Η Ευρωζώνη πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, λέει το ΔΝΤ


Το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
Το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Στην ανάγκη η Ευρωζώνη να λάβει μέτρα για τη μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ενώ ξεκαθάρισε πως τα δάνεια που παρέχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να «κουρευτούν».

Στα πλαίσια ενημέρωσης Τύπου ο κ. Ράις τόνισε πως την επόμενη Παρασκευή 31 Μαΐου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος  (και την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου) προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγηση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψε κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθηνά στις 4 Ιουνίου και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Μάλιστα, σε αυτό θα μετέχει και ο Πόουλ Τόμσεν.
Σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να μετέχει στο «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα ο κ. Ράις τόνισε χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή που απολαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διαπραγματεύσιμο είτε αυτό αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για απομείωση του ελληνικούς χρέους υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως αυτό δεν είναι κάτι νέο και ότι η Ευρωζώνη γνωρίζει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Ο ίδιος πάντως, αν και ερωτήθηκε επανειλημμένα, επανέλαβε ότι δεν προβλέπει να γίνουν σε αυτή τη φάση νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του ελληνικού χρέους το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως θα χρειαστεί ακόμα κάποιος χρόνος για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διανύσει πολύ δρόμο στην προσπάθεια προσαρμογής της.
Ο κ. Ράις δέχθηκε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τη δικαστική διερεύνηση της εμπλοκής της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση Ταπί και την κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο και αρκέσθηκε να τονίσει πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έχει ενημερωθεί για την υπόθεση και εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου. 
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!