Αγορές: Το νέο περιβάλλον σε μετοχές, χρυσό και πετρέλαιο
Καταλυτική για τη συνέχεια η πτωτική τροχιά που διαγράφει το αμερικανικό νόμισμα. Τα σενάρια για ισοτιμία άνω του 1,35 με το ευρώ και πώς θα επηρεάσει τις επενδύσεις. Ο Τραμπ, τα επιτόκια, η αβεβαιότητα και η «ασφάλεια» του χρυσού.
O δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (DXY Index) έσπασε καθοδικά ένα ιδιαίτερα κρίσιμο επίπεδο τεχνικής σημασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα πιο απότομη πτώση του δολαρίου, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Η πτώση, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως και 15% από τα σημερινά επίπεδα, φαίνεται να ευνοεί όχι μόνο τα ανταγωνιστικά νομίσματα του δολαρίου, αλλά και τις μετοχές, το πετρέλαιο και τον χρυσό, καθώς και όλες τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Σε τεχνικούς όρους, ο δείκτης του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων (ευρώ, γεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο) έχει σπάσει την κρίσιμη στήριξη που είχε στα επίπεδα του 92 και φαίνεται έτοιμος να μειωθεί ακόμα περισσότερο, προς τα επίπεδα του 80, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα.
Αυτή η κίνηση του ευρέως χρησιμοποιούμενου δείκτη που παρακολουθεί την αξία του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων, εφόσον επιβεβαιωθεί στο επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά ως προς την ανοδική πορεία του ευρώ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του 1,35 έναντι του δολαρίου, αλλά και να επηρεάσει και άλλες επενδυτικές αξίες, ωθώντας τον χρυσό αρκετά υψηλότερα από τα 1.500 δολάρια και το πετρέλαιο ως και τα 60 δολάρια το βαρέλι, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα και τις τιμές των μετοχών στις μετοχές των ΗΠΑ.
Δραματική αλλαγή
Αυτή η πτώση του δείκτη του δολαρίου είναι δραματική αλλαγή σε σχέση με μερικούς μήνες πριν και την εκλογή του Donald Trump ως προέδρου στις 8 Νοεμβρίου. Οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων προέβλεπαν τότε μια επιταχυνόμενη επέκταση της οικονομίας με ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η αισιοδοξία αυτή ξεθωριάζει όλο και περισσότερο όσο περνάει ο χρόνος.
Αυτό σε συνδυασμό με τις δεύτερες σκέψεις στα σχέδια της Fed για τον χρόνο στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και στο μέγεθός τους, έχει προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και αντιστροφή στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος.
Το δολάριο και το ευρώ βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και ο πρώτος άμεσος σημαντικός αντίκτυπος θα είναι σε αυτήν την ισοτιμία, εξέλιξη που θα οδηγήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,20. Ταυτόχρονα, η οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περιστολή της νομισματικής της πολιτικής. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθούν περαιτέρω οι διαφορές των αποδόσεων των ομολόγων των δύο περιοχών, πιέζοντας το δολάριο χαμηλότερα.
Στο διάγραμμα που συγκρίνει τις αποδόσεις του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου με το δεκαετές γερμανικό ομόλογο είναι ευδιάκριτη η διεύρυνση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων μέχρι το περασμένο φθινόπωρο μετά τις εκλογές των ΗΠΑ. Στο επόμενο διάστημα η αποκλιμάκωση του spread συνεχίζεται καθώς η Fed επιβράδυνε τα σχέδια για αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι άμεσες συνέπειες
Ο αντίκτυπος του φθίνοντος δολαρίου είναι εξίσου μεγάλος, αν και όχι τόσο προφανής, τόσο στις αμερικανικές μετοχές όσο και στις ευρωπαϊκές μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμές ως πιστοποιητικά κατάθεσης (ADR), τα οποία εκφράζονται σε δολάρια. Τα εν λόγω πιστοποιητικά κατάθεσης επιτρέπουν στους επενδυτές να κατέχουν ξένες μετοχές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Το ασθενές δολάριο συμβάλλει στην αύξηση της τιμής των ADRs.
Από την άλλη, όμως, το ασθενές δολάριο και το ισχυρό ευρώ αποδυναμώνει τις εξαγωγικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών και μειώνει τα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό, ειδικά αν το κόστος παραγωγής είναι σε ευρώ.
Στον αντίποδα, ένα αποδυναμωμένο δολάριο βοηθά σημαντικά τις αμερικανικές εταιρείες με μεγάλες διεθνείς πωλήσεις, επιτρέποντάς τους να μετατρέπουν ισχυρότερα ξένα νομίσματα σε δολάρια ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα και τα κέρδη τους. Για παράδειγμα, ένα φθίνον δολαρίου έναντι του ευρώ κάνει τις εξαγωγές των ΗΠΑ φθηνότερες στην Ευρώπη. Αυτό επιτρέπει στους Ευρωπαίους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, ο γερμανικός δείκτης DAX εμφανίζει τη χειρότερη αρνητική συσχέτιση με την πορεία του ευρώ, δηλαδή όταν αυξάνεται η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου, οι τιμές του γερμανικού δείκτη υποχωρούν -και αντίστροφα.
Το ασθενές δολάριο δρα ενισχυτικά επίσης σε περιουσιακά στοιχεία όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός, καθώς και τα δύο εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια. Αυτό καθιστά την αξία του κάθε προϊόντος πιο ακριβή επειδή χρειάζονται περισσότερα δολάρια για να αγοραστεί κάθε μονάδα. Σε περίπτωση που η αποδυνάμωση του δολαρίου συνεχιστεί, το πετρέλαιο θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δολάρια το βαρέλι καθαρά και μόνο εξ αντανακλάσεως, χωρίς καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις δυνάμεις της αγοράς.
Ο χρυσός αντιμετωπίζεται ιστορικά ως ασφαλές καταφύγιο και αυτό έχει ως συνέπεια να έχει ροές κεφαλαίων αφού ιστορικά ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία με το δολάριο. Στην παρούσα φάση, ο χρυσός από πολλούς επενδυτές θεωρείται ιδιαίτερα υποτιμημένος από τους συμμετέχοντες στις αγορές, ενώ η πτώση του δολαρίου έχει ήδη ασκήσει μια ήσυχη, αλλά σημαντική επίδραση στην πορεία του, αφού ξαναβρέθηκε πάνω από τα 1.300 δολάρια η ουγκιά.
http://www.euro2day.gr
Σχόλια