Η νύχτα που η Κηφισίας έγινε Σικάγο και ο Βενιζέλος γλίτωσε από θαύμα - Διαβόητος λήσταρχος και αρχηγός αστυνομίας οι νονοί του παρακράτους
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που ως ηγέτης των Φιλελευθέρων είχε χάσει τις εκλογές γευμάτιζε με τη σύζυγό του Έλενα στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά. Παρέμειναν εκεί ως τις 11 το βράδυ, οπότε πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα μέσω της Κηφισίας που ήταν ο κεντρικός δρόμος που ένωνε την Κηφισιά με την Αθήνα αλλά δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα.
Το ζεύγος Βενιζέλου επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μάρκας «Πακάρ» και σε μικρή απόσταση ακολουθούσε το αυτοκίνητο ασφαλείας, ένα ανοικτού τύπου «Φορντ». Τα δύο οχήματα κινούνταν με μέση ταχύτητα 50 χιλιομέτρων στην Κηφισίας.
Επίθεση στον Παράδεισο
Όταν έφθασαν στο ύψος του κέντρου «Παράδεισος» στο νότιο Μαρούσι σε σημείο «που ήταν σκοτεινό λόγω των πυκνών πεύκων» ένα αυτοκίνητο με σβησμένα τα φώτα έκλεισε το δρόμο του αυτοκινήτου ασφαλείας του Βενιζέλου.
Οδηγός σε αγώνες ράλι
Ταυτόχρονα, ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ο Βενιζέλος κατάλαβε αμέσως πως κάτι σοβαρό θα συμβεί και διατήρησε την ψυχραιμία του. Έριξε τη γυναίκα του Έλενα στο δάπεδο της «Πακάρ», δίνοντας παράλληλα εντολή στον οδηγό του (βραβευμένο οδηγό σε αγώνες ράλι της εποχής) Ιωάννη Νικολάου να αναπτύξει ταχύτητα για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους. Οι επιδρομείς όπως αποδείχτηκε αργότερα μετέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα.
Η Κάντιλακ σκορπούσε το θάνατο
Με μία Κάντιλακ χρώματος μπλε νουάρ (με αριθμό κυκλοφορίας 22.165 που οι δράστες είχαν αλλοιώσει σε 22.168) και ένα Φορντ (με αριθμό 25408) καταδίωξαν το αυτοκίνητο του Εθνάρχη και το αυτοκίνητο συνοδείας του που ήταν ένα ανοικτό Φορντ.
Το συνοδευτικό αυτοκίνητο του Βενιζέλου, το παλιό ανοικτό Φορντ το οποίο οδηγούσε ο Φ.Μιχαλόπουλος με επιβάτες τους Μαρκάκη, Λεμπιδάκη, Γυπαράκη που ανήκαν στην ασφάλεια του Βενιζέλου, τέθηκε εκτός μάχης και δεν μπόρεσε να παράσχει προστασία στον Εθνάρχη και τη σύζυγό του.
Τα... διόδια Χαλανδρίου
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Έθνος» και «Πατρίς» μόλις το αυτοκίνητο του Βενιζέλου και το όχημα της ασφαλείας του «πέρασαν τη γέφυρα Αμαρουσίου και βρέθηκαν στο ύψος του Κέντρου Παράδεισος προς το εργοστάσιο Μποδοσάκη και τα... διόδια Χαλανδρίου, ο Βενιζέλος αντιλήφθηκε πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».
Αρχισαν να «γαζώνουν»
Για την ακρίβεια ο αρχηγός των Φιλελευθέρων αντιλήφθηκε την Κάντιλακ όπου επέβαιναν 6-7 άτομα. Το αυτοκίνητο αυτό βρέθηκε εκ των αριστερών του αυτοκινήτου του Βενιζέλου και πριν φτάσουν στο εργοστάσιο Μποδοσάκη οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ και να «γαζώνουν».
Δύο εκτελεστικά αποσπάσματα
«Οι επιβαίνοντες του μυστηριώδους αυτοκινήτου εχωρίσθησαν σε δύο εκτελεστικά αποσπάσματα και ήρχισαν να πυροβολούν οι μεν κατά του αυτοκινήτου του Βενιζέλου και οι άλλοι εναντίον του αυτοκινήτου της ασφαλείας του σημαδεύοντας και τα λάστιχα τα οποία διερράγησαν. Ο σωφέρ Νικολάου του αυτοκινήτου του Βενιζέλου ανέπτυξε ταχύτητα απομακρυνθείς αρχικά από το αυτοκίνητο των κακούργων», αναφέρει η «Πατρίς».
