Ύποπτο παιχνίδι της Φρανκφούρτης με τα νεύρα των ελλήνων καταθετών

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAusrUiymGBigye0iO-Fl4fEYw1t4kxtkW5fSFb4ARhOM65GsPMhCH7s0A5Ll5w_1XYK7UPlZIjbITEhO5pKuuK-xeGxWQApckuoHy8mNsUrUfWj9Wq12MxmF1iFRRZi9r7GQj331ToFPM/s1600/smoke.jpg
Με «διαρροές» σε διεθνή πρακτορεία περί δήθεν διακοπής του ELA, κεντρικοί τραπεζίτες ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της εκροής καταθέσεων - Ποια είναι η αλήθεια και γιατί δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το σενάριο της Κύπρου





Με τα νεύρα των ελλήνων καταθετών παίζει το τραπεζικό ιερατείο
της Φρανκφούρτης, δίνοντας σε κορυφαία διεθνή πρακτορεία, όπως
το Bloomberg, το έναυσμα για… τρομολαγνικά ρεπορτάζ, περί δήθεν επαπειλούμενης διακοπής της έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα ισοδυναμούσε με de facto αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνει ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης: Μη μας κάνετε να τραβήξουμε τη σκανδάλη στις ελληνικές τράπεζες», έγραψε χαρακτηριστικά χθες το Bloomberg, σε εκτενές ρεπορτάζ, που έχει βασισθεί σε πληροφόρηση από πηγές της ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής του ELA.

Αναφέρεται, μάλιστα, η περίπτωση της Κύπρου, όπου για πρώτη φορά η ΕΚΤ είχε απευθύνει δημόσια προειδοποίηση για διακοπή του ELA εντός τεσσάρων ημερών, εάν η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν δεχόταν την υπαγωγή σε Μνημόνιο.

Όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, τέτοια δημοσιεύματα μοιάζουν σαν να επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι της Φρανκφούρτης να προκαλέσουν τραπεζικό πανικό στην Ελλάδα, ώστε να συρθεί «γονατισμένη» η κυβέρνηση σε μια διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο, όπου οι πιστωτές θα επιβάλουν άλλη μια φορά τους όρους τους.

Προς το παρόν, οι έλληνες καταθέτες φαίνεται ότι κρατούν την ψυχραιμία τους, παρά τα «άγρια» σενάρια περί άδειων ATM. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εκροή καταθέσεων τον Φεβρουάριο δεν έχει σταματήσει, αλλά ο ρυθμός της απώλειας καταθέσεων είναι σαφώς βραδύτερος, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο.

Όμως, η φυγή 300 εκατ. ευρώ την ημέρα δεν παύει να είναι ανησυχητική, παρότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε 65,6 δισ. ευρώ ELA (αυξήθηκαν κατά 5,6 δισ. ευρώ με απόφαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα) και σε άλλα 20 δισ. ευρώ, που αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ, με ενέχυρο ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα τρομολαγνικά σενάρια που διακινούνται από τη Φρανκφούρτη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να περιορισθεί η έκτακτη παροχή ρευστότητας, ή και να τεθεί ζήτημα πλήρους διακοπής της, στην επικείμενη τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 18 Φεβρουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά το κρίσιμο αυριανό Eurogroup. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, όπως απειλούν από την Φρανκφούρτη, αν δεν συμφωνηθεί αύριο η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Στην πραγματικότητα, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, εκτός αν σημειωθεί ένα… πραξικόπημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ώστε να ερμηνευθούν οι βασικοί κανόνες παροχής ρευστότητας με βάση τις ακραίες ιδέες του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν.

Ο βασικός κανόνας για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, όπως υπογράμμισε μιλώντας στους «Financial Times» ο «ψύχραιμος» επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, είναι ότι όσο παραμένουν φερέγγυες οι τράπεζες μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα.

Οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο είναι φερέγγυες, αλλά έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και αυτό έχει πιστοποιηθεί πρόσφατα από την ίδια την ΕΚΤ, μέσω των τεστ αντοχής.

Στην περίπτωση της Κύπρου, την οποία επικαλούνται κάποιοι «θερμόαιμοι» στο συμβούλιο της ΕΚΤ, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες ήταν απολύτως αφερέγγυες, με πολύ χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Συνεπώς, ορθώς, με βάση τους τραπεζικούς κανόνες, έθεσε ζήτημα διακοπής του ELA η ΕΚΤ, εάν δεν υπήρχε ένα πρόγραμμα με τους θεσμικούς πιστωτές για να καλύψει το τραπεζικό σύστημα.

Για να φθάσει η ΕΚΤ να συζητήσει διακοπή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ξεπερνώντας τα τραπεζικά κριτήρια, θα πρέπει να μπει σε πολιτική «περιοχή» και, τελικά, τα 2/3 του συμβουλίου της, που απαιτούνται για τη λήψη αυτής της απόφασης, να γίνουν όργανα της Γερμανίας!

Διότι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ακόλουθη, «τραβηγμένη από τα μαλλιά», επιχειρηματολογία:

Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, αλλά επειδή το κράτος δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα αμφισβητείται η φερεγγυότητά του. Και επειδή οι τράπεζες στηρίζονται από το κράτος, μπορεί και αυτές να είναι αφερέγγυες!

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι τέτοιες ακραίες ερμηνείες αποκλείεται να υιοθετηθούν από το συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο έχει ήδη διχαστεί, μετά την επίσης ακραία, πολιτικού χαρακτήρα απόφαση για διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων πριν ακόμη εκπνεύσει η παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Άλλωστε, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει η Ελλάδα εντελώς «ακάλυπτη», ακόμη και αν καταλήξουν σε αδιέξοδο οι αυριανές συνομιλίες στο Eurogroup, ακόμη και αν το ελληνικό Μνημόνιο λήξει στις 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει συμφωνηθεί παράταση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», προτίθεται να καταθέσει, σε αυτή την περίπτωση, αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης (πρόγραμμα - γέφυρα) και αμέσως θα αρχίσει η συζήτησή του στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Συνεπώς, όσο θα διαρκούν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι αδιανόητο να λάβει η ΕΚΤ οιαδήποτε δυσμενή απόφαση για το ELA.http://paron.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»