ΤΟΥΡΚΙΑ

Μας έτριψαν το «Τσεσμέ» στη μούρη Τούρκικες έρευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εκνευρισμός στην Αθήνα

Rate This
Quantcast

Την ώρα που οι πάντες στην Αθήνα ασχολούνταν με την… υφαλοκρηπίδα της Τζούλιας κι αν αυτή παραβιάστηκε εντός του Πολεμικού Μουσείου, η Άγκυρα έστελνε μήνυμα με έρευνες διαρκείας για πετρέλαιο επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας !

Η παρουσία του τούρκικου ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» στα ανοιχτά της Σαμοθράκης έθεσε σε κατάσταση συναγερμού Πεντάγωνο και υπουργείο Εξωτερικών.

Για τους επιτελείς των δύο υπουργείων, στρατιωτικών και διπλωματών, η παρουσία και μόνο του πλοίου στη συγκεκριμένη περιοχή ερμηνεύτηκε ως ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα της Άγκυρας προς την Αθήνα: «Στο Αιγαίο δεν είστε πια μόνοι σας». Το μήνυμα δεν εστάλη απλώς, αλλά. όπως έλεγε εκνευρισμένος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, «μας το έτριψαν στη μούρη»!

Γενικώς, στο Πεντάγωνο υπάρχει μεγάλη νευρικότητα σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις κινήσεις των Τούρκων.

Η Τουρκία του Tαγίπ Ερντογάν, παρά τις ανοιξιάτικες «επιθέσεις φιλίας» στην Αθήνα, εξακολουθεί να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Πριν συνέλθουν στο Πεντάγωνο από τους 3.500 λαθρομετανάστες που μας ήρθαν μέσω Έβρου από Τουρκία, μέσα σε μόλις έναν μήνα (στοιχεία ΜαΤου), κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στη Σαμοθράκη.

Ενδείξεις γιο πετρέλαιο

Το αν έκανε έρευνες ή όχι το «Τσεσμέ». δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους χειριστές του θέματος στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Το γεγονός ότι η Άγκυρα έστειλε το ερευνητικό σκάφος στη Σαμοθράκη τώρα, δεν είναι τυχαίο.

Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη στον Real Fm, το «Τσεσμέ» βρέθηκε για έρευνες στη Σαμοθράκη. Τι σχέση έχει η συνέντευξη;

Ο Μανιάτης είχε προαναγγείλει σ” αυτήν την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός των χωρικών μας υδάτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. «Πόσα πιθανά αποθέματα έχουμε, θα ήταν αστείο να πει κανείς από τώρα. γιατί ουσιαστικά δεν έχουν υπάρξει έρευνες. Μπορώ να σας πω όμως ότι οι ενδείξεις – γιατί έτσι δουλεύει η πετρελαϊκή βιομηχανία – που έχουμε στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μας πείθουν άτι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να έρθουν σοβαροί επενδυτές για να ψάξουν για πετρέλαιο στη χώρα μας» είπε ο Μανιάτης.

Πριν από τους «σοβαρούς επενδυτές», εμφανίστηκαν οι Τούρκοι με το «Τσεσμέ», το οποίο επί δύο ημέρες έκανε έρευνες βόρεια και βορειοδυτικά της Σαμοθράκης.

Στο Πεντάγωνο δεν έκρυψαν την ανησυχία τους. Αξιωματικοί οι οποίοι είχαν ζήσει και την κρίση των Ιμίων του 1996. υπενθύμιζαν ότι «τότε η κρίση άρχισε να «χτίζεται» από το φθινόπωρο του 1995. όταν ο τότε υφυπουργός Άμυνας Μανώλης Μπεντενιώτης ανακοίνωσε πρόγραμμα εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο». Τον Ιανουάριο του 1996 είχαμε την κορύφωση της κρίσης, έλεγαν, αν και οι συνθήκες σήμερα είναι συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να αντληθούν 200.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της Άγκυρας. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι όλες οι ελληνοτουρκικές κρίσεις που προέκυψαν με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, είχαν ως επίκεντρο τον Μπάμπουρα.

