Η αποχώρηση Σόιμπλε, το τηλεφώνημα Βαρουφάκη και το ανακοινωθέν που δεν βγήκε

 

 Η αποχώρηση Σόιμπλε, το τηλεφώνημα Βαρουφάκη και το ανακοινωθέν που δεν βγήκε

Διαβάστε τη δήλωση στην οποία αρχικά φέρεται να συμφώνησαν Δραγασάκης - Βαρουφάκης, αλλά την "έκοψε" ο Τσίπρας - Επίθεση Βαρουφάκη στους FT μέσω Twitter

Οι Financial Times γράφουν ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. Μάλιστα η εφημερίδα γράφει ότι η δήλωση είχε υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο Eurogroup. Μόλις αυτή εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.



Οι Financial Times σήμερα παρουσιάζουν τη δήλωση που είχε αρχικά συμφωνηθεί επισημαίνοντας ότι είχε κάτι για τον καθένα. Για τους Ευρωπαίους άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης » του προγράμματος, ενώ για τον κ. Βαρουφάκη υπήρχε η λέξη «γέφυρα» που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς να ήθελε (για την ακρίβεια υπήρχε το ρήμα γεφυρώνω).

Οπως γράφει η εφημερίδα «η κοινή δήλωση δεν έμελλε να προκύψει, αλλά παρέμεινε ένα ακόμη έκθεμα του μακροχρόνιου ελληνικού δράματος». Ακολουθεί η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Και τo αγγλικό κείμενο:



Ο δημοσιογράφος που παρουσιάζει το κείμενο στους Financial Times είναι ο Peter Spiegel που έγραψε στο Twitter παραπέμποντας στις πληροφορίες του: «Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε». Σε αυτό ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πάλι μέσω Twitter: «Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές».


Spiegel

Το ίδιο παρασκήνιο μεταφέρει σήμερα και το περιοδικό Spiegel υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη». Οπως αναφέρεται, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο κ. Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε στους εταίρους κάτι γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις.

Σακελλαρίδης: Βαρουφάκης – Τσίπρας συμφώνησαν να μην υπογραφεί το ανακοινωθέν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 δήλωσε ότι η φράση «παράταση του μνημονίου» ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι αρχικά η ελληνική πλευρά υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και στην συνέχεια απέσυρε την υπογραφή της μετά από επικοινωνία των Βαρουφάκη και Δραγασάκη με τον πρωθυπουργό, o κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσαν αμέσως τον πρωθυπουργό ως οφείλουν εκφράζοντας και οι δύο τις αντιρρήσεις τους για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα».

Αν και επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την πληροφορία των FT που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, τo κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον γίνεται πραγματική συζήτηση «για το πρόγραμμα όχι για αριθμούς» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι διαφαίνεται μια λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα παράνομο πρόγραμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς εκφράζουμε μια λογική πρόταση για το καλό όχι μόνο ελληνικού λαού αλλά Ευρώπης. Υπάρχει η βούληση και η πεποίθηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μια λύση τη Δευτέρα».

http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!