Η γυναίκα ‑ μυστήριο του Κιμ Γιονγκ Ουν


Η γυναίκα ‑ μυστήριο του Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απειλεί να δώσει στον πλανήτη πόνο και χάος. Οι κυβερνήσεις της Δύσης προσπαθούν να μπουν στο μυαλό του και να τον αποκρυπτογραφήσουν. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να τον «διαβάσουν» είναι να λύσουν ένα νέο γρίφο: να ρίξουν φως στη μυστηριώδη σύζυγο του που αποτελεί την Πρώτη Κυρία της χώρας!
9 Σεπτεμβρίου του 2017: Μια έκρηξη χαράς τραντάζει το Θέατρο του Λαού, που βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Ένας 35χρονος άντρας γελάει πολύ και δυνατά. Ολόγυρά του στρατιωτικοί που τον θαυμάζουν και τον αποθεώνουν. Όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, γελάει, γελούν κι εκείνοι. Αυτόματα. Ο Κim απευθύνεται στο κοινό που παραληρεί και μιλάει για την ταπείνωση των ξένων εχθρών. Οι επευφημίες μπλέκονται με μουσικές, τραγούδια, χειροκροτήματα. Το θέαμα αποτελεί μια καλοκουρδισμένη προπαγανδιστική φιέστα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
Έξι μέρες νωρίτερα οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες πιάστηκαν στον ύπνο: ο Κim είχε πραγματοποιήσει δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία τοποθετήθηκε στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Το παγκόσμιο χωριό σε συναγερμό. Οι επτά δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη στη μυλόπετρα: ανάμεσα στον Κim και στο νούμερο ένα εχθρό του, τον Donald Trump.
Το «τιμόνι» της χώρας είναι κληρονομική υπόθεση στη Βόρεια Κορέα και ο Κim το παρέλαβε έξι χρόνια πριν από τον πατέρα του. Tότε ήταν ο «άγνωστος» διάδοχος, σήμερα αποτελεί παγκόσμια απειλή. Κέντρα πληροφοριών σε ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μέσων παρακολούθησης, δορυφόρων, master controls, σκανάρουν τον απόλυτο άρχοντα της πιο απομονωμένης, σχεδόν κλειστοφοβικής, χώρας του κόσμου. Σκοπός τους να «μπουν» στο μυαλό του! Σε αυτό τον αγώνα με τον τρόμο, ίσως, έχουν έναν ανέλπιστο –άθελά του– σύμμαχο.
Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν ο Κim πραγματοποίησε περιοδεία σε ένα κρατικό εργοστάσιο με… ευτυχισμένους εργάτες. Ανάμεσα στην πολυπληθή ανδροκρατούμενη κουστωδία του διακρίνεται μια γυναίκα που στέκεται πολύ κοντά του. Η επίσημη επίσκεψη μεταδίδεται από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι. Η παρουσία της δεν περνά απαρατήρητη. Ανατολή και Δύση εκπλήσσονται. Ποια είναι; Τι τη συνδέει με τον Κim; Όλες οι απαντήσεις πιθανές και όλες απίθανες!
Ύστερα από ενδελεχή έρευνα η Δύση την ταυτοποιεί: είναι μια παλιά ερωμένη του. Λίγες μέρες αργότερα οι δυο τους παρακολουθούν μια μουσικοχορευτική παράσταση. Ακολουθεί τρίτη κοινή εμφάνιση στα εγκαίνια νηπιαγωγείου. Αυτή τη φορά η παρουσιάστρια της βορειοκορεατικής κρατικής τηλεόρασης τη συστήνει στους θεατές. Η δημοσιογράφος με το κιμονό και τον απαραίτητο στόμφο ανακοινώνει πως «στην εκδήλωση ο σύντροφος Κim συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Ri Sol-ju». Η Δύση είχε χάσει ένα σημαντικότατο επεισόδιο από τη ζωή του Κim. Η νεαρή δεν ήταν μια παλιά σχέση ή κάποια περιστασιακή ερωμένη, αλλά η σύζυγός του.
Ο άρχοντας της Βόρειας Κορέας, που το απολαμβάνει όταν τον αποκαλούν «παγκόσμιο ρυθμιστή», στην προσωπική του ζωή είναι ένας ερωτευμένος, παντρεμένος άντρας! Οι ανώτεροι πολιτικο-στρατιωτικοί κύκλοι της Δύσης συγκλίνουν πως εκείνη, άθελά της, θα τους «βοηθήσει» να τον αποκρυπτογραφήσουν. Νέος πονοκέφαλος για τη Δύση: η «αποκωδικοποίηση της Ri».
Αν ο Κim αποτελεί αίνιγμα για δυνατούς παίκτες, η Ri είναι μια σπαζοκεφαλιά χωρίς λυσάρι, αφού οι πληροφορίες που την αφορούν είναι ελάχιστες και αλληλοσυγκρουόμενες. Όσοι την είχαν συναναστραφεί πριν παντρευτεί τον Κim μπαίνουν στο στόχαστρο του ηγέτη και «διακτινίζονται» με δική του διαταγή σε φυλακές ή σε κέντρα καταναγκαστικής εργασίας.
Η ζωή της περιβάλλεται από ένα κουκούλι μυστηρίου. Θεωρούν ότι ακόμα και το όνομά της αποτελεί ψευδώνυμο, ώστε η Δύση να μην μπορεί να αλιεύσει προσωπικά της στοιχεία. Όσο για τους γονείς της, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο: Για κάποιους ο πατέρας της ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και η μητέρα της γιατρός, για άλλους η Ri προέρχεται από οικογένεια που ανήκει στην κομμουνιστική ελίτ. Καμία εκδοχή δεν επιβεβαιώνεται.
Στην αλυσίδα μυστηρίου και η ηλικία της. Παραμένει άγνωστο πόσων χρόνων είναι η γυναίκα με το χαμογελαστό, στρογγυλό πρόσωπο, τα στιλπνά μαύρα μαλλιά και τη λεπτή σιλουέτα. Η εικόνα της κάνει τους ειδικούς της Δύσης να υπολογίζουν πως γεννήθηκε ανάμεσα στο 1994 και το 1996.
Κανείς δεν ξέρει πού ξεκινά η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα σε όσα την αφορούν. Έχει όντως σπουδάσει μουσική και τραγούδι στην Κίνα και υπήρξε μέλος κοριτσίστικης χορωδίας; Τα CDs της χορωδίας έχουν αποσυρθεί από την αγορά, γεγονός που ενισχύει την υποψία ότι η Ri ήταν όντως τραγουδίστρια.
Ενδέχεται να υπάρχει και μια ροζ απόχρωση στο βιογραφικό της, αφού ακούγεται έντονα ότι κάποτε συμμετείχε σε πορνογραφικό βιντεοσκοπημένο όργιο με άλλους μουσικούς. Έτσι ίσως εξηγείται το πογκρόμ εκτελέσεων τραγουδιστών και τραγουδιστριών χωρίς προφανείς αιτίες και με κατασκευασμένα κατηγορητήρια.
Θόλο είναι το τοπίο για το «πώς» και «πότε» πρωτοσυναντήθηκε με τον Κim. Ανεξακρίβωτες πληροφορίες θέλουν τους δύο νέους να γνωρίστηκαν σε ένα χορευτικό φεστιβάλ. Εκείνος την είδε να χορεύει και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα, εκείνη φοβήθηκε γιατί ο Kim είχε τη φήμη του καρδιοκατακτητή! Σε μια πιο παραμυθένια εκδοχή, η Ri είναι η κόρη μιας ταπεινής οικογένειας που την ερωτεύτηκε ο ηγέτης όταν έκανε βόλτα στους αγρούς. Μακριά από εικασίες το State Department δηλώνει «δεν ξέρουμε πότε έγινε ο γάμος, δεν μας κάλεσαν». Οι γνώστες της ασιατικής πολιτικής σκηνής διχάζονται: οι μεν θεωρούν ότι ο γάμος ήταν ένα πολιτικό συνοικέσιο που έγινε με πρωτοβουλία του πατέρα του Kim ή μια κίνηση τακτικής ώστε ο Κim να πετάξει από πάνω του την ετικέτα του «μικρού» και να τον πάρει η Δύση στα σοβαρά.
