«Ελαφρύ» κρασί για λιγότερους καρκίνους

Αν σας αρέσει το κρασί, ίσως πρέπει να το «γυρίσετε» σε είδη με λίγο μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως η ανταλλαγή αυτή είναι αρκετή για να μειωθεί ο κίνδυνος αναπτύξεως ορισμένων καρκίνων.
Η μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Ταμείο Μελέτης του Καρκίνου (WCRF), έδειξε ότι όσοι αρχίζουν να πίνουν κρασί με περιεκτικότητα 10% αντί για 14%, μειώνουν κατά 7% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου – και πιθανώς και άλλων μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού και του οισοφάγου.
Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία έκθεσης του 2007, η οποία παρέθετε ό,τι είναι γνωστό για την συσχέτιση κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου. Η έκθεση εκείνη συνιστούσε στους άντρες να περιορίζονται σε 2 ποτά την ημέρα και στις γυναίκες σε 1 ποτό ημερησίως.
Ένα ποτό ισούται με ένα ποτηράκι κρασί (των 120 ml) ή με ένα «σφηνάκι» δυνατό ποτό (30 mlουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ.) ή με 300 ml απλή μπύρα.
Οι αριθμοί που περιείχε εκείνη η έκθεση ήταν αρκετά λεπτομερείς ώστε να αποκαλύψουν ότι πραγματικά αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου όταν πίνει κανείς μόλις 10 γραμμάρια αλκοόλης παραπάνω την ημέρα. Τα 10 γραμμάρια αλκοόλης περιέχονται σε κάτι παραπάνω από 1 επιπλέον ποτό την ημέρα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές του WCRF υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 4% της περιεκτικότητας σε αλκοόλ του κρασιού, θα μείωνε κατά 7% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε έναν άντρα που πίνει κάθε βράδυ δύο ποτηράκια κρασί με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 14%.
Αν και η μείωση αυτή μοιάζει μικρή, το WCRF υπολόγισε ότι για ........
κάθε 100 ανθρώπους που θα την υιοθετούσαν, θα προλαμβανόταν 1 κρούσμα καρκίνου του εντέρου.
Μολονότι εξάλλου η ανάλυσή του αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το WCRF τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος να μην ισχύει και για άλλους καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως οι καρκίνοι του τραχήλου (λαιμού), του οισοφάγου και του μαστού.
Η δρ Ραίητσελ Τόμπσον, μάνατζερ του Επιστημονικού Προγράμματος του WCRF, εξηγεί ότι από πλευράς πρόληψης του καρκίνου, το καλύτερο είναι να μην πίνει κανείς καθόλου.
«Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές», προσθέτει. «Πάρα πολύς κόσμος απολαμβάνει καθημερινά ένα ποτό και αυτό αποτελεί τμήμα της κοινωνικής του ζωής. Ας δοκιμάσει λοιπόν να πίνει το ποτό της αρεσκείας του, αλλά με λίγο μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και πραγματικά θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου».
Παρότι, τέλος, η νέα μελέτη βασίστηκε στο κρασί, η δρ Τόμπσον εκτιμά ότι ανάλογο όφελος θα αποκόμιζαν και οι λάτρεις της μπύρας, εάν έκαναν την αντίστοιχη μείωση στην περιεκτικότητά της σε αλκοόλ.


Πηγή : Web Only

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!