Οι Τούρκοι προειδοποίησαν με «συνέπειες» τις ΗΠΑ εάν οι Κούρδοι απελευθερώσουν τη Ράκα

Οι Τούρκοι προειδοποίησαν με «συνέπειες» τις ΗΠΑ εάν οι Κούρδοι απελευθερώσουν τη Ράκα

Ενώ η επιχείριση Οργή του Ευφράτη, που έχει στόχο την απελευθέρωση της πόλης Ράκα στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στο έδαφος και την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι ζήτησαν για μια ακόμη φορά από τις ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι Κούρδοι μαχητές από την επιχείριση και μάλιστα προειδοποίησαν τους Αμερικανούς με… «συνέπειες».Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε τη Μεγάλη Πέμπτη πως είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις ότι θα υπάρξουν συνέπειες -χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί- εάν επιτραπεί σε κουρδικές οργανώσεις ανταρτών να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για να απελευθερωθεί η πόλη Ράκα της Συρίας από τα χέρια των τζιχαντιστών, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν στην αμερικανική πρωτεύουσα.«Ανάμεσα στα θέματα που συζητήσαμε σήμερα ήταν το γεγονός ότι δεν θέλουμε στοιχεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση (για να απελευθερωθεί η) Ράκα», ανέφερε ο Ισίκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

«Ήμασταν πολύ ειλικρινείς στη συζήτησή μας», πρόσθεσε.
Ο Ισίκ επέμεινε στο ότι η Τουρκία θεωρεί πως αυτές οι κουρδικές οργανώσεις συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, πριν τονίσει ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα μακροπρόθεσμα.
«Επέδωσα αυτό το μήνυμα στον (πρώην υπουργό Άμυνας Άστον) Κάρτερ και στον υπουργό Μάτις», είπε ο Ισίκ.
«Μιλήσαμε πολύ φιλικά για αυτά τα θέματα και συμφωνούμε στο ότι πρέπει να τα εξετάσουμε περαιτέρω».
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση με τον Μάτις κι επισήμανε ότι συζήτησαν διάφορα θέματα, από τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα ως τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων.
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε την Τετάρτη ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση για να απελευθερωθεί η Ράκα είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό.
Η Ράκα είναι η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η πόλη έχει αποκοπεί από τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Στα νότια η πόλη «βρέχεται» από τον ποταμό Ευφράτη.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι μια συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων χριστιανών. Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτελούν τον κορμό των SDF.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!