Γιούνκερ: Αθήνα – ΕΕ είναι μακριά από συμφωνία

Γιούνκερ: Αθήνα – ΕΕ είναι μακριά από συμφωνία *Υψιστης σημασίας ο προϋπολογισμός
 Απέχουμε από ένα ντιλ, αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό δηλώνει στο γαλλικό κανάλι France 24 ο πρόεδρος της Κομισιόν. Μέτρα που θα αλλάξουν θα πρέπει να αντικατασταθούν με ισόποσης αξίας. Απαισιόδοξος και ο Ντάισελμπλουμ.


Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία Ελλάδας-Κομισιόν δήλωσε ο επικεφαλής της τελευταίας σε συνέντευξή του στο κανάλι France 24, ενώ χαρακτηρίζει ύψιστης σημασίας τον προϋπολογισμό.
«Eίμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, είμαστε πολύ μακριά από ό,τι θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς πολιτικό συμβιβασμό, αλλά τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Eurogroup και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Γιούνκερ.
«Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα και έχουν ένα πρόγραμμα οπότε η απάντησή μου στο ερώτημά σας θα ήταν να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του προγράμματος. Δεδομένης της ανάγκης που έχουν να επανεξετάσουν ορισμένα στοιχεία του προγράμματος, πιστεύω ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πάνω σε μια λογική αντίληψη, που σημαίνει ότι τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό ποσό» υποστήριξε.
«Η δημοσιονομική ισορροπία έχει ύψιστη σημασία» τόνισε.

Απαισιόδοξος και ο Ντάισελμπλουμ

Ο επικεφαλής του Eurogroup είναι ακόμα πολύ απαισιόδοξος για το εάν θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως μεταδίδει το ANP, μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η χώρα έχει πολλές ανάγκες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.
Το ζήτημα του χρέους είναι πολύπλοκο, σημείωσε και προσέθεσε ότι η χώρα δεν μπορεί να ξοδέψει χρήματα που απλά δεν έχει.

Εντατικές συζητήσεις 

Εντατικές τεχνικές συζητήσεις διεξάγονται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες μεταξύ των τριών θεσμών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν γνωστοί ως τρόικα, για την κατάρτιση και συμπλήρωση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2015 με μέτρα ισοδύναμης δημοσιονομικής αξίας και παρόμοιας συνάφειας, από την παλέτα των πολιτικών επιλογών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τριών θεσμών, ξεκαθαρίζοντας ότι το επόμενο τριήμερο «συζητάμε με βάση τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3%».
Οι δύο πλευρές αναμένεται να διαχειριστούν το θέμα τελείως διαφορετικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, με την ελληνική κυβέρνηση να ονομάζει τη ρύθμιση και την αντικατάσταση μέτρων του προϋπολογισμού συνοδεία τμήματος της εξωτερικής χρηματοδότησης πρόγραμμα-γέφυρα, τη στιγμή που οι εταίροι της χώρας στο ευρώ μιλούν για κοινοβουλευτικές εξουσιοδοτήσεις, για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτό, εξ ου και ο στόχος του 3%.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο οι κοινοβουλευτικές εξουσιοδοτήσεις λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη για ολοκλήρωση τόσο των τεχνικών συζητήσεων όσο και της πολιτικής συζήτησης στο Eurogroup το συντομότερο δυνατό. «Πολλοί υπουργοί θέλουν απόφαση τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφερόμενος στις αλλαγές που επεξεργάζεται η επιτροπή των τεχνοκρατών εξήγησε πως πολλές φορές υπάρχουν αλλαγές στα προγράμματα των κρατών-μελών όπως για παράδειγμα στο ίδιο το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει τροποποιηθεί πάμπολλες φορές με πιο ορατή αλλαγή αυτήν του στόχου για 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις ο οποίος από το 2010 εξαφανίστηκε.
Ως προς το όνομα ο κοινοτικός αξιωματούχος ήταν σαφής ότι ουδέποτε οι τρεις θεσμοί αναφέρονται σε κοινοτικά έγγραφα με αυτόν τον τίτλο, το ουσιαστικό όμως είναι ότι η λειτουργία του, ως προς το πρόγραμμα, και η διαδραστικότητά του με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αναλλοίωτη. Θα επιτελεί δηλαδή ακριβώς το ίδιο έργο.

Παράθυρο για νέο πρόγραμμα

Η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσον είναι αναγκαία η παράταση ο ίδιος σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά.
Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο.
Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος είπε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσει η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.
Επίσης, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τους περιορισμούς που προβάλλουν και οι δύο πλευρές, αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Οι τρεις θεσμοί θα εποπτεύουν, ακόμα και αν δεν λέγονται τρόικα

Μπορούμε να μην την ονομάζουμε πια τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζει σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
"Ο ΟΟΣΑ ήταν καλοδεχούμενος για να παράσχει την εμπειρία του στη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν ρόλο για τον Οργανισμό στο πλαίσιο της τρόικας στην Ελλάδα", σημείωσε ο Martin Jaeger, σύμφωνα με το Reuters.http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!