Έμεινε μόνο η Ελλάδα χωρίς γεωτρήσεις… Ξεκινά άμεσα και ο Λίβανος



Γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ξεκινά και ο Λίβανος σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Total, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του λιβανέζικου τύπου, τα οποία αναδημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το υποστηρικτικό πλοίο “Lundstrom Tide“, το οποίο ενοικιάστηκε από τη γαλλική εταιρεία Total για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αγκυροβόλησε αυτές τις ημέρες στο λιμάνι της Βηρυτού, προκειμένου να προετοιμάσει ουσιαστικά την άφιξη του γεωτρύπανου “Tungsten Explorer” στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου.

Το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Βηρυτού στις 15 Φεβρουαρίου. Η διένεξη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ προέκυψε το 2009 όταν μία αμερικανική εταιρεία ανακάλυψε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και από τότε το τεμάχιο αυτό αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στις 4 Ιανουαρίου 2017, η κυβέρνηση του Λιβάνου οριοθέτησε την ΑΟΖ της και ενέκρινε τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία κατάτμησης τεμαχίων, ώστε να ανοίξει η υποβολή προσφορών και η χορήγηση αδειών σε εταιρείες για έρευνες.
Έτσι, το Δεκέμβριο του 2017, το υπουργικό συμβούλιο αδειοδότησε την κοινοπραξία της γαλλικής Total, της ιταλικής ENI καθώς και της ρωσικής Novatek να αναζητήσουν και να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο τεμάχιο 4 (βόρεια) και στο τεμάχιο 9 (νότια).
Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει αναλάβει πολλές φορές την έναρξη των ερευνών και γεωτρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και των μαζικών διαδηλώσεων του λαού κατά της φορο-εισπρακτικής πολιτικής, ωστόσο σήμερα η νέα κυβέρνηση που έχει αναδειχθεί φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!