Η τελευταία ευκαιρία για αποφυγή της χρεοκοπίας!

Τον τελευταίο της ελιγμό για την αποφυγή της χρεοκοπίας κάνει η κυβέρνηση στις 9 Μαρτίου, στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα ζητήσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως το τέλος Ιούνιου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, χωρίς πρόσθετη στήριξη, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει απλήρωτες ορισμένες δόσεις δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο κρίσιμο Eurogroup, που θα συνεδριάσει λίγες ημέρες μετά την εξίσου κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 5 Μαρτίου, η ελληνική πλευρά θα επαναφέρει το αίτημα για αύξηση του ορίου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ θα ζητήσει και την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ, που αφορούν επιστροφή κερδών του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα.
Για να υποστηρίξει πολιτικά αυτές τις διεκδικήσεις, που ως τώρα δεν έχουν γίνει δεκτές από τους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα να μείνει… κενή χρηματοδότησης η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και να απειλείται η χώρα με χρεοκοπία, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει διττή στρατηγική, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Από τη μια, θα προσφερθεί στους Ευρωπαίους το… καρότο της άμεσης προώθησης ορισμένων από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κατατίθενται στη Βουλή τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (τελευταίο κεφάλαιο της λίστας Βαρουφάκη), την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ταμεία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, υπό τον όρο ότι οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μικρές δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους.
Με αυτά τα νομοσχέδια, η κυβέρνηση σκοπεύει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι… “we mean business” στις μεταρρυθμίσεις, που συμφωνήθηκαν για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Έτσι, θα διεκδικήσει μια ενδιάμεση εκταμίευση, πριν την τελική αξιολόγηση του Ιουνίου, η οποία θα αφορά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, κέρδη που ήδη έχουν πιστωθεί από τις εθνικές τράπεζες στα αντίστοιχα υπουργεία Οικονομικών, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης η εκταμίευσή τους.
Θα διεκδικήσει, επίσης, όπως προαναφέρθηκε, την αύξηση του πλαφόν εσωτερικού δανεισμού (με έντοκα γραμμάτια), έχοντας και ένα πρόσθετο επιχείρημα (καλώς εχόντων των πραγμάτων): αν η ΕΚΤ, όπως αναμένεται, «ανάψει πράσινο» την Πέμπτη, για να γίνουν και πάλι αποδεκτοί κατ’ εξαίρεση οι ελληνικοί τίτλοι ως καλύμματα δανεισμού, θα έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο και για το αίτημα για την αύξηση του πλαφόν δανεισμού.
Αν και η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση ευρισκόμενη σε αντικειμενική θέση αδυναμίας, θα κραδαίνει και ένα… μπαστούνι, για το οποίο έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη ο Γιάνης Βαρουφάκης, κυρίως στις συνεντεύξεις του στα διεθνή μέσα: την απειλή της μη πληρωμής κάποιων από τις δόσεις δανείων, που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος Ιουνίου, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Σε μια κίνηση καλής θέλησης, ύστερα και από τις οργισμένες αντιδράσεις Σόιμπλε στις προειδοποιήσεις περί μη πληρωμής δόσεων στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πληρωθεί κανονικά η πρώτη δόση, της επόμενης Παρασκευής, ύψους 298 εκατ. ευρώ. Όμως, στο Eurogroup, τρεις ημέρες μετά, ο κ. Βαρουφάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει όλες τις επόμενες δόσεις, χωρίς πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αθετήσει υποχρεώσεις προς το εσωτερικό της χώρας (μισθοί, συντάξεις).
Εύλογα ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει υποστηρίξει ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αφήνοντας μάλιστα απλήρωτα χρέη προς το ΔΝΤ, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, η ευρωζώνη έχει κάνει στο παρελθόν αντίστοιχη διευκόλυνση στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά (τον Αύγουστο 2012), όταν είχε επιτραπεί να πληρωθούν ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων που χρηματοδοτήθηκαν από τον ELA.
Δεδομένου ότι η βαρύτητα μιας αδυναμίας πληρωμής δανείων του ΔΝΤ ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ευρωζώνης, αγγίζοντας το θεσμό-εγγυητή της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι στις 9 Μαρτίου θα ανοίξει η «κάνουλα» της χρηματοδότησης του Δημοσίου. Αλλιώς, ομολογούν, ο δρόμος προς τη χρεοκοπία θα είναι ορθάνοικτος…http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!