Πήγε να τους εμβολίσει αλλά χτύπησαν τον Μαρκάκη
Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ της εποχής και τις αναπαραστάσεις της Αστυνομίας σχέδιο των επιδρομέων ήταν να ακινητοποιήσουν πρώτα το συνοδευτικό αυτοκίνητο. Ο σωφέρ Μιχαλόπουλος έκοψε το τιμόνι για να χτυπήσει το αυτοκίνητο των δραστών αλλά αυτό στάθηκε μοιραίο για τον συνοδηγό του, τον Μαρκάκη καθώς οι δράστες από κοντινότερη απόσταση τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι.
Ανταπέδωσαν τα πυρά
Οι Λεμπιδάκης, Γυπαράκης ανταπέδωσαν τα πυρά. Τα λάστιχα του συνοδευτικού αυτοκινήτου καταστράφηκαν και το όχημα ακινητοποιήθηκε. Οι δράστες τότε ανέπτυξαν ταχύτητα και άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο του Βενιζέλου που στο μεταξύ με την ψυχραιμία του σωφέρ Νικολάου είχε πρόσκαιρα απομακρυνθεί.
Νέα μάχη στο Γηροκομείο
Στο ύψος του Γηροκομείου Αθηνών η Κάντιλακ των δραστών πρόφτασε πάλι το αυτοκίνητο του Βενιζέλου στο οποίο επέβαιναν ο Εθνάρχης, η σύζυγος του Έλενα, ο οδηγός Νικολάου και ο μοίραρχος Κουφογιαννάκης.
Γκάζωνε 120 χιλιόμετρ η Κάντιλακ
Αργότερα αποκαλύφθηκε πως οι δράστες είχαν αγοράσει την Κάντιλακ για τον σκοπό αυτό και την είχαν ενισχύσει μηχανικά ώστε να πιάνει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, που για την εποχή ήταν εξωπραγματική ταχύτητα και μάλιστα ακόμα και σήμερα στη σύγχρονη λεωφόρο είναι ταχύτητα απαγορευτική.
Τραυματίστηκαν ο σωφέρ και η Έλενα Βενιζέλου
Οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν κατά ριπάς και πάλι το αυτοκίνητο του Βενιζέλου τραυματίζοντας στο χέρι τον σωφέρ Νικολάου και στο σώμα και τα άκρα την Έλενα Βενιζέλου.
Ο Κουφογιαννάκης ζήτησε άδεια να κατέβει από το αυτοκίνητο για να πυροβολήσει τους δράστες με σκοπό να τους ακινητοποιήσει. Μάταιος κόπος...
Σικάγο η Κηφισίας
Ο Νικολάου μπροστά στο ενδεχόμενο εκτέλεσης του ιδίου και των επιβατών του άρχισε να κάνει ελιγμούς, ανέπτυξε όση ταχύτητα μπορούσε και έβαλε πίσω του την Κάντιλακ οι επιβάτες της οποίας άρχισαν να βάλουν από πίσω με τις βολές των δύο πυροβόλων θυμίζοντας σκηνές από κινηματογραφική ταινία μαφιόζων στο Σικάγο.
Δύο εκατοστά πάνω από το κεφάλι του
Ευτυχώς για τον Εθνάρχη οι σφαίρες περνούσαν δύο εκατοστά πάνω από το κεφάλι του ενώ όσες σφαίρες τρύπησαν τη λαμαρίνα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου δεν διάτρησαν και το χώρο της καμπίνας.
Ο Βενιζέλος προστατεύοντας με το σώμα του την σύζυγο του Έλενα, προσπαθούσε να της δώσει κουράγιο.
Παράλληλα προσπαθούσε να εμψυχώσει και τον σωφέρ Νικολάου ώστε με ελιγμούς να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τα κατάφεραν με κόπο αλλά και πολύ τύχη.
