Μάντσεστερ: 22χρονος Βρετανός λιβυκής καταγωγής ο δράστης



Ο βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά του μέσα σε συναυλία στο Μάντσεστερ είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, Βρετανός με λιβυκή καταγωγή, όπως ανακοίνωσε επισήμως η βρετανική αστυνομία.
Η πράξη του 22χρονου κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και σε ένα οκτάχρονο κορίτσι με καταγωγή από την Κύπρο και τον τραυματισμό άλλων 59.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές, ανέφεραν ότι ο φερόμενος ως βομβιστής ταξίδεψε στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο. Το όνομά του ήταν Σαλμάν Αμπέντι ή Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail o Αμπέντι είχε γεννηθεί στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά καταγόταν από τη Λιβύη. Γείτονές του οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα συμπεριφερόταν παράξενα.
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είχε δηλώσει το μεσημέρι ότι ο δράστης είχε ταυτοποιηθεί από τις βρετανικές αρχές, ωστόσο δεν ήταν ακόμη ασφαλές να υπάρξει ανακοίνωση ονόματος.
Τρία τα ταυτοποιημένα θύματα
Το χτύπημα έγινε στις 22:33 (00.33 τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ώρα Ελλάδος) στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανής καλλιτέχνιδας Αριάνα Γκράντε στην Manchester Arena, στο φουαγέ του χώρου.
Ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν εξάλλου έτερο 23χρονο, στο Τσόρλτον του νότιου Μάντσεστερ, ως ύποπτο για σχέση με την επίθεση.
Η βασίλισσα Ελισάβετ τήρησε ενός λεπτού σιγή σε προγραμματισμένη εκδήλωση στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Τα θύματα τα οποία έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί είναι η οκτάχρονη Αγγλοκύπρια Σάφι Ρόουζ Ρούσος, η 18χρονη μαθήτρια Τζορτζίνα Κάλαντερ και ο 26χρονος Τζον Άτκινσον.
Οι τραυματίες νοσηλεύονται σε οκτώ νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται και 12 παιδιά κάτω των 16 ετών. Πολλοί είναι και οι αγνοούμενοι.
Μέι: Τρομοκρατική επίθεση που δείχνει πώρωση
Σε δήλωσή της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση η οποία δείχνει πώρωση» εναντίον «ανήμπορων να αμυνθούν νέων ανθρώπων».
Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 7 Ιουλίου 2005, όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν συνολικά 52 ανθρώπους.
Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται μέσω του ελεγχόμενου από το ίδιο πρακτορείου Amaq ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο οι αρχές τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και των ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τους ισχυρισμούς του.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα ματαίωσαν τις εκδηλώσεις του προεκλογικού τους αγώνα, εν όψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.
Η κ. Μέι προήδρευσε της ειδικής κυβερνητικής επιτροπής ασφαλείας Cobra και στη συνέχεια βρέθηκε στο Μάντσεστερ όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε και νοσοκομείο παίδων.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αύξησε τον βαθμό συναγερμού της και τις περιπολίες στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ο οποίος θα λάβει χώρα το Σάββατο στο στάδιο Γουέμπλεϊ.
Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εκφράζουν από το πρωί τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατική επίθεση και την αλληλεγγύη τους στον βρετανικό λαό και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί τους δράστες «άθλιους losers».
naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!