H σημασία ενός ΝΑΙ ή ενός ΟΧΙ




Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Το να πληρώσουν φόρους οι εφοπλιστές δεν είναι βιώσιμη λύση…! Σε ποιούς τα λένε;
Τόσα δις ευρώ φόροι το χρόνο και τα αναδρομικά δεν είναι βιώσιμη λύση; Τα δανεικά είναι;
Kαταρχήν ένα ΝΑΙ δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αυτό είναι αυτονόητο. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να σημαίνει μια μετά βασάνων δεξιά παρένθεση. Προειδοποιώ όμως ότι το νέο κόλπο πού παίζεται απο τη παρέα της Βουλής είναι ορατό στο υπερπέραν, πριν κάν γεννηθεί.
Ένα ΝΑΙ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα τρόπο έγκρισης μιας πρότασης της Ευρωζώνης που τελικά αποσύρθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι ο σκοπός του δημοψηφίσματος δεν εννοείται ο ίδιος με αυτόν που έχει ψηφισθεί απο τη Βουλή αφού οι Βρυξέλλες απέσυραν τη πρόταση που υπήρχε. Αυτή η ασάφεια απο τη κυβέρνηση δεν παράγει έργο και δρά κατά της χώρας ενώ δημιουργεί συνταγματικά ευτράπελα.

Ένα ΟΧΙ δεν σημαίνει απαραίτητα GREXIT άσχετα απο όσα ακούγονται. Η Ελλάδα μπορεί να μείνει θεωρητικά στο ευρώ αλλά όχι για πολύ. Οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν μετά απο τις απαιτήσεις των εταίρων και θα κάνουν αναγκαστική την έξοδο της σε άλλο νόμισμα ή σε ευρώ και πλαστικό χρήμα.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι τεχνητό. Αυτό οφείλεται στα δις ευρώ των εφοπλιστών, για τα οποία δεν φορολογούνται. Αποτέλεσμα αυτού είναι να φαίνονται καλοί οι αριθμοί αλλά να δυστυχεί ο κόσμος. Αυτό οι παπαγάλοι των εφοπλιστικών ΜΜΕ δεν το αντιλαμβάνονται. Βολεύει τα συμφέροντα των αφεντικών τους και τιμούν το μισθό για τη προπαγάνδα που κάνουν όλο το εικοσιτετράωρο με αγύριστα δανεικά.
Δυστυχώς για τη πολιτική της κυβέρνησης, τα Χρηματιστήρια και το ευρώ δεν έδωσαν σημασία στα παιγνίδιαΤσίπρα και Βαρουφάκη. Μέσα στα αναμενόμενα στατιστικά τους όρια κινήθηκαν.
Οι Ελληνικές Τράπεζες ήδη κηρύχτηκαν σε μερική χρεοκοπία. Μάλλον δεν σας το είπαν.
Η μη κήρυξη της Ελλάδας ότι είναι σε στάση πληρωμής από το ΔΝΤ αν δεν αποπληρωθεί το δάνειο του έχει να κάνει με τη σχέση ΔΝΤ και ΕΚΤ. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αφορούν εκβιασμούς και παλαιά αμαρτήματα.
Η πρόταση της ΕΕ και της Πέμπτης και της Παρασκευής περιείχε τον όρο της φορολόγησης των εφοπλιστών. Η απόσυρση της μπορεί να σημαίνει ότι οι εταίροι έκαναν πίσω χωρίς να φανεί ότι η κυβέρνηση έπαιζε το παιγνίδι των εφοπλιστών. Αυτό θα φανεί στη πορεία, άν και εφόσον…
Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο η σημερινή μέρα. Mετά το πουλί πέταξε. Η απόσυρση του όρου για τη φορολόγηση των εφοπλιστών και η τρομοκράτηση του κόσμου “μπορεί“ να οδηγήσει σε μια νέα συζήτηση απο μηδενική βάση που θα ξεκινήσει απο αύριο. Μέχρι να γίνει θα τρώτε τριφύλλι.
Επιστροφή στη δραχμή δεν δικαιολογεί bail – in που να συμβαδίζει με τα συμφέροντα του λαού. Μια παραμονή στο ευρώ μπορεί να τη δικαιολογεί.
Αυτό πού είναι εγκληματικό, είναι ότι η κυβέρνηση άφησε τελευταία στιγμή να κάνει τις κινήσεις και τα δημοψηφίσματα χωρίς να έχει ρευστότητα στα χέρια της. Αυτό ήταν λάθος στρατηγικής. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα.
Μια πρόταση της τελευταίας στιγμής στην Ευρωζώνη για μείωση χρέους που να περιέχει τα γνωστά τερτίπια της κυβέρνησης δεν πιστεύω ότι θα βρεί ανταπόκριση. Το πρόγραμμα έληξε.
Η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τις λειτουργίες της ΕΕ. Δεν καταλαβαίνει απο μοντέρνα συστήματα διακυβέρνησης. Δεν είναι όμως μόνο αυτή. Είναι όλοι τους στο πολιτικό σύστημα. Οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονται σαν να ζούν σε σπηλιές.
Η κυβέρνηση πίσω απο τον ανθρωπιστικό παράγοντα συνεχίζει να παίζει το παιγνίδι των εφοπλιστών που δεν φορολογούνται.
Η χρεοκοπία ήταν στημένη απο μήνες. Είναι αδύνατο να χαλάσει στο τέλος. Από αύριο πάλι θα συζητάνε και στην Ελλάδα θα ψοφάνε.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έβαλε τη Κατσέλη στη Προεδρία των Τραπεζών.
Η απουσία Σαμαρά επι καιρώ απο τα δρώμενα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει οριζόντια διαπλοκή στο πολιτικό σύστημα. Είναι όλοι παρέα.
Το παιγνίδι για την Ελλάδα θα παιχτεί μετά τη χρεοκοπία της.                                                       http://zcode-gr.blogspot.jp/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!