«Χιονισμένος» στον Ευαγγελισμό
«Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων παρουσιάστηκε εις τον διάδρομον του νοσοκομείου... χιονισμένος από τη σκόνη», γράφει η «Πατρίς» περιγράφοντας την έκπληξη γιατρών, νοσοκόμων και πολιτών.
Λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο νοσοκομείο και η ανοικτή Φορντ με την ασφάλεια του Βενιζέλου και τον βαριά τραυματία στο κεφάλι Ιωάννη Μαρκάκη ο οποίος «πάλεψε σαν λεοντάρι» αλλά μετά από 9 ημέρες πέθανε.
Έφυγαν από τη Μεσογείων
Οι δράστες μετά από μισάωρη επίθεση όπου «άδειασαν» δεκάδες κάλυκες εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Μπροστά στον κίνδυνο να αποκαλυφθούν τράπηκαν σε φυγή μέσω της λεωφόρου Μεσογείων.
Γλίτωσε από θαύμα
Ο Βενιζέλος σαν από θαύμα γλίτωσε τη ζωή του χάρις κυρίως την ψυχραιμία του ιδίου και των στενών συνεργατών του. Τραυματισμένη η Έλενα Βενιζέλου νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό» και πήρε εξιτήριο μερικές ημέρες αργότερα.
«Είμαι αλεξίσφαιρον»
«Είμαι βλέπετε αλεξίσφαιρον. Αμέσως έσυρα τη γυναίκα μου και πέσαμε στο βάθος του αυτοκινήτου. Κατέβασα το κεφάλι της κοντά εις τα πόδι μου. Το δικόν μου περίσσευε λίγο πάνω από το κάθισμα. Οπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Γεωργιάδης εάν είχα το κεφάλι μου δύο εκατοστά πιο πάνω θα έτρωγα δύο σφαίρες», θα δηλώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σοκ σε όλο τον κόσμο
Η είδηση μεταδίδεται αστραπιαία, οι εφημερίδες τυπώνουν έκτακτες εκδόσεις. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα παρακολουθεί με σοκ και δέος της εξελίξεις εν μέσω φοβερής οικονομικής κρίσης και ανεργίας. Σοκ προκαλεί η είδηση και στη διεθνή κοινότητα. «Ακόμα και στην Τουρκία χιλιάδες τρέχουν να προμηθευτούν εφημερίδες από την Ελλάδα».
Έξαλλος αλλά... μόνος ο Τσαλδάρης
Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης αποδοκίμασε την πράξη και δεσμεύτηκε πως «θα συλληφθούν οι δράστες οπωσδήποτε, διότι οι υπεύθυνοι υπουργοί και αστυνομικοί δεν θα διατηρηθούν εις τας θέσεις τους, εάν δεν εκπληρώσουν μέχρι κεραίας το καθήκον τους». Ο κορίνθιος πολιτικός, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, φιλοβασιλικός, σώφρων και έντιμος πολιτικός, με τη δήλωση αυτή παραδεχόταν εμμέσως την ανάμιξη κρατικών λειτουργών στην απόπειρα κατά του πολιτικού του αντιπάλου. Ο Εθνάρχης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε πολιτικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό, τον Κονδύλη, ενώ άφησε υπόνοιες κατά του Ιωάννη Μεταξά.
Αρχηγός και λήσταρχος το παρακράτος
Οι ψυχρολουσίες της κοινής γνώμης δεν σταματούν εκεί καθώς μόλις μερικά 24ωρα αργότερα χάρις τα διαδοχικά λάθη των δραστών, την επιμονή του αδέκαστου ανακριτή Τζωρτζάκη και των Εισαγγελέων Ρηγανάκου και Παπαναστασίου έρχονται οι πρώτες συλλήψεις που αποκαλύπτουν πως αρχηγός των δραστών ήταν ο αρχηγός της Χωροφυλακής, στενοί συνεργάτες της κυβέρνησης αλλά και ο λήσταρχος Καραθανάσης ο οποίος είχε άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση Τσαλδάρη, βασιλικούς κύκλους και είχε εξασφαλίσει αμνηστία.
Το κουβάρι των συγκλονιστικών αποκαλύψεων έφερναν σε δεύτερη μοίρα ακόμα και την κατάσταση της υγείας της Έλενας Βενιζέλου διότι η εμπλοκή της κυβέρνησης στην απόπειρα δολοφονίας έριχνε λάδι στη φωτιά και οδηγούσε τη χώρα σε αχαρτογράφητα μονοπάτια.
