρί. Σημειωτέων υπάρχουν περίπου 6,000 νησιά και βραχονησίδες στην Ελλάδα, πως είναι δυνατόν να αναφερόντουσαν όλα; Αλλά η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 λέει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία αποποιήθηκε τα δικαιώματά της επί όλων των νήσων του Αιγαίου πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Τα μόνα νησιά που παραχωρήθηκαν στην Τουρκία είναι η Ίμβρος, η Τένεδος και οι Λαγούσες Νήσοι. Οι δε ‘Ιμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν με ειδικές συνθήκες αυτοδιοίκησης και προστασίας του πληθυσμού, που καταπατήθηκαν συστηματικά από την Τουρκία. Σημειωτέων ότι τα Ίμια είναι Ελληνική επικράτεια διότι βρίσκονται πάνω από τρία μίλια από τις Τουρκικές ακτές, τελεία και παύλα.

Και τέλος, για να δικαιολογήσει και μία επέμβαση μέσω Θράκης λέει η «τουρκική μειονότητα» (σε εισαγωγικά, το τονίζω) καταπιέζεται. Βεβαίως δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα αλλά θρησκευτική κοινότητα που χαίρει τον ιδίων δικαιωμάτων όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Τώρα τί να πούμε για το τι κάνανε στην Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο και αλλού. Τι έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης εκεί;

Το Δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει το μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσεις. Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, και πλέον αυτό είναι εθιμικός κανόνας. Οπότε δεν μας ενδιαφέρει αν δεν το έχει υπογράψει η Τουρκία, και βεβαίως δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Τσαβούσογλου. Σημειωτέων, δεν υπάρχει λόγος να αφήσουμε κανάλια για να περνούν πλοία άλλων χωρών διότι η αβλαβής διέλευση (innocent passage στα Αγγλικά) επιτρέπεται στα χωρικά ύδατα. Βέβαια, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και βυθισμένα υποβρύχια στο Λαύριο δεν θεωρούνται αβλαβής διέλευση.

Η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων από το 1936 και εναέριο χώρο 10 μιλίων από το 1931. Η Τουρκία λέει τρία πράγματα. Πρώτον, αν πάτε στα 12 μίλια σας κάνω πόλεμο (αυτό είναι το γνωστό casus belli (που σημαίνει αιτία πολέμου), που είναι παράνομη απειλή. Σημειώστε ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει από το 1964 τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, η Τουρκία λέει ότι δεν μπορείς να έχεις χωρικά ύδατα 6 μιλίων και εναέριο χώρο 10 μιλίων. Άρα αμφισβητεί διαρκώς τα όρια στέλνοντας τα αεροπλάνα της μεταξύ 6 και 12 μιλίων, τουλάχιστον, και εμείς τα αναχαιτίζουμε συνεχώς. Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να παραμείνουμε στα 6 μίλια και στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο.

Τρίτον, όπως ανέφερα προηγουμένως, η Τουρκία προσφάτως λέει όποια νησιά και βραχονησίδες δεν αναφέρονται ονομαστικά δεν σου ανήκουν. Επομένως πετάει πάνω από αυτά τα νησιά και τις βραχονησίδες για να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας.

https://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!