Φονικά πλεονεκτήματα στο Αιγαίο

Η είσοδος τόσο του προηγμένου βλημάτος αέρος-αέρος τύπου MICA ΕΜ/IR όσο και του πλήρως εγκατεστημένου και λειτουργικού συστήματος σκόπευσης ενσωματωμένο στην κάσκα (JHMCS) σε συνδυασμό με τα βλήματα τύπου IRIS-T στο ελληνικό οπλοστάσιο, έχει προσδώσει εντυπωσιακές δυνατότητες στους Έλληνες χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό έχει γίνει αισθητό στη τουρκική πλευρά και αποτυπώνεται στους αριθμούς των αναχαιτήσεων-εμπλοκών των τελευταίων μηνών στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με κορυφαίο επιτελικό στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας που μιλά στην εφημερίδα
Έθνος, "η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια σύγχρονη και ισχυρή αεροπορία, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των εθνικών δικαίων χρησιμοποιώντας state of the art όπλα κορυφαίας τεχνολογίας (Αir to Αir, IRIS-T, MICA IR, AMRAAM) και μέσα EW, που μπορούν να εμπλέξουν -όταν απαιτείται- τον αντίπαλο «εισβολέα» από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα όπλα του παρελθόντος".
Το ίδιο κορυφαίο επιτελικό στέλεχος υποστηρίζει ότι για τη Πολεμική Αεροπορία "δεν απαιτείται πλέον ο όρος «merge» (κλειστή αερομαχία) να περιορίζεται στις αποστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, καθόσον αναγνωρίσεις - αναχαιτίσεις γίνονται με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων, των προβλεπόμενων ενεργειών, εξαρτώμενων από τις αυξημένες επιδόσεις των οπλικών συστημάτων. Για παράδειγμα, στο παρελθόν εμπλοκή θεωρούνταν μια κατάσταση κλειστής αερομαχίας της τάξης των 2-3 μιλίων, ενώ σήμερα αυτές είναι 1-20 μίλια".
Επίσης, υποστηρίζεται ότι ο υψηλός επαγγελματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εξαντλείται στις εμπλοκές και η διαχείριση των οπλικών συστημάτων-αεροσκαφών, του αριθμού των εξόδων και, βέβαια, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αυξάνουν τις αποστάσεις, διαφοροποιούν τα δεδομένα αποστάσεων αναγνώρισης ή εμπλοκής με την ύπαρξη ποιοτικών δεδομένων σαφώς διαφορετικών από αυτά προηγούμενων δεκαετιών. Η χρήση βλημάτων αυτής της κατηγορίας (BVR) είναι συνήθως προς το συμφέρον του αμυνομένου, που υπολείπεται αριθμητικά του αντιπάλου. Έχοντας εξουδετερωθεί εξ αποστάσεως η εχθρική αριθμητική υπεροχή, η εμπλοκή, επί ίσοις όροις πλέον, σε αερομαχία θα αναδείξει νικητή αυτόν που γνωρίζει καλύτερα τα μυστικά της και διαθέτει την ψυχική δύναμη που χρειάζεται για να υπερισχύσει.
Άλλωστε, όπως συμπεραίνει το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας, "
η εμπλοκή χρειάζεται δύο και κυρίως εξαρτάται από τη διάθεση να αντιδράσει ο αναχαιτιζόμενος. Και οι απέναντι φαίνεται ότι δεν το επιδιώκουν γνωρίζοντας προφανώς τις αδυναμίες τους".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!