Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απέφυγε να συναντηθεί με τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ





"Υπάρχουν  υπόνοιες ότι ο Ράμα απέφυγε να συναντηθεί με τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου γιατί ένα από τα θέματα ήταν ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Χιμάρα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου"


Μάιος 12, 2017. 21:01


Η αποστολή των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου είχε κρατηθεί μυστική και σύμφωνα με πηγές σκοπός της ήταν η γεωπολιτική σταθερότητα και οι περιφερειακές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της, όπως επίσης και οι διαρροές για αλλαγές των συνόρων.




Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ακολουθώντας μια παλαιότερη τακτική, απέφυγε να συναντήσει την εννεαμελή ομάδα των Αμερικανών πολιτικών με επικεφαλής τον Μπομπ Γκουντλάτε  (Robert William "BobGoodlatte).



Πριν από δύο  χρόνια είχε αποφύγει πάλι να συναντηθεί με τρεις Αμερικανούς- μέλη του Κογκρέσου που πήγαν στα Τίρανα υπό τον  Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλαράκις.



Αν και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την αποστολή μελών του Κογκρέσου στην Αλβανία, το αμερικανικό περιοδικό «American Spectator» αποκάλυψε ότι τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου  θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τις περιφερειακές πολιτικές της Ουάσιγκτον σχετικά με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.



Μία από τις κύριες πτυχές αυτής της αποστολής είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενδεχόμενες αλλαγές σύνορων, όπως προτάθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου.



Πριν από δύο χρόνια τον Οκτώβριο του 2015, αποστολή τριών μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής των Γκας Μπιλαράκις, πραγματοποίησε  συναντήσεις με ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους, εξαιρουμένου του πρωθυπυργού Έντι Ράμα, ο οποίος αρνήθηκε τη συνάντηση αυτή.



Τότε, όλα τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση είχε κύριο στόχο το πνεύμα της προοπτικής της Αλβανίας στην ΕΕ και ο σταθεροποιητικός της ρόλος στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα ο κύριος σκοπός, ήταν ο σεβασμός των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Χιμάρα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.



Αυτή η επίσκεψη τότε είχε συζητηθεί ευρέως από την κυβέρνηση των Τιράνων, ως παρέμβαση του ελληνο-αμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ, στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.



Όμως, η αμερικανική αποστολή διευκρίνισε στα Τίρανα ότι οποιαδήποτε παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Αλβανία και στην περιοχή της Χιμάρας ειδικότερα, αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Αλβανίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, επιδεινώνοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα.



Ωστόσο, βλέποντας την ακύρωση των δύο συναντήσεων, αντίστοιχα το 2015 και το 2017 των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου με τον πρωθυπουργό Ράμα στα Τίρανα, γίνεται σαφές ότι οι περιφερειακές εξελίξεις των Βαλκανίων και ο σεβασμός των ελευθεριών των Ελλήνων στην Αλβανία, ήταν ένα από τα καυτά θέματα της σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα- ενός περιφερειακού πολιτικού που βασίστηκε και υποστηρίχθηκε από το δόγμα του Τζορτζ Σόρος- και των διπλωματικών πολιτικών της διοίκησης του Τραμπ.



Σημειώνεται, ακόμη, ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσου, Ντέινα Ροραμπάκερ (Dana Rohrabacher), είχε δηλώσει σε αλβανικό μέσο ενημέρωσης ότι «η FYROM θα διαλυθεί και αυτό που ακολουθεί είναι μια γραμμή των νέων πολιτικών της διαχείρισης του Ντόναλντ Τραμπ για αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων».



--


               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!