Μπορεί ο Δεκέμβριος του 2012 να έφερε τη Ri στην πρώτη γραμμή, αλλά η συνέχεια είναι πολύ διαφορετική. Αν και ο Hitchcock δεν είχε στο μυαλό του τη σύζυγο του Kim όταν έγραφε το σενάριο για το φιλμ Η Κυρία Εξαφανίζεται, άνετα θα μπορούσε να είναι η μούσα του! Για περισσότερους από επτά μήνες η Ri ήταν άφαντη από τη δημόσια σφαίρα. Η Δύση φοβήθηκε ότι ο Κim την έστειλε προς συμμόρφωση. Τέλος στα σενάρια έβαλε τον Ιούλιο του 2013 η κοινή εμφάνιση του ζευγαριού. Η Ri φορούσε μια μαύρη, άχαρη, ριχτή ζακέτα, που έκρυβε αλλά και φανέρωνε το μυστικό της απουσίας της. Η παρουσία της στα κοινά είναι προσωρινή, αφού χάνεται… ξανά!
Στα τέλη του 2013 «σκάει» η είδηση: ο κολλητός του Κim και πρώην σταρ του ΝΒΑ, Dennis Rodman, δηλώνει στην Guardian: «Ο Κim είναι στοργικός πατέρας ενός κοριτσιού». Ό,τι δεν είχε κατάφερε να ανακαλύψει η CIA το είχε αποκαλύψει εκείνος. Για να κερδίσει η Αμερική το χαμένο χρόνο διαρρέει, χωρίς αποδείξεις, πως το νέο μωρό αποτελεί το δεύτερο παιδί του ζευγαριού. Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα αγνοεί λεπτομέρειες σχετικά με το πρώτο παιδί!
Έως το φθινόπωρο του 2016 οι εμφανίσεις της Ri είναι ελάχιστες, όμως και αυτές οι «συλλεκτικές» παρουσίες αποτελούν εξέλιξη για τα βορειοκορεατικά δικτατορικά ήθη, που ήθελαν τις γυναίκες των ηγετών τους να είναι ανύπαρκτες στη δημόσια ζωή.
Η Πρώτη Κυρία της Βόρειας Κορέας, κόντρα στα αναμενόμενα, δεν φοράει ρούχο-στολή αλλά μεσάτα, καλοραμμένα ταγέρ, χρωματιστά μπλουζάκια, μεταξωτά πουκάμισα και πάντα ψηλοτάκουνα. Ενώ οι συμπατριώτες της κερδίζουν 1.200 δολάρια το χρόνο, εκείνη έχει αδυναμία στις τσάντες γαλλικών οίκων. Όσο για τα μαλλιά της, δεν είναι ευθυγραμμισμένα με το χάρακα όπως στις υπόλοιπες Βορειοκορεάτισσες. Η Ri είναι fashion-icon σε μια χώρα που δεν έχει fashion αλλά μόνο political icons.
Το Νοέμβριο του 2016 η Ri πάλι σε ρόλο μαγικής εικόνας. Ένας νέος κύκλος σχολίων και αναλύσεων επιχειρεί να δώσει εξήγηση για την καινούρια εξαφάνισή της, όμως τώρα πια η Δύση έχει πάρει το μάθημά της και υποπτεύεται πως η Ri είναι έγκυος… Ο Μάρτιος του 2017 ξαναφέρνει στο φως μια αδυνατισμένη Ris, πάντα στο πλευρό του Κim. Γέννησε στο μεταξύ; Στις 29 Αυγούστου του 2017 το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανακοινώνει ότι «ο μεγάλος ηγέτης μας Kim έγινε πατέρας». Ίσως ο Κim κοντά της να γίνεται πιο ανθρώπινος, ίσως όχι…!​

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!