Translate

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Πηγή της Κομισιόν στην Bild: Επαρκής η λίστα Βαρουφάκη


 Πηγή της Κομισιόν στην Bild: Επαρκής η λίστα Βαρουφάκη
Η Ελλάδα έστειλε τα μεσάνυχτα στους θεσμούς και το ΔΝΤ τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να κάνει, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν. Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πως ο κατάλογος αυτός είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.


Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δέσμευση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», πρόσθεσε η πηγή. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγραψε στο Twitter πως ο περίφημος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων έφτασε εγκαίρως από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα η λίστα χαρακτηρίζεται  επαρκώς περιεκτική και αποτελεί αποδεκτό σημείο εκκίνησης.
Την αποστολή της λίστας επιβεβαίωσε και το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών του Eurogroup.
Σήμερα στις 12:00 θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας υπέβαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
«Εγκαίρως» ελήφθη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Μίνα Αντρέεβα.

Επίσης, την είδηση επιβεβαίωσε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος και αυτός της Κομισιόν, ο οποίος ανέφερε πως η λίστα από την Ελλάδα έχει ληφθεί.

Τι θα περιλαμβάνει ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων
 Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
  •     Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  •     Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των «κόκκινων» δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
  •     Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
  •     Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  •     Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.
  •     Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
  •     Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα - μείωση της γραφειοκρατίας.
  •     Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.
  •     Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
  •     Τέλος, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό.
Επιστολή Σόιμπλε για παράταση του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης», αναφέρεται στην επιστολή την οποία απευθύνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ.
Ολα θα κριθούν από τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, θέτει το αίτημα ρητά υπό την επιφύλαξη του αναμενόμενου καταλόγου μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Αθήνας και μιας θετικής αξιολόγησης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Αυτό το αίτημα θα τεθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων και οι τρεις θεσμοί θα δώσουν την εκτίμησή τους ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα αρκετά πλήρες σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος», γράφει ο κ. Σόιμπλε και επισημαίνει ότι στόχος είναι η κανονική ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας, κάτι που θα αποφασιστεί, όπως γράφει, κατά τη διάρκεια της παράτασης.
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει ακόμη στην επιστολή του προς την Μπούντεσταγκ ότι θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δεδομένη ευελιξία εντός του προγράμματος, αλλά και ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος από τους τρεις θεσμούς, «οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν γνωστοί ως Τρόικα».
Στη επιστολή του ο κ. Σόιμπλε απαριθμεί τις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και κάνει λόγο για «στενή συνεργασία» με τους θεσμούς για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει ήδη υλοποιημένα μέτρα και να μην εφαρμόσει μονομερώς μέτρα τα οποία θα απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα», γράφει ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: