Translate

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Χάρτης κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στο Βόρειο Αιγαίο και στη Μακεδονία

 


Για πολλά πολλά χρόνια μου έκανε εντύπωση το γεγονός της μη διαρκούς έρευνας για εξόρυξη υδρογονονανθράκων στο Βόρειο Αιγαίο και τη Μακεδονία. Αισθανόμουνα και ακόμη αισθάνομαι, ότι κάποιο μαγικό χέρι εμπόδιζε την πρόοδο των ερευνών ειδικά σε περιοχές που είχαν μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν υδρογονάνθρακες, όπως πιο νότια απο το Πρίνο της Θάσου, όπως στη περιοχή γύρω απο τη Σαμοθράκη (στη βραχονησίδα Ζουράφα έχει αναφερθεί ότι η θάλασσα μυρίζει πετρέλαιο), όπως και στη περιοχή της Επανωμής της Θεσσαλονίκης (βρέθηκε φυσικό αέριο και στη συνέχεια σφραγίστηκε η εξόρυξη).

Στον χάρτη αριστερά, φαίνεται πάνω σε ένα ανάγλυφο χάρτη της Google μια διαφάνεια ενός άλλου χάρτη γνωστού απο το 2007, για τον οποίο σας έχω μιλήσει προηγουμένως εδώ στον οποίο φαίνονται μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection) που έχουν γίνει  στην περιοχή. Οι περιοχές που έχουν κόκκινο χρώμα είναι περιοχές που είναι υποψήφιες να έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή του Βορείου Αιγαίου και στη Μακεδονία.
Το κοίτασμα είναι τεράστιο. Ξεκινάει απο την περιοχή της FYROM (βλέπετε εδώ) που είναι τίγκα σε υδρογονάνθρακες και φτάνει νότια μέχρι τις βραχονησίδες Καλόγερους, στις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να δώσει ακόμη οικονομική ζωή ώστε να παγιώσει δυνατότερα τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, κάτι που αφορά και τις βραχονησίδες Ψαθούρα και Πιπέρι. Το κοίτασμα στα ανατολικά φαίνεται ότι φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τη Λέσβο.
Φαντάζομαι ότι πλέον θα αντιλαμβάνεστε γιατί η Τουρκία κάνει συνέχεια ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο γκριζάροντας την περιοχή. Θα αντιλαμβάνεστε γιατί γκρεμίζονται οι φάροι στη Ζουράφα και στις βραχονησίδες Καλόγερους. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Σημειώστε, ότι ο γνωστός φιλάνθρωπος μεγαλοεπενδυτής φροντίζει για την οικονομική στήριξη της FYROM σαν κράτους, ενώ η Αλβανία επιθυμεί ένα μέρος της στα πλαίσια της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας (βλέπετε εδώ). Ενδιαφέρον είναι να διαβάσετε με τί τρόπο ο πρώην Τούρκογλου προωθεί τις έρευνες σε Κόσοβο και FYROM κινούμενος αντίθετα προς τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της φίλης Σερβία (βλέπετε εδώ). Στο τελευταίο άρθρο, εξηγείται και ο βασικός λόγος που χτυπήθηκε η Γιουγκοσλαβία απο το ΝΑΤΟ, που δεν είναι άλλος από τα πετρέλαια της Αδριατικής, της FYROM, του Βόρειου Κοσόβου και της ααυτόνομης πλέον περιοχής της Βοιβοδίνα.
Η παρατήρηση του χάρτη του 2007, θα σας δώσει την ευκαιρία να αντιληφθείτε πάρα πολλά πράγματα για τη γεωστρατηγική που εξελίσσεται στην Ανατ. Μεσόγειο. Το ευχάριστο είναι ότι με αυτό το χάρτη μπορείτε να ερμηνεύσετε όσα συνέβησαν μέχρι τώρα στη περιοχή χάριν της “ευημερίας” και της “προόδου” αλλά και το τί μέλει γενέσθαι για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη θα είναι ότι ο δανεισμός και η υπερχρέωση χωρίς ανάπτυξη της χώρας θα συνεχισθεί μέχρι την πλήρη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.

Χρήση του χάρτη του 2007 για χαμηλού κόστους προσπάθειες ερευνών

Στη φωτογραφία αριστερά, βλέπετε τις  θέσεις για τις οποίες οι εταιρείες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A. υπέβαλαν πρόσφατα (17 Σεπτ. 2013) αίτηση για άδεια ερευνών με κοινή πρότασή τους στην περιοχή του Θερμαικού και του κόλπου του Ορφανού.
Σημειώστε, ότι ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στην ΔΕΠ το 1981, ενώ ο κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.
Πρέπει να σας επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι πρίν την έναρξη της εξόρυξης πρέπει να γίνονται σεισμικές έρευνες για να ευερεθεί η καταλληλότερη περιοχή για να μπεί το τρυπάνι. Εκείνη την περίοδο αμφιβάλλω αν υπήρξαν τέτοιες δυνατότητες, όπως και η δυνατότητα εξόρυξης απο πολύ μεγάλα βάθη, σκληρότερα πετρώματα κλπ.
Οι προτάσεις των δύο εταιρειών μπορεί να είναι μέν “αποδεκτές” για να γίνουν έρευνες στις περιοχές που επέλξαν, είναι περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα αλλά δεν συμφωνώ με κάθε απόφαση του ΥΠΕΚΑ που θα δίδει άδεια σε εταιρείες για εξόρυξη στο Αιγαίο, πρίν γίνουν έρευνες απο σεισμικό πλοίο όπως έγιναν στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα απο τις έρευνες που θα γίνουν  απο τις δύο εταιρείες είτε λόγω της ύπαρξης των μετρήσεων που φαίνονται στο χάρτη του 2007 είτε κάποιων άλλων αναλύσεων που δεν περιλαμβάνουν σεισμικά δεδομένα, αφενός δεν θα με πείσει και αφετέρου θα το θεωρήσω φοβερά ύποπτο και κατά των συμφερόντων της χώρας.

