4 μήνες στην «εντατική»: Πρώτα τα μέτρα μετά τα χρήματα…










Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συμφωνία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη κατέληξε χθες το θρίλερ της αντιπαράθεσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη έθεσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην νέα κυβέρνηση λογω κυρίως της έλλειψης εμπιστοσύνης που δημιούργησε η τελευταία αντιπαράθεση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντας κοντά στις διαπραγματεύσεις σχολίασε με πικρία ότι «πήγαμε να ζητήσουμε χρήματα χωρίς όρους και φύγαμε με όρους και χωρίς χρήματα».
Η Ευρώπη δεν αποδεσμεύει κανένα ποσό από την τελευταία δόση του Μνημονίου και δεν επιστρέφει τα 11 δις.€ του HFSFλογω έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. Απλά τα διατηρεί διαθέσιμα μόνο για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών.
Ουσιαστικά η Ευρώπη αφήνει μόνο του τον κ.Τσιπρα για 4 μήνες να «κολυμπήσει» στα βαθιά νερά μιας ουσιαστικά πτωχυμένης χώρας.  Από την άλλη πλευρά βεβαία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το νέο πρωθυπουργό να δείξει στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις πραγματικές δυνατότητες της κυβέρνησης του.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το υφιστάμενου προγράμματος, ενώ από την άλλη η ΕΚΤ θα ανοίξει πάλι τη «στρόφιγγα» της φθηνής ρευστότητας, και η κυβέρνηση μέσα από την ευελιξία του προγράμματος θα επιχειρήσει να περάσει κάποια μέτρα. Ωστόσο παγώνουν όλες οι εξαγγελίες και τα μέτρα που έχουν υποβληθεί στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
«Είχαμε μια πολύ εντατική και δύσκολη διαπραγμέτευση, πήραμε σημαντικές αποφάσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος», δηλωσε ο προεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Όπως είπε, ήταν δύσκολη η συζήτηση γιατί έπρεπε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
Για το υφιστάμενο πρόγραμμα είπε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη βάση του, ενώ θα χρησιμοποιηθεί η ευελιξία που είναι αναγκαία για την Ελλάδα.
Οταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρθμίσεων θα δοθούν τα 7,2 που απομένουν ως δόσεις καθώς και τα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομολογα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θα πάρει κανένα μέτρο με αρνητικό αντίκτυπο στον προυπολογισμό. Δεσμεύεται επίσης να αποπληρώσει το χρέος στους δανειστές.
Οι εταίροι θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Εurogroup το 2012.  Δεσμεύονται επίσης να επανεξετάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τη μείωσή του λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα.
«Οι Έλληνες θα δυσκολευθούν να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους, Εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για σχέσεις εμπιστοσύνης, τονίζοντας πως σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνη, ότι υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και πως «εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται».
«Είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος», σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τη Δευτέρα αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τεθούν υπό εξέταση από τους θεσμούς.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα, ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως αποφασίστηκε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών γιατην χώρα και σημείωσε ότι η επιτυχής συμφωνία, θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα.
«Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις.
Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως περιμένει τη Δευτέρα το υπόμνημα που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα, άλλα ότι αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα η συνεργασία Ελλάδας - ΕΕ.
«Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα, ώστε να καταβληθούν οι δόσεις. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα της Ελλάδος. Ο Απρίλιος είναι ύστατη ημερομηνία για να ολοκληρωθεί η συμφωνία», ανέφερε.
«Χρειάζεται σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη», είπε ακόμη και πρόσθεσε πως το τετράμηνο είναι ένα λογικό χρονικό πλαίσιο, «για να αξιολογήσουμε ποιες θα είναι οι μελλοντικές προκλήσεις».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η δημοσιονομική σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμψη δεν πρέπει να υπονομευθούν, ενώ τόνισε πως ο Απρίλιος είναι απλώς η ύστατη ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να έχει υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Όσον αφορά στο EFSF υπογράμμισε: «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι της κυβέρνησης. Γι' αυτό θα επιστραφούν στο EFSF».
«Η Ελλάδα μας διαβεβαίωσε ότι αν τα μέτρα είχαν επιπτώσεις θα υπήρχε συμφωνία με την Τρόικα για να αξιολογηθούν», ανέφερε, σημειώνοντας πως κάθε μέτρο της κυβέρνησης πρέπει να είναι κοστολογημένο και εντός του προϋπολογισμού.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, πάντως, ότι δεν στέκεται στις λέξεις και τόνισε: «Μιλάμε για δανεισμό και για όρους».
«Η πεποίθηση της Επιτροπής ήταν ανέκαθεν ότι έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έτσι ώστε να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα και επίσης για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά όλης της Ευρωζώνης και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη», τόνισε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία «ισοσκελισμένη συμφωνία η οποία επιτρέπει ταυτόχρονα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα κομμάτι αλλαγών οι οποίες είναι απαραίτητες, από την άλλη πλευρά διασφαλίζει ότι θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας».
«Απόψε το βράδυ έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι ακλόνητη», δήλωσε επίσης ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα την Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη. Οι ελληνικές προτάσεις είναι μία καλή βάση για να φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις και εως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε αποφασίσει για την παράταση του προγράμματος», πρόσθεσε.                                                                             http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»