Οι γκάφες των δραστών
Συνολικά η όλη επιχείρηση αναδείχτηκε ένα μεγάλο φιάσκο καθώς οι δράστες άφησαν πολλά στοιχεία που επιβεβαίωναν την ταυτότητα τους.
Η πρώτη αποκάλυψη που επιβεβαίωνε την εμπλοκή του επίσημου κράτους αφορούσε τον τύπο των όπλων των δραστών.
Πολυβόλα και σφαίρες του στρατού
Ήταν δύο οπλοπολυβόλα Χότσκις με σφαίρες τύπου μάνλιχερ που μόνο ο ελληνικός στρατός είχε στην κατοχή του εκείνη την περίοδο και μάλιστα τα είχε προμηθευτεί λίγες ημέρες πριν την επίθεση.
Οι πραγματογνώμονες διαπίστωσαν επίσης πως χρησιμοποιήθηκαν περίστροφα μεγάλης βλητικής δυνατότητας που επίσης μόνο ο στρατός είχε στην κατοχή του. Στη λεωφόρο Μεσογείων βρέθηκαν επίσης μασούρια δυναμίτιδας που εικάζεται πως τα πέταξαν οι δράστες πριν εξαφανιστούν. Τα ευρήματα επιβεβαίωναν επίσης πως ήταν υλικά που χρησιμοποιούσε μόνο ο ελληνικός στρατός.
Το μυστικό της Μαλακάσας
Η δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη ήρθε από τη... Μαλακάσα ένα 24ωρο μετά τα γεγονότα στη λεωφόρο Κηφισίας.
Ξημερώνοντας η Τετάρτη 7 Ιουνίου 1933 ο αγρότης Χρήστος Μπαλόγκας είδε φωτιά στο χωράφι του στη θέση Καπνός Μαλακάσας, 2 χιλιόμετρα από το 41ο χιλιόμετρο του δρόμου Μαλακάσας προς τη Σκάλα Ωρωπού. Δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο εργάτης των ορυχείων Μαυροσουβάλας κ.Μυκωνιάτης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους» «οι δύο χωρικοί είδαν φωτιά και έτρεξαν. Έσβησαν με χώματα την πυρκαγιά σε αυτοκίνητο και προσπάθησαν να περισώσουν τον σκελετό και τα ελαστικά. Κατόπιν έσπευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Μαλακάσας και ανέφεραν το γεγονός εις τον σταθμάρχη ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τον αστυνομικό σταθμάρχη του Κακοσάλεσι (σ.σ. σημερινός Αυλώνας) ενωματάρχη Οικονομόπουλο και «του ετόνισε να σπεύσει επί τόπου».
Η αλλαγή στην πινακίδα
Άμεσα έφτασαν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Χωροφυλακής, φυσικά ο ανακριτής Τζωρτζάκης που ειδοποίησε τους Εισαγγελείς αλλά και τους δημοσιογράφους.
Διαπιστώθηκε πως καίγονταν μία πολυτελής Κάντιλακ χρώματος μπλε νουάρ με αριθμό κυκλοφορίας 22.165 που οι δράστες είχαν αλλοιώσει σε 22.168 και ήταν βέβαιο πως ήταν το αυτοκίνητο της επίθεσης στον Βενιζέλο.
Η γκέτα και το σήμα
Η τρίτη μεγάλη αποκάλυψη ήταν το γεγονός πως σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από την Κάντιλακ που οι δράστες παρέδωσαν στις φλόγες και εντός σπαρμένου χωραφιού με σιτάρι στη Μαλακάσα, βρέθηκε μία δερμάτινη γκέτα αστυνομικού ή χωροφυλάκου αλλά και ένα διακριτικό σήμα της υπηρεσίας αστυφυλάκων καθώς και ένα κουτί τσιγάρων μάρκας «Καπερνάρου» όμοιο με αυτό που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης στην λεωφόρο Κηφισίας.