Χρήση του χάρτη του 2007 για έρευνες μέσα στη Μακεδονία

Κοτάσματα υποψήφια για υδρογονάνθρακες υπάρχουν και στο χερσαίο κομμάτι της Μακεδονίας. Δεν νομίζω ότι και εδώ η Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να κάνει έρευνες. Για να μη έχει προχωρήσει το θέμα τόσα χρόνια κάτι άλλο υπάρχει π.χ. δεν έχει ολοκληρωθεί η αγορά μεγάλων περιοχών της Μακεδονίας απο δανειστές, επενδυτές και διαπλεκόμενους (o Μπόμπολας έχει πάρει κανένα κομμάτι γής στο Κιλκίς ή αλλού για εξόρυξη και στη συνέχεια για μεταπώληση;). Στο χάρτη αριστερά βλέπετε τις περιοχές υποψηφίων κοιτασμάτων στο χερσαίο τμήμα της Μακεδονίας (κίτρινο χρώμα).
Για όσους θυμούνται, στην Μακεδονία ο ΓΑΠ είχε προσφέρει  ή παραχωρήσει 660,000 στρέμματα του δημοσίου σε μετανάστες για καλλιέργεια. Αν αυτό ολοκληρώθηκε, τότε έχουμε ένα ακόμη σκάνδαλο τπυ ΠΑΣΟΚ αφού σε περιοχή με μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο ΓΑΠ εγκατέστησε μια μειονότητα!
Μετά λύπης μου ακούω απόψεις που λένε αβασάνιστα, ότι κοιτάσματα σε κάποια μέρη στη Μακεδονία είναι μικρά, όπως και ότι χρειάζονται χρόνια για την εξερεύνησή τους. Δεν πιστεύω ούτε ότι τα κοιτάσματα είναι μικρά ούτε ότι χρειάζονται χρόνια.
Περιμένω αύξηση της αξίας της γής σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες για να γίνουν δοκιμαστικές εξορύξεις.
Εξορύξεις χωρίς να προηγηθούν σεισμικά δεν έχει νόημα να γίνουν. Το πιθανότερο είναι να αποτύχουν.

Τι συμβαίνει τελικά; Πρός τα που πάει η κατάσταση;

Η γενική εντύπωση που έχω σχηματίσει έιναι ότι κάποιοι απο χρόνια έχουν στήσει ένα ωραίο παιγνίδι  σε όλη την Ελλάδα, ώστε τα κέρδη απο την εξόρυξη των υδρογονανθράκων  και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου να μη πάνε στους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν αλλά στις τσέπες των δανειστών και πιθανόν στους κυβερνώντες μέσα απο μεταπράτες...
Η συνεχής απεμπώληση των πρωτογενών υλών (μέταλα, ορυκτά κλπ) θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων δευτερογενών προιόντων και καινοτομιών στη χώρα, αφού όλα θα ελέγχονται απο μη τοπικά συμφέροντα, τα οποία θα ελέγχουν το κόστος κάθε δευτερογενούς προιόντος που θα παράγεται στην Ελλάδα κατα το δοκούν. Με την καταστροφική αυτή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αφαιρεί πλήρως την δυνατότητα απο τη χώρα να κάνει ανάπτυξη.
Πρόσφατα άκουσα, ποιόν άλλον, τον πρώην Τούρκογλου να αναφέρεται στην επερχόμενη ανάπτυξη της χώρας που θα ξεκινήσει με το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές! Πρόκειται για ένα παραμύθι.
Μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, που δεν παράγει δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Γερμανία και στο τέλος θα πεθάνει απο ασφυξία. Η κυβέρνηση πουλάει ελπίδα μέχρι να ξεπουληθούν όλα σε τιμή ευκαιρίας.
Περιμένω να συμβεί το εξής τραγικό…
Η Ελλάδα θα παράγει γεωργικά προιόντα αλλά οι πολίτες της απο τη μεγάλη φτώχεια δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν. Οι εξαγωγές θα υπάρχουν, οι αριθμοί θα ευημερούν αλλά ο λαός θα πεινάει. Φυσικά αυτό δεν  θα είναι ανάπτυξη, οι δε δείκτες που θα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την τότε οικονομική κατάσταση σαν “ανάπτυξη” θα είναι έτσι επιλεγμένοι που ή θα στηρίζονται σε λάθος μοντέλα (κάτι που έγινε με τα μνημόνια) ή δεν θα περιγράφουν σωστά τη σχέση οικονομία-ανθρώπινη επιβίωση.                                                                                         http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/09/blog-post_26.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: