Τα σκληρά μέτρα που έρχονται και ο δύσκολος Νοέμβριος


Ο ενθουσιασμός του Στουρνάρα αφού επέστρεψε στο γραφείο του στην Ομήρου ήταν τέτοιος που αργότερα σχολίαζε στους συνομιλητές του ότι το κλίμα ήταν εξαιρετικό – παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάζει από μόνο του το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών – και πως ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την κατάσταση με ρεαλισμό και προσήλωση στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Μία από τις πιο ευτυχείς επισκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτή της προηγούμενης Τετάρτης. Ο διοικητής εκλήθη και συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της ανακεφαλοποιήσης. Η ατμόσφαιρα ήταν απροσδόκητα καλή. Ούτε καχυποψία διαπίστωσε, ούτε κανείς τον έψεξε, ούτε τα «γαλλικά» που άκουγε επί αντιπροεδρίας Βενιζέλου προσπάθησε να μεταφράσει.
Αυτή η άποψη φαίνεται όμως ότι δεν είναι απλώς μια προσέγγιση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που φαίνεται πως επιδιώκει επανεκκίνηση στις σχέσεις του με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια καθολική διαπίστωση στην οποία συγκλίνουν όλοι οι συνομιλητές του Τσίπρα. Μετά τις εκλογές – και έχοντας ήδη ξεπεράσει το σοκ της, από άλλην αφετηρία, αμφισβήτησής του από Ευρώπη και εσωκομματική αντιπολίτευση – ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει ό,τι έχει δεσμευτεί. Η εικόνα για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του έχει βελτιωθεί και στις Βρυξέλλες.
Ο Γιούνκερ τον συμπαθεί – ενδεχομένως να του έχει και μια αδυναμία – ο επίτροπος επί των Οικονομικών Μοσκοβισί επεδίωξε να έρθει στην Αθήνα άμεσα και θα το κάνει το επόμενο διάστημα, ακόμη και ο Βίζερ του Euroworking Group, από τους πιο σκληρούς στη διαπραγμάτευση δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, με συνέντευξή του στη βιεννέζικη εφημερίδα «Κουρίρ», στο ερώτημα αν θα τα καταφέρει η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα απάντησε ότι «στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα επικράτησε η εντύπωση πως ο έλληνας πρωθυπουργός έχει την απόλυτη βούληση να δώσει στη χώρα έναν νέο προσανατολισμό».
Ο Πρωθυπουργός βλέπει ότι ο Νοέμβριος θα είναι αισθητά πιο δύσκολος μήνας από τον Οκτώβριο. Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η επόμενη ψηφοφορία μέτρων περί τα μέσα του επόμενου μήνα περιλαμβάνει πιο επώδυνα πράγματα. «Από τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση για το Ταμείο έως την ψήφιση πιο σκληρών φορολογικών μέτρων και ρυθμίσεων που ενδεχομένως θα επηρεάσουν και τις συντάξεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όσο για το Ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από το καλοκαίρι ήταν γνωστό το τι θα επακολουθήσει «απλώς η αντιπολίτευση παίζει τον δικό της ρόλο».
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ωστόσο πως ο δρόμος της δεύτερης διακυβέρνησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ανακίνηση του θέματος με τις τρύπες στα πόθεν έσχες κορυφαίων υπουργών από τη Λαϊκή Ενότητα ήταν μόνο ένα δείγμα του τι θα επακολουθήσει στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συντρόφων. Επί της ουσίας το κόμμα Λαφαζάνη θα φροντίσει να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρικομματική και στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Χθες η ΛΑΕ διαδήλωσε στο Σύνταγμα και το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να κάνει καταλήψεις στο λιμάνι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε γενικές γραμμές δε θέλει να ασχολείται με τους πρώην συριζαίους συντρόφους του. «Αφήστε τους να εκτίθενται» λέει στους συνεργάτες του διακρίνοντας περισσότερο μια αγωνία επιβίωσης στη συμπεριφορά τους. Ειδικά δε σε ότι αφορά το θέμα των πόθεν έσχες πιστεύει ότι πίσω από τον θόρυβο βρίσκεται η οργή της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Εν πάση περιπτώσει, το Μαξίμου δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στο θέμα της πώλησης του ΟΛΠ στην COSCO (51%) όσο και εάν οι λαφαζάνηδες διαμαρτύρονται, όσο και αν ο υπουργός Ναυτιλίας επιδιώκει να μπλοκάρει τις διαδικασίες. Στην κυβέρνηση λένε μάλιστα καυστικά αφήνοντας αιχμές για τη στάση Δρίτσα ότι «εφόσον γνωρίζεις τι θα γίνει ή δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση ή δεν προκαλείς αντιστάσεις».
Η νέα μνημονιακή περίοδος για τη χώρα ενδιαφέρει τα μάλα και την αμερικανική κυβέρνηση. Μέσα στην εβδομάδα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν επαφές με κυβερνητικά στελέχη θέλοντας να μεταφέρουν το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για τη σταθεροποίηση της χώρας και επομένως και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Ο Άμος Χοχστάιν που είδε αρχικά τον Νίκο Παππά κι έπειτα τον Πάνο Σκουρλέτη είπε ανοιχτά στην ελληνική κυβέρνηση πως επιθυμία της Ουάσινγκτον είναι να μην προχωρήσει ο ρωσικός αγωγός και πως ενδιαφέρονται για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ένα κομμάτι του οποίου θα διέλθει από ελληνικό έδαφος και θα συνεχίσει προς Βουλγαρία για να φτάσει στην Κεντρική Ευρώπη.
Η βελτίωση των σχέσεων με τους αμερικανούς έχει προκαλέσει δυσφορία στους ρώσους που δείχνουν πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ ασχέτως του ότι το Μαξίμου πιστεύει πως αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν.                                         http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!