Η διαδρομή της Κάντιλακ
Στο μεταξύ ο ανακριτής Τζωρτζάκης κάλεσε για κατάθεση τον Βουτσαρά που ήταν αντιπρόσωπος των πολυτελών Αμερικανικών αυτοκινήτων «Κάντιλακ» και «Μπούικ» στην Ελλάδα. Ο Βουταράς αποκάλυψε πως πούλησε την Κάντιλακ στον Ζαχ. Γκαβούνα. Ο Γκαβούνας κλήθηκε άμεσ και με τη σειρά του είπε πως πούλησε την Κάντιλακ σε κάποιον Γεωργόπουλο.
«Πειραγμένη» για να πιάνει 120 χιλιόμετρα
Επίσης εξετάστηκε ο ιδιοκτήτης γκαράζ επί της οδού Σωνιέρου 3 στην Αθήνα Εμμανουήλ Νικηφοράκη σχετικά με τις μηχανικές μετατροπές που έγιναν στην Κάντιλακ. Ο Νικηφοράκης επιβεβαίωσε τις μετατροπές ώστε το αυτοκίνητο να έχει μεγάλη επιτάχυνση και υψηλή ταχύτητα 120 χιλιομέτρων.
Η σύλληψη του αρχηγού της Γενικής Ασφαλείας
Στις 10 Ιουνίου 1933, δηλαδή, μόλις 4 ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας άπαντες «παγώνουν» και πάλι όταν ο ανακριτής Τζωρτζάκης, παρά τις πιέσεις, διατάσσει τη σύλληψη του διοικητή της Γενικής Ασφάλειας, Ιωάννη Πολυχρονόπουλου, του αδελφού του Νικολάου, που ήταν έμπορος και των αστυνόμων Μαρκάκου και Τζαμαλούκα. Εκδίδει ένταλμα και κατά του λήσταρχου Καραθανάση, που είχε αμνηστευτεί αλλά ήταν άφαντος.
Επιλογή πρωθυπουργού
Η σύλληψη ενός τόσου υψηλόβαθμού στελέχους της Αστυνομίας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, καθώς ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Μάλιστα ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος λίγο πριν τη σύλληψη του είχε μεταβεί στη Μαλακάσα για να επιθεωρήσει το συμβάν με την καμμένη Κάντιλακ ενώ για μισή ώρα - και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Αρχών που παρακολουθούσαν ακόμα και τον αρχηγό - διαπιστώθηκε πως πήγε στη Σκάλα Ωρωπού με την αιτιολογία να κάνει έρευνα για τον τρόπο που οι δράστες έφυγαν από τη Μαλακάσα. Στην πραγματικότητα ήθελε να διαπιστώσει εάν οι δράστες έφυγαν με πλοιάριο για την Χαλκίδα ιδιαίτερη πατρίδα του Παντελή Φρυτζαλά τη δράση του οποίου θα την δούμε στη συνέχεια.
Οι ηθικοί αυτουργοί
Αποχρώσες ενδείξεις ηθικής αυτουργίας προέκυψαν και για δύο στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, τον υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Ράλλη και τον βουλευτή Οιτύλου Πέτρο Μαυρομιχάλη. Όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συναίνεσε στην άρση της βουλευτικής τους ασυλίας.
Το παρασκήνιο στη διεφθαρμένη Ασφάλεια
Περίπου 40 ημέρες αργότερα από τη σύλληψη του Ι.Πολυχρονόπουλου, στις 21 Ιουλίου 1933 συνελήφθησαν ο διοικητής της Ειδικής Ασφαλείας Αθανάσιος Δικαίος και ο διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Αμαρουσίου ως εμπλεκόμενοι στην απόπειρα δολοφονίας. Ο Δίκαιος κατηγορήθηκε από τον ανακριτή Τζωρτζάκη πως κατά παράβαση καθήκοντος ήταν αυτός που ανέκρινε την πρόσληψη του ανθυπασπιστή Φασουλά τοποθετήθηκε ειδικός πράκτωρας στη Χωροφυλακή κατ΄εντολή του Δικαίου και παρότι ο αρχηγός της Χωροφυλακής Μπαρμπάτσης είχε αρνηθεί τη σχετική διαταγή.
Σύλληψη Φρυτζαλά, Φασουλά στην Αράχωβα
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1933 νέα γεγονότα συνταράσουν το πανελλήνιο. Μετά από συμπλοκή συνελήφθησαν στη θέση Σεκούσι Αράχωβας ο Παντελής Φρυτζαλάς και ο Λάμπρος Φασουλάς.