Μπορεί να διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο υπήρξε σχετική κινητοποίηση, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων επιφυλακής, κυρίως σε κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Οι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η πίεση της Άγκυρας θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα ενταθεί. Δεν λείπουν εισηγήσεις για πιο δραστικά μέτρα αντίδρασης, όπως για παράδειγμα διαρκή δέσμευση «ευαίσθητων» περιοχών του Αιγαίου για διεξαγωγή μικρής κλίμακας ασκήσεων Στην περιοχή που κινήθηκε το «Τσεσμέ», γίνονται βολές διαφόρων οπλικών συστημάτων και άρα η περιοχή μπορεί να δεσμευτεί.

Τούρκικος κλοιός

Η Άγκυρα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο τιμόνι της διπλωματίας της. δημιουργεί σταθερά και σχετικά γρήγορα έναν διπλωματικό κλοιό, ο οποίος έχει πλέον και «στρατιωτική έκφραση». Οι ασκήσεις τούρκικων φρεγατών και υποβρυχίων 6υτκά της Κεφαλλονιάς σηματοδότησαν την τούρκικη ναυτική παρουσία και στο Ιόνια. Η Άγκυρα, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με την Αλβανία και δύο ναυτικές βάσεις (Δυρράχιο – Αυλώνας), μπορεί πλέον να στέλνει με άνεση τα πολεμικά της πλοία σ” όλη τη Μεσόγειο. Η Τουρκική Ναυτική Δύναμη Μεσογείου ολοκλήρωσε μόλις χθες τον διάπλου όλης της Μεσογείου και θα επαναλάβει σύντομα τις περιπολίες της. Και δεν είναι μόνο οι συμφωνίες με την Αλβανία. Στο Πεντάγωνο διαπιστώνουν με μεγάλη ανησυχία ότι η Άγκυρα έχει κατορθώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να έρθει πιο κοντά σχεδόν μ’ όλες της χώρες των Βαλκανίων.

Πρόβα νέων Ιμίων στα νησιά Καλόγηροι

Σοβαρότατο επεισόδιο, ενδεικτικό των σχεδιασμών για την de facto διχοτόμηση του Αιγαίου, εξελίχτηκε στην καρδιά του αρχιπελάγους την περασμένη Δευτέρα, μεταξύ ελληνικών και τούρκικων μέσων έρευνας και διάσωσης.

Στα νησιά Καλόγηροι, ακριβώς στη μέση του Αιγαίου, οι Τούρκοι επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό έντασης. Τέσσερα τούρκικα F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στις π.ΐ5· Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισής τους από ελληνικά Μ-2οοο, ο αρχηγός του τούρκικου σχηματισμού ανέφερε σε δικό του ραντάρ ότι ένα πλοίο βυθίζεται στους Καλόγηρους.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τούρκικης ακτοφυλακής ενημέρωσε το ελληνικό Λ.Σ. Σήμανε συναγερμός, και πάνω από τα νησιά πέταξαν τα ελληνικά Μ-2000. τα οποία είχαν αναχαιτίσει τους Τούρκους, αλλά και βομβαρδιστικά Α-7, τα οποία πετούσαν στην περιοχή. Λίγο αργότερα πέταξε πάνω από τους Καλόγηρους και ελικόπτερο του Λ.Σ. Κανένα από τα εναέρια μέσα δεν εντόπισε το παραμικρό. Ξαφνικά στην περιοχή εμφανίστηκαν δύο τούρκικα ελικόπτερα, τα οποία άρχισαν να κάνουν κι αυτά έρευνα και διάσωση!

Από ελληνικής πλευράς στάλθηκαν άλλα δύο ελικόπτερα και στο σημείο επέστρεψαν και τα τούρκικα F-16 αλλά και μία τούρκικη φρεγάτα. Η περιοχή άρχιζε να θυμίζει περισσότερο πεδίο μάχης παρά περιοχή έρευνας – διάσωσης. Τελικά, ύστερα από τέσσερις περίπου ώρες οι Τούρκοι άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν.

Εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΕΛ 13

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!