Translate

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Financial Times: «Το τελευταίο πλάνο για τη διάσωση της Ελλάδας»
Ενα ακόμα δημοσίευμα με κύριο θέμα την Ελλάδα και το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της χώρας, φιλοξενούν οι Financial Times, με τίτλο αυτή τη φορά «Τρίτη φορά τυχερή; Το τελευταίο πλάνο για τη διάσωση της Ελλάδας».
Στο κείμενο επισημαίνεται πως μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα «η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την ικανότητα της να ρίξει σε δίνη τις διεθνείς αγορές, ωστόσο τα γεγονότα του καλοκαιριού απέδειξαν πως μπορεί ακόμα να φέρει αναταραχή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».
«Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με την οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας, έχει προκαλέσει απρόσμενες εντάσεις στο εξωτερικό. Τον προηγούμενο μήνα, αναστάτωσε τις εκλογές στην Γερμανία, η οποία παρέχει το 27% των αποθεμάτων για τις διασώσεις της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε δημόσια όσα λέγονταν ήδη ιδιωτικά: Οτι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο».

Το χρονοδιάγραμμα
Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ σημειώνει πως το τελευταίο δίμηνο του έτους (Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2013) θα ολοκληρώσει η τρόικα την αξιολόγηση της και οι πολιτικοί αρχηγοί, αναμένεται να συζητήσουν το πιο σημαντικό πρόβλημα με το τωρινό πακέτο στήριξης: Τα 11 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού όπως εκτιμά το ΔΝΤ.
«Το 2014 μόνο, η Αθήνα θα χρειαστεί άλλα 4,4 δισ. ευρώ μαζί με τα υπάρχοντα 173 δισ. του προγράμματος- ένας αριθμός τον οποίο η Τρόικα φοβάται πως μπορεί να εκτοξευθεί στα 6 δισ. Αυτό το κενό, πρέπει να καλυφθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεχάσει την συνεισφορά του στο πρόγραμμα. Οι κανόνες του ΔΝΤ, επιβάλλουν 12 συνεχόμενους μήνες χρηματοδότησης πριν γίνουν πληρωμές βοήθειας.
Η Ελλάδα τώρα, θα μείνει χωρίς χρήματα από το πακέτο διάσωσης στη μέση του επόμενου χρόνου. Αν και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τρέχουν για να καλύψουν την τρύπα 11 δισ. ευρώ σε αυτήν την αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν κατά πάσα πιθανότητα με την τρύπα του 2014, πριν από το τέλος του έτους. Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν καλύψουν το κενό του 2015 αυτή τη χρονιά, τότε θα πρέπει να ασχοληθούν και πάλι με αυτό στις αρχές του νέου έτους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει το τρίτο πρόγραμμα, καθώς η Ε.Ε. -αντίθετα με το ΔΝΤ-, ακόμη δεν έχει δώσει καθόλου ρευστό για τα τελευταία δύο χρόνια της ελληνικής διάσωσης, το οποίο ρευστό τελειώνει το 2016 μετά την συμφωνία των αξιωματούχων να το επεκτείνουν.
Μερικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν πως εκτός από τα 6,5 δισ. ευρώ τα οποία θα χρειαστούν το 2015, 5 δισ. ευρώ επιπρόσθετα θα χρειαστούν για το 2015. Επομένως, η νέα χρηματοδότηση θα είναι περίπου 15 δισ. ευρώ», γράφουν οι Financial Times.
Στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα περάσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα του προγράμματος καθώς αναμένεται να έχει ισοσκελίσει το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή ακόμα καλύτερα να επιτύχει και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να περιμένει έως τον Απρίλιο καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ οι όποιες συζητήσεις για ανακούφιση χρέους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Eurostat να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, τον Απρίλιο.
Τότε, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ξεκινήσει μια περίπλοκη διαδικασία με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ με το μεγαλύτερο μέρος να  παρακρατείται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ευρωζώνης.http://zeronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: