«Παιχνίδια» εναντίον της Ελλάδας με άρση εμπολέμου, θαλάσσια σύνορα και περιουσιακό παίζουν τα Τίρανα Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Σε μια ιδιαίτερα λεπτή καμπή των ελληνοαλβανικών σχέσεων ,όπου οι πολιτικές του Edi Rama απέναντι στην Ελληνική μειονότητα, αλλά και ο αλυτρωτισμούς που καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους στα Τίρανα έχουν ρίξει σκιές στις διμερείς σχέσεις, ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών ξαφνικά ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ότι επίκεινται εξελίξεις σε δυο κομβικά ζητήματα: την άρση του εμπολέμου και την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Μιλώντας στην εκπομπή Top Story ο κ. Bushati δήλωσε οτι «είμαστε πιο κοντά στην άρση του εμπολέμου, που αποτελούσε μια απαράδεκτη πρακτική» και πρόσθεσε ότι οι «ελληνικές κυβερνήσεις αρνιόντουσαν την ύπαρξη του εμπολέμου και δεν ασχολούνταν καν με την υπόθεση. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, η Αθήνα και τα Τίρανα έχουν συζητήσει το θέμα και υπάρχει συμφωνία για το πως θα το λύσουμε. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη , και έχουμε κατηγοριοποιήσει τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών». Ο κ. Bushati αναφέρεται στην συμφωνία που είχε υπάρξει στην διάρκεια της περυσινής επίσκεψης Κοτζιά στα Τίρανα, όταν είχε επιλεγεί η παράλληλη συζήτηση ομάδας θεμάτων που απασχολούν την κάθε χώρα και επίσης είχε τονισθεί αυτό που επανέλαβε ο κ. Bushati ότι «τίποτε δεν θα θεωρείται συμφωνημένο αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία» .
Οι επιφυλάξεις γι’ αυτή την μορφή της διαδικασίας είναι πολλές καθώς στο «καλάθι» θα μπουν θέματα όπως εκείνο των Σχολικών βιβλίων για το οποίο έχει αναληφθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια υποχρέωση από την Αλβανία η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε, καθώς και το θέμα των 2 στρατιωτικών νεκροταφείων, για το οποίο η Αλβανία επί δυο δεκαετίες αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει (πέραν των ανταλλαγμάτων που της είχαν δοθεί). Μπαίνοντας στο «καλάθι» αυτά τα θέματα, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί στην θέση να παραχωρεί νέα ανταλλάγματα για θέματα τα οποία όφειλε εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες να έχει λύσει η Αλβανία.
Ο κ. Bushati για το θέμα των θαλασσίων συνόρων αναφέρθηκε σε εκθέσεις τριών ειδικών που όπως είπε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Συμφωνία που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο βλάπτει τα συμφέροντα της Αλβανίας, και ότι ειδικοί από τις δυο χώρες εργάζονται για την επίλυση του θέματος. «Δεν θα διαπραγματευθούμε ούτε θα επαναδιαπραγματευθούμε την όποια συμφωνία» είπε ο κ. Bushati.
Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι είναι αυτοί οι ειδικοί και εάν επρόκειτο για ειδικούς που έχουν επιλεγεί και από τα δυο μέρη η απλώς επρόκειτο περί ειδικών που όρισε η αλβανική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως έχουν διαπιστωθεί από ελληνικής πλευράς ορισμένες αποκλίσεις και η Αθήνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν έτοιμη για μικρές «διορθώσεις» προκειμένου να υπάρξει συνολική συμφωνία.
Η άρση του εμπολέμου (που είναι άγνωστο με ποια μορφή θα γίνει) συνιστά μια σημαντική παραχώρηση στην Αλβανία . Καθώς έστω και συμβολικά και ενώ έχει ήδη καταργηθεί το από το 1986, η Αθήνα επιλεγεί όπως φαίνεται να ικανοποιήσει το αίτημα της Αλβανίας για τυπική άρση του εμπολέμου . Όμως ο ίδιος ο κ. Bushati όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι με την άρση του εμπολέμου δεν επηρεάζεται το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων αλλά μόνο οι περιουσίες που δημεύθηκαν μετά τον πόλεμο από άλλους Αλβανούς πολίτες παραπέμποντας πιθανότατα στο θέμα των περιουσιών υπό καθεστώς μεσεγγύησης.
Αυτές οι περιουσίες δεν έχουν σχέση με τους Τσάμηδες, άλλα είναι περιουσίες, λίγες τον αριθμό (υπολογίζονται ότι είναι περίπου 200 ακίνητα αξίας -προ κρίσης- περί τα 15 εκ. ευρώ) που ανήκαν σε Αλβανούς πολίτες, που με την κήρυξη του Πολέμου τέθηκαν υπό μεσεγγύηση έως, θεωρητικά, το τέλος του Πολέμου και στην συνέχεια το ελληνικό κράτος όφειλε να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους.
Ο κ. Bushati πάντως εμφανίσθηκε αμετακίνητος στο θέμα που έχει προκύψει με τις ελληνικές περιουσίες στην Χειμάρα, λέγοντας ότι οι εργασίες για το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα συνεχισθούν και θα «υπάρξει ενιαία επιβολή του νόμου, σε ολόκληρη την επικράτεια και όσοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο για μια καλύτερη αποζημίωση».
Ένα ακόμη ερώτημα προκύπτει από το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να συνδέσει το θέμα των περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας με τις περιουσίες Αλβανών στην Ελλάδα ,στις οποίες αυθαίρετα συμπεριλάμβαναν και τις περιουσίες των Τσάμηδων που καταδικάσθηκαν για συνεργασία με τις δυνάμεις Κατοχής.
Το αμέσως προσεχές διάστημα όμως θα πρέπει να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις και διαθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του την Πέμπτη στην ΕΡΤ δήλωσε ότι η συναίνεση στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν είναι άνευ όρων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»