Translate

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΑ: Tο «στοίχημα» επιστρέφει στα Midcaps

 
Δύο σημαντικές εκθέσεις από τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους Goldman Sachs και JP Morgan, οι οποίοι αναφέρονται στην ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δείχνει ότι οι ξένοι εξετάζουν, εν' όψει των αλλαγών στους δείκτες MSCI στα τέλη Νοεμβρίου, τις επιλογές τους. Η JP Morgan "προχωράει" ένα βήμα πιο πέρα και ποντάρει στις τραπεζικές μετοχές και υπό συνθήκες στα τραπεζικά warrants.
Η προτίμηση των επενδυτών στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι φυσιολογική για την ώρα, αφού και οι ξένοι επενδυτές πρώτα θα εξετάσουν τις επιλογές τους στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και έπειτα θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος και σε μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κατηγορίας.

Από κει και πέρα, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, από τις εκλογές του Ιουνίου πέρυσι σηματωρός της ευρύτερης αγοράς είναι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θα πρέπει λοιπόν το ενδιαφέρον σταδιακά να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, ειδικά στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς αρκετές από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας διαθέτουν υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά, συνδυασμένα με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και το κυριότερο σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους στα επόμενα έτη.

Ποιες είναι οι μετοχές

Μερικές από τις μετοχές οι οποίες ξεχωρίζουν και στις οποίες είθισται να ποντάρει η αγορά είναι αυτές των Φουρλής, Σαράντης, Aegean Airlines, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΑΛ, ΟΛΘ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και Κρι Κρι. Για τις Πλαίσιο, J&P Άβαξ, Πλαστικά Κρήτης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Elton Χημικά και Autohellas, οι όγκοι συναλλαγών αποτελούν ίσως μικρό αντικίνητρο.
Οι μετοχές αυτές εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά και ταυτόχρονα υψηλότερες επιδόσεις. Οι trailing δείκτες αποτίμησης (τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα δηλαδή) των εταιρειών είναι καθοριστικοί σε πολλές περιπτώσεις για όλα τα midcaps. Τέλος, κρίσιμο ρόλο παίζουν τόσο οι όγκοι των συναλλαγών αλλά και τα ποσοστά των μεγαλομετόχων τους.

