Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για το PSI+….συμπλέουν σχεδόν σε όλα, απομείωση 70% και επιτόκιο 3,6% με 3,75% – Το IIF συνδέει το τελικό πράσινο φως με την νέα δανειακή σύμβαση…Αύριο ή μεθαύριο η επίσημη ανακοίνωση….


(upd2)Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου μεταξύ του IIF και της ελληνικής κυβέρνησης απέδωσαν καρπούς καθώς όπως διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους έχει υπάρξει μεν συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους του PSI+ που θα περιλαμβάνει συνολική επιβάρυνση 70% και μεσοσταθμικό κουπόνι 3,6% με 3,75%, ωστόσο η πλευρά των ιδιωτών ζητούν η τελική συμφωνία να συνδεθεί άρρηκτα με την νέα δανειακή σύμβαση.


Με βάση ενδείξεις αύριο μετά την σύνοδο κορυφής ή μεθαύριο θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις και εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει καμία απρόβλεπτη εμπλοκή στην όλη διαδικασία.
Όμως ενώ το επιτόκιο αλλά και η συνολική απομείωση στο 70% αποτελούν ένα σημαντικό βήμα τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από πηγές, κομβικό ζήτημα είναι και η συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο PSI+.
Δηλαδή στην συμμετοχή της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών και όσων έχουν εξαιρεθεί από την διαδικασία.
Τα hedge funds το έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο δηλαδή και η ΕΚΤ πρέπει να υποστεί haircut.
Τα hedge funds θα αποτελέσουν αντικειμενικά αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς κάποια εξ αυτών σχεδιάζουν να πάνε την Ελλάδα στα δικαστήρια για αθέτηση της πληρωμής των ομολόγων.
Επίσης η συμμετοχή θα είναι ο καταλύτης για την ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης τα CACs που θα μετατρέψουν την διαδικασία από εθελοντική σε υποχρεωτική.


Ο κρίσιμος ρόλος των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της ΕΚΤ


Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχονται μεταξύ 48 και 49,8 δις ευρώ.
Με βάση εκτιμήσεις κυρίως το μεσοσταθμικό κόστος αυτών των ομολόγων ανέρχεται στις 66 με 70 μονάδες βάσης.
Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ υποστούν haircut 50% είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι περίπου 20% ή σωρευτικά μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της διαφοράς των κουπονιών περίπου 30%.
Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI+ αλλά ίσως να εξαιρεθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία αγοράστηκαν κατόπιν παρεμβάσεων.
Εφόσον συμμετάσχει η ΕΚΤ καθολικά – εξέλιξη μάλλον δύσκολη αλλά σίγουρα καλή για την Ελλάδα - η δυνητική ζημία θα είναι μεταξύ 10-14 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Ανάλογα και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες περί τα 8 με 10 δις ευρώ θα μπορούσαν να υποστούν haircut.
Μεταξύ αυτών και τα περίπου 2,5 με 2,6 δις ευρώ ομόλογα που κατέχει και η ΤτΕ. Η ζημία για την ΤτΕ θα προσεγγίσει τα 1,25 δις ευρώ.
Οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν haircut 4 δις ευρώ.
Το κομβικό ζήτημα για την ΕΚΤ που κατέχει 48 με 49,8 δις ευρώ ελληνικού χρέους είναι ότι αν επωμιστεί μεγάλη ζημιά και αντίστοιχα και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας.
Πχ. Αν η ΕΚΤ συμμετάσχει στο PSI+ θα αντιμετωπίσει κεφαλαιακό πρόβλημα κατά το ύψος της ζημίας που θα υποστεί.
Οι λύσεις που υπάρχουν είναι 3
1)Η ΕΚΤ δεν συμμετάσχει στο haircut του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο θα ήταν λάθος καθώς η Ελλάδα με τις εξαιρέσεις δεν στηρίζεται, το χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη και μη διαχειρίσιμο.
2)Η ΕΚΤ συμμετέχει ή στην πρώτη φάση ή στην δεύτερη φάση του PSI+ και εγγράφει μια μεγάλη ζημία στα κεφάλαια της η οποία αναπληρώνεται άμεσα με μεγάλη και αντίστοιχη της ζημίας αμκ.
3)Η ΕΚΤ για να μην υποστεί τις ζημίες του haircut και αντιμετωπίσει κεφαλαιακά ζητήματα μεταφέρει τα ελληνικά ομόλογα στο EFSF το οποίο εν συνεχεία απομειώνει τα ομόλογα κατά το ύψος του haircut.


Το συνολικό όφελος


Το PSI+ λειτουργεί ως ένας εκβιαστικός μηχανισμός και μπορεί χαρακτηρίζεται εθελοντικό  αλλά είναι μια βαθιά υποχρεωτική διαδικασία.
Με βάση τους υφιστάμενους σχεδιασμούς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα είναι υψηλή από τον ιδιωτικό τομέα. Περί το 60% που σημαίνει έως 50 δισ ευρώ απομείωση.
Αν συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προκύπτει ένα επιπλέον όφελος 30 δις ευρώ.
Άρα συγκεντρώνονται τα 80  δις ευρώ – ή κάτι μεταξύ 75 και 85 δις ευρώ - και σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα CACs δηλαδή ο μηχανισμός ρητρών συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους κατόχους ομολόγων να υποστούν haircut.
Ωστόσο τόσο η ΕΚΤ όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που θα υποστούν αν συμμετάσχουν.
Όμως τα hedge funds με 14-15 δις ευρώ έκθεση στο ελληνικό χρέος έχουν κάθε λόγο να σαμποτάρουν την διαδικασία και θα το κάνουν.


www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;