Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου και στο βάθος... εκλογές

 Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου και στο βάθος... εκλογές
Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς, παρά τις συνεχείς συζητήσεις οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία, κάτι που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια πρόωρων εκλογών.

Το ενδεχόμενο αυτό, αν και δεν έχει ακουστεί ξεκάθαρα από τον πρωθυπουργό, «αιωρείται» πάντα πάνω από το Μαξίμου ως η τελική κίνηση σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη και υπουργοί επανέρχονται όλο και περισσότερο σε αυτό το σενάριο ασκώντας πίεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Κρίσιμο κυβερνητικό εν μέσω τελεσιγράφων και φημών
Αυτή τη στιγμή  βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό τη στιγμή που μαντάτα που φέρνει ο κ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες φανερώνουν εικόνα αδιεξόδου.
Στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς του για την πορεία των συζητήσεων, ενώ, πιθανό είναι και να προσπαθήσει να ψυχανεμιστεί αντιδράσεις και σκέψεις τόσο εντός του υπουργικού συμβουλίου όσο και του κόμματος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση (Δραγασάκης, Παππάς, Κοτζιάς, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κουρουμπλής, Χουντής), ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το παρών δίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και, παρά τις προηγούμενες πληροφορίες, το γεγονός ότι αποχώρησε από τις Βρυξέλλες (παραμένει ο Βαρουφάκης) εγείρει ερωτήματα.
Φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές
Την ίδια ώρα κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη ασκούν πίεση στον πρωθυπουργό για να προσφύγει στις κάλπες, ενώ, ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να συμβεί ακόμη  και εάν υπάρξει συμφωνία.
Χαρακτηριστικά σημερινές δηλώσεις υπουργών – στελεχών
Σκουρλέτης: Ζητούν αυτοκτονία ενός λαού – Αν επιμείνουν πάμε σε εκλογές
Βούτσης: Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος
Τζάκρη: Εκλογές ακόμη κι αν περάσει η συμφωνία
Μιχελογιαννάκης: Ηρθε η ώρα για το μεγάλο «όχι»
Βαρουφάκης: Ακόμη και με δηλώσεις για παρέμβαση στο χρέος δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη σκληρή συμφωνία
Στο μυαλό του πρωθυπουργού
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές ο πρωθυπουργός για να δεχθεί μια κακή και όχι έντιμη συμφωνία είναι ασφυκτικές και ο ίδιος γνωρίζει ότι στις επόμενες ώρες δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει θεαματική μετακίνηση των Θεσμών και της κυβέρνησης από τις θέσεις τους.
Ελλάδα και πιστωτές έχουν συρθεί τους τελευταίους μήνες σε μια αέναη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει οδηγήσει πουθενά και το πιο καλό σενάριο που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι μια παράταση του προγράμματος με το βλέμμα σε ένα τρίτο Μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δύσκολα θα μπορέσει να μεταπείσει το κόμμα του (αλλά και τους ΑΝΕΛ) για να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία και με φόντο μια μελλοντική διαπραγμάτευση για πρόγραμμα/μνημόνιο ίσως επιδιώξει να ζητήσει πιο δυνατή λαϊκή εντολή με την ελπίδα αυτή να του δώσει ένα πιο ισχυρό χαρτί για τις συζητήσεις.
Αλλωστε και οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν γεμάτες νόημα, καθώς, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται εκβιασμούς, αλλά και δεν έχει λαϊκή εντολή για να υπογράψει Μνημόνιο. Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση απορρίπτουν, μέχρι στιγμής, κατηγορηματικά τα όποια σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή κυβέρνηση χωρίς εκλογές με άλλον πρωθυπουργό.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήδη ανέφερε σε ηγέτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως επιστρέφει στην Αθήνα για να προσφύγει στις κάλπες. 
Το σενάριο για κάλπες στις 2 Αυγούστου
Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραφε μόλις χθες ότι μπροστά στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση μπαίνει όλο και περισσότερο στον πειρασμό για πρόωρες εκλογές στις 2 Αυγούστου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!