Ο Φρυτζαλάς ήταν από την Χαλκίδα και ήταν ο οδηγός της Κάντιλακ με αριθμό κυκλοφορίας 22.165 που βρέθηκε απανθρακωμένη σε χωράφι της Μαλακάσας.
Καταδίωξη κομμουνιστών
Ο Φασουλάς ήταν απόστρατος ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής και φίλος του λήσταρχου Καραθανάση που μέχρι εκείνη τη στιγμή διέφευγε τη σύλληψη. Μάλιστα αποδείχτηκε πως ο Φασουλάς είχε διορισθεί πράκτωρας της Ειδικής Ασφαλείας της Χωροφυλακής εντεταλμένος για καταδίωξη κομμουνιστών.
Τους «έκρυβε» η κυβέρνηση;
Οι μαρτυρίες πως ο Φασουλάς συμμετείχε σε εκτελεστικά αποσπάσματα και παράλληλα ήταν και κουμπάρος του βουλευτή Αρκαδίας και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Θεόδωρου Τουρκοβασίλη στις κυβερνήσεις Παναγή Τσαλδάρη και Γεωργίου Κονδύλη έβαζε φωτιά στο πολιτική σκηνικό.
Είναι επίσης εντυπωσιακό πως οι Αρχές αναζητούσαν τους δύο καταζητούμενους στα Πολιτικά Ευβοίας και αξιολογούσαν ως ψευδείς καταγγελίες για παρουσία τους στην Αράχωβα.
Τελικά συνελήφθησαν μετά από βραδινή έφοδο ομάδας του υπομοίραρχου Ρουμελιώτη. Λέγεται πως στην ομάδα βρίσκονταν και ο λήσταρχος Καραθανάσης που την τελευταία στιγμή διέφυγε την σύλληψη. Αποκαλυπτικές ήταν και οι επιστολές που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ του Φασουλά και του Καραθανάση σχετικά με την όλη επιχείρηση και τη χρηματοδότηση της.
Φιάσκο με τη σύλληψη Καραθανάση
Δεκαέξι μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου ο λήσταρχος Καραθανάσης που ήταν επικηρυγμένος έναντι 100.000 δραχμών παρέμενε άφαντος γεγονός που αποτελούσε το μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου που ήταν στην αντιπολίτευση και της κυβέρνησης Τσαλδάρη.
Παρέδωσαν τον λήσταρχο στον αρχηγό της Αστυνομίας
Η σύλληψη μάλιστα του περιβόητου Καραθανάση επιτεύχθηκε με μυθιστορηματικό τρόπο στο κέντρο της Αθήνας. Επιτεύχθηκε μάλιστα από επίλεκτα στελέχη της «Πανελλήνιας Δημοκρατικής Άμυνας» που ήταν κοντά στο Βενιζέλο και άτυπα είχαν αναλάβει την προστασία του και οι οποίοι παρέδωσαν τον περιβόητο κακοποιό στον αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Γαρέζο.
Προστάτευαν τον λήσταρχο
Το φιάσκο για την Αστυνομία Πόλεων ήταν τεράστιο καθώς επιβεβαιώθηκαν οι Βενιζελικοί που υποστήριζαν πως η κυβέρνηση του Τσαλδάρη προστάτευε τον Καραθανάση, όπως και λίγους μήνες νωρίτερα τους Φασουλά, Φρυτζαλά. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γιαννόπουλος παραιτήθηκε, ο Γαρέζος και όλη η ηγεσία της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής «ξηλώθηκαν». Όσο για τις στιγμές της σύλληψης του Καραθανάση στις οδούς Μαγνησίας και Οινόης ήταν κυριολεκτικά κινηματογραφικές...
Τον παρακολουθούσαμε 10 μήνες
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου του Βενιζέλου, Ρούσσο, από τον Ιανουάριο του 1934 υπήρχαν πληροφορίες πως ο Καραθανάσης κρύβονταν σε διάφορα σπίτια των Αθηνών: «Τον παρακολουθούσαμε για δέκα μήνες. Κάναμε τις αναγκαίες συνεννοήσεις και οργανώσαμε ειδική ομάδα φίλων που ανήκουν στην Πανελλήνια Δημοκρατική Άμυνα».
Η ομάδα κρούσης που έπιασε τον λήσταρχο
Η ομάδα που αναλαμβάνει να κάνει ότι δεν έκανε η Αστυνομία για 16 μήνες αποτελείται από τον λοχαγό Γυπαράκη, τον ίλαρχο εν αποστρατεία Κωνσταντίνο Παπούλα, τον απόστρατο λοχαγό του πεζικού Σωκράτη Λούλη και τον χωροφύλακα της ασφαλείας του Ελευθερίου Βενιζέλου, Μπριλλάκη. Στην ομάδα είναι ακόμα οι Βογιατζάκης, Σωτηρόπουλος και άλλοι δύο.
Πήραν «όμηρο» και αστυνομικό
Το ξημέρωμα της 22ας Οκτωβρίου το αυτοκίνητο που μεταφέρει τους «6» προς την οδό Οινόης 5 σταματάει στο αστυνομικό τμήμα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και παίρνει σχεδόν με τη βία τον φρουρό αστυνομικό για να συμμετέχει ως μάρτυρας στην επιχείρησης σύλληψης του Καραθανάση. Μάλιστα διοικητής του είναι ο Ι.Πολυχρονόπουλος πρώτος ξάδελφος του συλληφθέντα Ι.Πολυχρονόπουλου ως ηθικού αυτουργού της απόπειρας δολοφονίας κατά του Βενιζέλου.
Σχέσεις της κυβέρνησης με τον υπόκοσμο
Ιδιοκτήτης του σπιτιού φαίνεται κάποιος Στεφανάκος που είναι διευθυντής στη χαρτοπαικτική λέσχη του Δενδρινού που ήταν δεξί χέρι του Ιωάννη Μεταξά αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Κοτζιά ο οποίος τον είχε διορίσει αργόμισθο στα σφαγεία των Αθηνών. Ακόμα μία παράμετρος πως στο παρασκήνιο εναντίον του Βενιζέλου ήταν και ο Μεταξάς.
Πήγε να πάρει σέσκουλα
Η «Πατρίς» αναφέρει: «Στις 7.30 το πρωί οι άνδρες της Πανελλήνιας Δημοκρατικής Άμυνας έχουν πάρει θέσεις παντού. Ο Καραθανάσης μεταμφιεσμένος εξέρχεται του σπιτιού προφανώς για να ελέγξει την κατάσταση και αγοράζει σέσκουλα από έναν πλανόδιο μανάβη που τυχαίνει να περνά από το σημείο. «Εάν επιχειρούσε να τρέξει με τα σέσκουλα ίσως είχε τύχη. Αυτός επιχείρησε να γυρίσει πάλι στο σπίτι. Εκεί τον σημάδεψαν στο κεφάλι του τέσσερις κάννες. Ψηλά τα χέρια Καραθανάση. Ο θρασύδειλος τρέμει και αφήνει το πιστόλι του να πέσει από τα χέρια του. Βάζουν τον Καραθανάση στο αμάξι και πηγαίνουν κατ΄ευθείαν στο σπίτι του διευθυντή της Αστυνομίας Πόλεων Γαρέζου και τον παραδίδουν».
Δίκη με 18 κατηγορουμένους
Η δίκη των κατηγορουμένων για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουάριου 1935. Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 18 άτομα, μεταξύ αυτών δύο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος και Αθανάσιος Δικαίος, που κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί και οι τέσσερις φυσικοί αυτουργοί, με επικεφαλής τον λήσταρχο Καραθανάση ο οποίος είχε συλληφθεί μόλις 5 μήνες νωρίτερα.
Δεν δικάστηκαν ποτέ
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα αποκαλυφθεί ότι για την απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου είχαν διατεθεί 2.000.000 δραχμές με άγνωστο χρηματοδότη. Η δίκη δεν τελείωσε ποτέ. Αναβλήθηκε «επ' αόριστον», επειδή μεσολάβησε το βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, που κατέληξε σε αποτυχία και συνετέλεσε στην κυριαρχία των φιλοβασιλικών δυνάμεων, που επανέφεραν από την εξορία τον Γεώργιο Β'.
https://www.ethnos.gr
Σχόλια