Οι αποδόσεις και οι αποτιμήσεις

Για τη Φουρλής, η απόδοση στο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 26% και στο έτος στο 52%. Η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών EV/EBITDA είναι περίπου 13 φορές για το 2013 αλλά και για φέτος αρνητικό bottom line.
Από το screening προκύπτει η μετοχή της Σαράντης. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, ενώ και οι επιδόσεις της στο δωδεκάμηνο είναι +106%, ξεπερνώντας όλους τους δείκτες αναφοράς. Η εταιρεία έχει χαμηλότερο δείκτη P/E από την αγορά στις 14 φορές για το 2013 και EV/EBITDA στις 8 φορές.
Η μετοχή της Aegean Airlines, έχοντας αυξήσει ελαφρώς τις συναλλαγές της στο ταμπλό του Χ.Α., με απόδοση 42% στο τρίμηνο εντυπωσιάζει, ενώ σε διάστημα έτους κινείται με +192%. Τα αποτελέσματά της στο δεύτερο τρίμηνο ήταν πολύ καλά, δεδομένων των συνθηκών.
Ο τίτλος της ΕΥΑΘ κινείται με σημαντική υπο-απόδση έναντι της ΕΥΔΑΠ από τις 29 Αυγούστου. Η ΕΥΔΑΠ σημειώνει άνοδο 40% και η ΕΥΑΘ 1,2%. Με βάση τις εκτιμήσεις για φέτος, εμφανίζει δείκτη τιμής προς κέρδη 16 φορές, ενώ η λειτουργική κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου ήταν πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις. Η επικείμενη αποκρατικοποίηση της εταιρείας τοποθετείται χρονικά στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Η ΕΛΒΑΛ αποτιμάται με 7 φορές τα EBITDA για το 2013 και λίγο χαμηλότερα για το 2014, ενώ σε όρους P/E κινείται οριακά πάνω από τις 12 φορές. Στο ταμπλό του Χ.Α. σημειώνει αποδόσεις αισθητά χαμηλότερες από την αγορά τόσο στο μήνα όσο και από την αρχή του έτους, έχοντας επηρεαστεί από τα αποφάσεις της μητρικής.
Μία από τις επιλογές είναι ο τίτλος του ΟΛΘ. Η μετοχή επέδειξε ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία στο εξάμηνο 2013. Ο δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας είναι 15 φορές για φέτος. Σε όρους EV/EBITDA, ωστόσο, ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος στις 7,5 φορές. Η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι μόλις +5%, αλλά στο τρίμηνο «δίνει» +12% και κινείται στα 24 ευρώ, ενώ τα ιστορικά υψηλά είναι στα 25,2 ευρώ.
Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εκρηκτική, με υψηλή μεταβλητότητα και με απόδοση 4% τον τελευταίο μήνα και +14% από το χαμηλό του Αυγούστου. Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το EV/EBITDA για φέτος εκτιμάται στις 13 φορές, αλλά ο δείκτης P/E είναι αρνητικός.
Τα Πλαστικά Θράκης, με δείκτη τιμής προς κέρδη χαμηλότερο των 12 φορών για το 2013, με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση και με δείκτη EV/EBITDA χαμηλότερό από 5 φορές, είναι μια από τις περιπτώσεις όπου η υποαπόδοσή τους από την αγορά σε όλα τα χρονικά διαστήματα το τελευταίο εξάμηνο είναι μεγάλη.
Ο τίτλος της Κρι Κρι είναι διαπραγματεύσιμος βάσει των αποτελέσματα του 2012 με P/E 13,5 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 1,9 φορά, ενώ η συμπεριφορά του στο ταμπλό του Χ.Α. είναι αξιοπρόσεκτα υψηλή σε όλα τα χρονικά διαστήματα. Βάσει των εκτιμήσεων για φέτος ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 14 φορές.
Οι επόμενοι τίτλοι, παρά τα αξιόλογα μεγέθη τους, πλήττονται από τις μικρές συναλλαγές που πραγματοποιούν στο ταμπλό του Χ.Α.
Το Πλαίσιο, στο δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε με πολύ υψηλά ποσοστά ανόδου σε EBITDA και κέρδη, ενώ σε όρους P/E αποτιμάται στις 11 φορές τα κέρδη του 2012 και στο εξάμηνο υποαποδίδει με 7,5%. Οι όγκοι συναλλαγών ωστόσο αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο.
Η J&P Άβαξ σημειώνει στο εξάμηνο υψηλή απόδοση σχεδόν 31%, όταν η αγορά σημειώνει άνοδο μόλις 7%. Σε όρους αποτίμησης ο δείκτης P/BV της μετοχής βρίσκεται στη 0,41 φορά για το 2012.
Για τα Πλαστικά Κρήτης, το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερο από πέρυσι με +16,5% στα έσοδα, +30% στα EBITDA και οριακή αύξηση στα κέρδη. Η αποτίμηση της μετοχής είναι 9,5 φορές τα κέρδη του 2013 και 5,2 φορές τα EBITDA.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη σημειώνει τεράστια άνοδο στο δωδεκάμηνο αλλά και πτώση 9,3% στο τρίμηνο, υποαποδίδοντας σημαντικά σε σχέση με την αγορά.
Για την Elton Χημικά, οι δείκτες αποτίμησης είναι ελκυστικοί, ενώ απέδειξε για ένα ακόμη τρίμηνο πως δεν πτοείται από την οικονομική κρίση. Με 8 φορές τα κέρδη της αποτιμάται η εταιρεία στο ταμπλό του Χ.Α. για το 2013, αφού στο εξάμηνο σημειώνει 42,2% αύξηση στα καθαρά της κέρδη σε σχέση με πέρυσι.
Η μετοχή της Autohellas σημειώνει μεγάλες αποδόσεις, ξεπερνώντας την αγορά σε όλα τα χρονικά διαστήματα από πέρυσι. Παρά την άνοδο ωστόσο, ο δείκτης τιμή προς κέρδη είναι στις 12 φορές, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA στις 3 φορές, πολύ χαμηλότεροι από την αγορά. Αρνητικό στοιχείο τα 168,9 εκατ. ευρώ δάνεια, τα οποία όμως «απαλύνονται» από τα 65 εκατ. ευρώ ταμείο και τα 24,5 εκατ. ευρώ που διαθέτει σε μετοχές Aegean Airlines, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. H Autohellas στις 30/06/2013 είχε στην κατοχής της 892.000 warrants της Πειραιώς και 466.200 warrants της ΕΤΕ.                                                                                     http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: