Βρέθηκαν στο Μεξικό 5.000 τοιχογραφίες

Περίπου 5.000 τοιχογραφίες σε πολύ καλή κατάσταση, βρέθηκαν σε σπήλαια στην οροσειρά του Σαν Κάρλος, στη... μεξικανική πολιτεία της Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά), ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας (INAH) στον ιστότοπό του.

Οι εμπειρογνώμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν τη χρονική περίοδο κατά την οποίας έγιναν αυτές οι τοιχογραφίες, ελλείψει αντικειμένων που θα μπορούσαν να τις συνδέσουν με ένα ιστορικό πλαίσιο, όμως το INAH υπογραμμίζει ότι θα είναι δυνατό να συλλέξει και να αναλύσει δείγματα χρωστικής ουσίας για να προσδιοριστεί κατά προσέγγιση τη χρονική περίοδο κατά την οποία φιλοτεχνήθηκαν.

Οι 4926 τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν μετά από έρευνες της αρχαιολόγου Μάρτα Γκαρθία Σάντσες σε μια περιοχή του Δήμου του Μπούργκος.

Οι τοιχογραφίες έχουν γίνει σε 11 τοποθεσίες σε σπήλαια και φαράγγια των ορέων του Σαν Κάρλος ντε λα Σιέρα, από "τουλάχιστον τρεις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της περιοχής", σύμφωνα με το INAH.

Σε μία μόνο από τις περιοχές, στο Σπήλαιο των Αλόγων, υπάρχουν περισσότερες από 1.500 τοιχογραφίες.

Η αρχαιολόγος Γκαρθία Σάντσες, η οποία ανακάλυψε τις τοιχογραφίες αυτές το 2006, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της έρευνάς της κατά τη διάρκεια συμποσίου ιστορικής αρχαιολογίας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Πόλη του Μεξικού, στο Εθνικό Μουσείο της ιστορίας του Μεξικού .

Η σημασία αυτών των τοιχογραφιών είναι ότι μας επέτρεψαν "να τεκμηριώσουμε την παρουσία προ-ισπανικών ομάδων στο Μπούργκος, όπου η παρουσία τους ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα".

Οι τοιχογραφίες μας δίνουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτών των νομάδων που επικεντρώνονται στο κυνήγι, το ψάρεμα και την τροφοσυλλογή, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε και εικόνες θρησκευτικού και αστρονομικού χαρακτήρα καθώς και απεικονίσεις της πανίδας και της χλωρίδας.

"Οι περισσότερες από τις τοιχογραφίες αυτές έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση", δήλωσε με ικανοποίηση η Σάντσες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!