Σκοτώθηκε ο πρώτος αγριοβούβαλος που εθεάθη στη Γερμανία μετά από 250 χρόνια



Ο ευρωπαϊκός βίσωνας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης και θεωρείται «ευάλωτο» από τους διεθνούς φορείς προστασίας ζώων, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «ισχυρά προστατευμένων ζώων» της Γερμανίας (φωτ. αρχείου).
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι καταθέτει μήνυση εναντίον αξιωματούχου σε περιοχή της ανατολικής Γερμανίας, ο οποίος ανέθεσε σε κυνηγούς να πυροβολήσουν έναν ευρωπαϊκό βίσωνα με την αιτιολογία ότι αποτελούσε κίνδυνο για το κοινό. Σύμφωνα με τη WWF, πρόκειται για τον πρώτο άγριο ευρωπαϊκό βίσωνα, γνωστό και ως βόνασο ή πιο απλά αγριοβούβαλο, που εντοπίζεται στη Γερμανία εδώ και 250 χρόνια.

«Η παραχώρηση άδειας για το κυνήγι ενός προστατευόμενου ζώου χωρίς σαφή δυνητική απειλή αποτελεί ποινικό αδίκημα», δήλωσε ο Κρις Χάινριχ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της WWF, εξηγώντας γιατί αποφάσισαν να καταθέσουν μήνυση εναντίον του επικεφαλής της υπηρεσίας στο Βρανδεμβούργο.
Ένας άνδρας είχε εντοπίσει το ζώο δίπλα στον ποταμό Όντερ κοντά στην πόλη Λέμπους την περασμένη Τετάρτη και ειδοποίησε τις αρχές, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου δημόσιας τάξης αποφάσισε ότι ο βίσωνας έπρεπε να σκοτωθεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό και ανέθεσε σε δύο τοπικούς κυνηγούς να σκοτώσουν το θηρίο την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, το ζώο ήταν πιθανότατα ένα αρσενικό που περιφερόταν γύρω από τον Εθνικό Δρυμό Ουίστσε Βάρτι στα σύνορα των δύο χωρών για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού περάσει στη Γερμανία.
Ο ευρωπαϊκός βίσωνας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης και θεωρείται «ευάλωτο» από τους διεθνούς φορείς προστασίας ζώων, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «ισχυρά προστατευμένων ζώων» της Γερμανίας.
«Οι βίσωνες δεν είναι επικίνδυνοι», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Βρανδεμβούργου, Γιεργκ Φογκελζένγκερ σε τοπικά μέσα, «Αν ήταν, τότε η μισή Πολωνία, όπου το ζώο είναι εθνικό σύμβολο, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη ζώνη, καθώς περιφέρονται ελεύθερα εκεί», πρόσθεσε.
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα ηρεμιστικό βέλος για την εξουδετέρωση οποιουδήποτε κινδύνου για τους κοντινούς πολίτες, το οποίο θα μπορούσε να έχει παρασχεθεί από οποιονδήποτε κτηνίατρο της περιοχής. Ο Χάινριχ κατηγόρησε επίσης το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου για «έλλειψη επαγγελματικά καταρτισμένου προσωπικού», γεγονός που έχει προκαλέσει στο παρελθόν επεισόδια κακής μεταχείρισης για λύκους και ελάφια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!