Διεθνή ΜΜΕ για Eurogroup: Τους χωρίζουν ακόμα πολλά...











 Για «παγωμένο» κλίμα και αδιέξοδο κάνουν λόγο τα μεγάλα αμερικανικά ευρωπαϊκά διεθνή μέσα ενημέρωσης στα δημοσιεύματά τους για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η συνεδρίαση έληξε γύρω στις 11 το βράδυ.
Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε ένα θρίλερ για το κοινό ανακοινωθέν που θα έπρεπε να βγει, όμως, επί δύο και πλέον ώρες Ευρωπαίοι και Ελληνες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Επίσης, ξεκίνησε ένας απίστευτος «βομβαρδισμός» διαρροών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αλλά και για πιθανή έλευση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχιστεί η συζήτηση και τις επόμενες ημέρες.
Το κοινό ανακοινωθέν «μαγειρευόταν» αλλά δεν υπήρξε κατάληξη καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στη φράση για «επέκταση του μνημονίου». Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι δεν αποδέχθηκαν την επέκταση του μνημονίου που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι. Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής». Πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι την πιο σκληρή στάση μέσα στη συνεδρίαση εκτός από τους Γερμανούς κράτησαν οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Φινλανδοί. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Tom Nuttall, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη».Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα». Στην ανταπόκριση προσθέτεται ότι «χωρίς να δώσει (ο κ. Βαρουφάκης) λεπτομέρειες (για τις προαναφερθείσες επιδιώξεις), σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή οι συνομιλίες είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα».
Επίσης, τονίζεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες), αφού η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες».
Σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στο Bloombergαναφέρθηκε νωρίτερα ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της ευρωζώνης».
Όπως επισημάνθηκε, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες) στις Βρυξέλλες, διαβουλεύονται επί της διατύπωσης του σχεδίου κοινής απόφασης για την παράταση, γεγονός που καθυστερεί τις συνομιλίες, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο της κοινής απόφασης απαιτεί την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα καθορίζονται επίσης τα βήματα που θα προετοιμάσουν την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών, στις 16 Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές».
Η Wall Street Journal τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση», μετά από έξι ώρες συνομιλιών, αλλά υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί, μαζί με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να μιλούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο κατά την επόμενη συνεδρίασή τους».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη για συναθροίσεις τους, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση, παρά τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι».
Στην ίδια εφημερίδα αναφέρθηκε νωρίτερα ότι «το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σήμερα (χθες) Τετάρτη, μετά από πληροφορίες ότι η Ελλάδα έφτασε σε κατ' αρχήν συμφωνία για την παραμονή στο πρόγραμμα διάσωσής της».
Η New York Times τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup και παρουσιάζονται απόψεις εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης, ενώ γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες σε ένδειξη υποστήριξης στις διεκδικήσεις της Ελλάδας.
Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "οι συζητήσεις ήταν πολύ καλές"».Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, σημειώνοντας ως κατακλείδα ότι για «γερά νεύρα» αναμένονται να είναι οι συνομιλίες της Δευτέρας.
Γαλλικά ΜΜΕ
«Ο Βαρουφάκης στον λάκκο με τα λιοντάρια» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Ζαν Ζακ Μεβέλ από τις Βρυξέλλες, στις οικονομικές σελίδες της συντηρητικής εφημερίδας Φιγκαρό.
Ο μαχητικός φαλακρός υπουργός που έχει γοητεύσει τα πλήθη στην Αθήνα, έφθασε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής.
«Τα μεγάλα όμως θηρία του Eurogroup δεν προτίθενται να μαλακώσουν από τα επιχειρήματά του, ούτε να του διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Για την ώρα, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ακαμψία» εκτιμά η Φιγκαρό. Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολιτική ανταλλαγή απόψεων», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ που μετακινήθηκε από την Ουάσιγκτον ακύρωσε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, τις τελευταίες 48 ώρες η κυβέρνηση αυξάνει τις κινήσεις αντιπερισπασμού με επαφές σε Μόσχα, Πεκίνο και ΟΟΣΑ. H Μόσχα όμως έχει άδεια ταμεία, ο ΟΟΣΑ δεν έχει τράπεζα και η Κίνα δεν ξεχνάει τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά, καταλήγει το δημοσίευμα.
 Με τίτλο «Η Ευρωζώνη παίζει το χαρτί της αποφασιστικότητας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» η οικονομική «Λεζ Εκό» φιλοξενεί άρθρο για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας: «Ήταν η πρώτη αναμέτρηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο συμβιβασμός αναμένεται μάλλον στο Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου» υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ.
Ήταν ένα «βάπτισμα πυρός» για τον Έλληνα υπουργό. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν απομακρυσμένες από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης» εκτιμά η συντάκτης και προσθέτει: « Ο πολιτικός στόχος των ομολόγων του ήταν να του υπενθυμίσουν ότι όποιες και εάν είναι οι αλλαγές κυβέρνησης, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».
«Η προσπάθεια αναμένεται επίπονη» εκτιμά η συντάκτης. Όλοι οι υπουργοί ήταν σύμφωνοι ότι το χρέος είναι χρέος και δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί. Ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «η Γαλλία επιθυμεί ένα διάλογο ανοικτό και με κατανόηση, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι χθες όπως σήμερα ανήκει στην ΕΕ».
Για τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί «υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, αλλά θα είναι δύσκολο να σώσει κάθε πλευρά τα προσχήματα». «Πέρα από τη σημειολογία, όπως η αλλαγή του ονόματος για την τρόικα, παραμένει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μιας χώρα που υποφέρει» καταλήγει η συντάκτης.
« Ελλάδα: διαπίστωση της αποτυχίας στην Ευρωομάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Λε Μοντ».
«Παρ' όλο που υπήρξε πρόοδος σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, το χθεσινό Eurogroup ήταν αποτυχία», σχολιάζει η συντάκτης Σεσίλ Ντικουρτιέ.
Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα ζητούσε "τεχνική επέκταση" του προγράμματος διάσωσης ή ότι θα υπήρχε μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση και ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να ανακοινωθεί επίσημα μια επέκταση του σχεδίου με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως ελληνική δέσμευση, για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Σημειώνοντας ότι «είναι αμοιβαίο συμφέρον η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη» η Ντικουρτιέ αναγνωρίζει ότι σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε συμβιβασμός και κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να πεισθεί ο κ. Βαρουφάκης. Υπήρχε όμως η πεποίθηση ότι τουλάχιστον θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για ένα "πρόγραμμα εργασίας" των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με τη Μοντ, απαιτούνται ακόμα έντονες πολιτικές διεργασίες για να βρεθεί κοινός τόπος. Από τη μία, η ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί εύκολα να παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με την ευρωζώνη εκτός πλαισίου μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεχθούν ότι και η Αθήνα έχει κόκκινες γραμμές, όπως ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλα μέτρα λιτότητας και ότι απορρίπτει την τρόικα.
Το σημαντικό είναι να συνεχισθούν οι προσπάθειες από όλους, ... από τη στιγμή που αποφεύχθηκε η σύγκρουση του Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, καταλήγει το δημοσίευμα.                             http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!