Παράθυρο συμφωνίας ανοίγει τώρα η Γερμανία


Παράθυρο συμφωνίας ανοίγει τώρα η Γερμανία

Σε μαρτύριο της σταγόνας παραπέμπει η διαπραγμάτευση Ελλάδας-Ευρώπης, η οποία εξελίσσεται σε μπρα ντε φερ μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης


Μετά τον σάλο που επικράτησε από το αιφνιδιαστικό «nein» του υπουργού Οικονομικών στο ελληνικό αίτημα για παράταση, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν έντονη βάζοντας τον κ. Σόιμπλε στο κάδρο των ευθυνών, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι ο μόνος που έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή στάση.
Την ίδια ώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να κατεύνασε ελαφρώς τα πνεύματα, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες από το EuroWorking Group, κάνουν λόγο για ακραία στάση των Γερμανών.
Το Bloomberg μιλάει για «παράθυρο» συμφωνίας
Ωστόσο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε ένα δημοσίευμα από το πρακτορείο Bloomberg που κάνει λόγο για παράθυρο συμφωνίας από την πλευρά της Γερμανίας.
Το πρακτορείο, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, κάνει λόγο για αλλαγή στάσης της γερμανικής πλευράς.
Η Γερμανία, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα, 
Σκληρή διαπραγμάτευση στο EuroWorking Group
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες και διαρροές από το EuroWorking Group, αναφέρουν ότι η στάση των Γερμανών παραμένει στα άκρα.
Η γερμανική πλευρά σύμφωνα με ανεπίσημο έγγραφο, στο EuroWorking Group επανέλαβε την αρνητική της διάθεση έναντι του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική πλευρά για παράταση της δανειακής σύμβασης. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει το αίτημα ως «Δούρειο Ιππο».
Ανταπαντώντας το μέγαρο Μαξίμου με εξίσου σκληρό ύφος τονίζει ότι «κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως “Δούρειο Ιππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη».
Υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν ακόμη ότι η στάση της Γερμανίας στο Euro Working Group είναι σε «ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν δε οι ίδιοι κύκλοι ότι «στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση "current programme" έξι φορές!».
«Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη» είναι το τελικό σχόλιο του μεγάρου Μαξίμου.
Το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Euro Working Group είναι καταπέλτης κυριολεκτικά καθώς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
  • Η ελληνική επιστολή δεν είναι «καθόλου ξεκάθαρη», δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
  • Αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα.
  • Είναι «εντελώς ασαφές» το πώς η κυβέρνηση της Ελλάδος «θα αποκληρώσει τις υποχρεώσεις της»
  • Δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του. «Αποτελεί περισσότερο ένα «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να τερματίσει το παρόν πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής».
Και καταλήγει υπό μορφήν τελεσιγράφου:
«Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει τρεις σύντομες και ευνόητες φράσεις: «Αιτούμεθα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Το πλήρες σχόλιο του ΥΠΟΙΚ Γερμανίας
Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει τεράστιο χώρο για ερμηνείες. Για να σταθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα. Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, όταν έχει καταγράψει τέτοια πτώση στα έσοδα από τη φορολογία.
Γι' αυτό το λόγο, η επιστολή δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Αποτελεί περισσότερο ένα «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να τερματίσει το παρόν πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τώρα σε τρία πράγματα:
Πρώτον, οι τρεις θεσμοί (σ.σ. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την επιστολή και να μας συμβουλέψουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, διασφαλίζοντας ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει τρεις σύντομες και ευνόητες φράσεις: «Αιτούμεθα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Τρίτον, η Ελλάδα έχει δημοσίως επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα, ώστε να ανατρέψει το τρέχον πρόγραμμα. Οι Αρχές άμεσα δεν θα λάβουν πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν θα συμβαδίζει με τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ή θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει αποχή από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Τα 10,9 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το «stress test» πέρυσι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»