Τι είπε ο Νταβούτογλου στον Σαμαρά για τους Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς


9601739865154546230

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τον διάλογο που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Τούρκος ομόλογός του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία από την συνοριακή είσοδο και το φυλάκιο των Καστανιών Έβρου περιγράφει όλος σχεδόν ο τουρκικός τύπος , που δίνει μεγάλη έκταση στην επίσκεψη,τις σχετικές δηλώσεις και τις φωτογραφίες.

Η εφημερίδα Milliyet αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο »Πέρασε τα ελληνικά σύνορα και τους ευχήθηκε για τον Καινούριο Χρόνο».Κατά την δική της περιγραφή ο κ. Νταβούτογλου μετά το γεύμα στην Ανδριανούπολη, έλαβε ξαφνική απόφαση και μετέβη μαζί με τη συνοδεία του στη συνοριακή είσοδο στο Παζάρκουλε όπου ευχήθηκε Καλή Χρονιά στους Τούρκους στρατιώτες (τον χαιρέτησαν ο Ταξίαρχος Χινταγιέτ Αρί και οι στρατιωτικοί της περιοχής) και στη συνέχεια πέρασε στην ελληνική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές και έκανε χειραψία με τους Έλληνες αρμοδίους.

Αμέσως στη συνέχεια τηλεφώνησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Σαμαρά, τον οποίο ευχήθηκε στην αγγλική για την Καινούρια Χρονιά : »Μεταξύ των δικών σας και των δικών μας Στρατηγών υπάρχει μια πολύ καλή φιλία. Συγχαίρω όλους τους Έλληνες φίλους μας για το Νέο Έτος και η σύζυγός μου που είναι δίπλα μου, διαβιβάζει σε σας και στη σύζυγό σας τις καλύτερες ευχές για την καινούρια χρονιά», φέρεται να είπε ο κ Νταβούτογλου στον κ. Σαμαρά σύμφωνα με την εφημερίδα Posta που στο σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο »Ε, γείτονα, εγώ ήρθα!». »Εδώ μεταξύ των δικών σας και των δικών μας Στρατηγών επικρατεί μια πολύ ωραία φιλία. Εύχομαι Καλή Χρονιά σε σας και στους Έλληνες φίλους μας και διαβιβάζω και τις ευχές της συζύγου μου σε σας και στη σύζυγό σας» είναι η εκδοχή που μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Τον κέρασαν κουραμπιέδες Καβάλας

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εν ονόματι των Ελλήνων αρμοδίων, ο ταξίαρχος Ιωάννης Μακρής ευχήθηκε για το 2015 Ειρήνη, και ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων στο νέο έτος. Επίσης ευχήθηκε στον κ. Νταβούτογλου επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, ενώ οι Έλληνες στρατιώτες τον κέρασαν κουραμπιέδες Καβάλας και του έδωσαν ένα δέμα. Ο κ Νταβούτογλου ανταποκρίθηκε με ένα δίσκο από πορσελάνη και με λουλούδια.
Τον κ. Νταβούτογλου συνόδευαν η σύζυγός του, Σαρέ, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλά, ο Υπουργός Υγείας κ. Μουεζίνογλου, ο Υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων κ. Έρογλου, και ο Υπουργός Αθλητισμού και Νεότητας κ. Κιλίτς.

»Δεν είναι σύνορα έντασης αλλά σύνορα φιλίας»

Ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του του προς τους εκπροσώπους του Τύπου και στους στρατιώτες εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι βρισκόταν στη συνοριακή είσοδο Παζάρκουλε/ Καστανιές και, όπως μετέδωσε το Anadolu με τον τίτλο »Τα σύνορα αυτά δεν είναι σύνορα έντασης αλλά σύνορα γειτονίας και φιλίας», είπε :

«Στις αρχές του μήνα επισκέφτηκα τον αξιότιμο φίλο μου, Σαμαρά και τώρα εδώ είμαι φιλοξενούμενος των Ελλήνων φίλων μας, των Ελλήνων Διοικητών, των Διευθυντών της Αστυνομίας και των Διευθυντών του τελωνείου. Η εικόνα αυτή εδώ αποτελεί ένα ωραίο σύμβολο της ειρήνης, της γειτονίας και της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διατήρηση αυτής της εικόνας και στο εξής. Τα σύνορα αυτά δεν είναι σύνορα έντασης αλλά σύνορα γειτονίας και φιλίας. Δεν είναι ένας τοίχος που χωρίζει τις χώρες μεταξύ τους αλλά είσοδοι, οι οποίες συνδέουν τις χώρες και τους λαούς. Ήταν μεγάλη ευτυχία το γεγονός ότι λίγο πριν μίλησα από το σημείο αυτό εδώ με τον αξιότιμο κ. Σαμαρά. Εύχομαι από τα σύνορα αυτά, σε όλο τον ελληνικό λαό και στον κ. Σαμαρά Καλή Χρονιά και τους συγχαίρω για την γιορτή των Χριστουγέννων. Στο εξής κάθε φορά που θα έρχομαι στην Ανδριανούπολη, είμαι αποφασισμένος να δημιουργώ αυτή την ωραία εικόνα».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Υπουργός Υγείας που τον συνόδευε, ο κ. Μουεζίνογλου, »έχει γεννηθεί ‘στην άλλη πλευρά των συνόρων (σ.σ.Κομοτηνή) και τώρα είναι Υπουργός Υγείας, εδώ στην Τουρκία». Ο Νταβούτογλου ευχαρίστησε τους Έλληνες αρμοδίους για τη φιλοξενία τους.

Πέραν των προαναφερθέντων εφημερίδων δημοσιεύματα είχαν επίσης η Yeni Safak, η Haberturk, η Cumhuriyet, η Turkiye ,η Taraf κ.α καθώς και η κρατική τηλεόραση
Μήνυμα Νταβούτογλου στους Χριστιανούς πολίτες

Επίσης ο κ. Νταβούτογλου, στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα που εξέδωσε συνεχάρη τους Χριστιανούς πολίτες για την εορτή των Χριστουγέννων και μεταξύ άλλων ανέφερε :

»Όπως επί αιώνες, έτσι και σήμερα, εμείς εκλαμβάνουμε τις διαφορετικότητες που υπάρχουν ως πολύ αξιόλογο πλούτο της χώρας μας και επιθυμούμε να ζήσουμε με τον ίδιο όμορφο τρόπο και στο μέλλον αυτή την πολύχρωμη συμβολή της φιλικής διαβίωσης». Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στα εδάφη αυτά επί αιώνες ομάδες διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων έζησαν όλοι μαζί τις εορτές τους και μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό και την ευτυχία τους. Είπε ακόμη ότι η μεγαλύτερη ευχή του είναι να συνεχιστούν και στο μέλλον να βιώνονται με τον ίδιο ενθουσιασμό τα έθιμα αυτά που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους και ομορφαίνουν τη ζωή της κοινωνίας. Ακόμη τόνισε ότι στα εδάφη αυτά, που έγιναν πατρίδα της Ειρήνης, της Αδερφοσύνης και Κατανόησης ακόμα είναι ζωντανά τα σημάδια πολλών πολιτισμών και ότι οι Χριστιανοί αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής υφής τους. Ο Νταβούτογλου είπε ότι συγχαίρει εγκάρδια τους Χριστιανούς πολίτες και τον χριστιανικό κόσμο για τη γιορτή των Χριστουγέννων.                                                                                       http://national-pride.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!