Απόβαση αμερικανικών κεφαλαίων στην Ευρώπη

του Andrew Bolger, Capital Markets Correspondent
Η έντονη ανανέωση του ενδιαφέροντος των αμερικανικών funds για την Ευρώπη γίνεται πλέον εμφανής στους συγκριτικούς τζίρους των διεθνών αγορών. Ποιες αγορές, μετοχές και εκδόσεις προσελκύουν τους επενδυτές των ΗΠΑ και γιατί.

 Απόβαση αμερικανικών κεφαλαίων στη γηραιά ήπειρο - Το κυνήγι αποδόσεων


Όταν οι Αμερικανοί φαντάροι κατέφθαναν στη Βρετανία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σχολιάζονταν με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: "Οverpaid, oversexed and over here".
Οι Αμερικανοί επενδυτές τυγχάνουν πιο θερμής υποδοχής στην Ευρώπη σήμερα, μετά την κρίση: η επιστροφή τους αποτελεί κλειδί για την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων.
Θα χρειαστεί όμως να επενδύσουν πολύ περισσότερα σε ευρωπαϊκές μετοχές -μεταξύ 100 και 150 δισ. δολ.- για να αποκατασταθούν τα ποσά επενδύσεων που αποσύρθηκαν από την αγορά από το 2007, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ανανέωση του ενδιαφέροντος στην ήπειρο είναι προφανής στο αυξανόμενο μερίδιο που απολαμβάνει στους όγκους συναλλαγών των διεθνών χρηματιστηρίων.
Ενώ οι συνολικοί τζίροι έχουν αυξηθεί 12% στα 534 δισ. δολ. μέχρι στιγμής στο έτος, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι η μόνη περιφέρεια που έχει αυξήσει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά - στο 26% από 20% σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.
Το μερίδιο της αμερικανικής ηπείρου έχει διολισθήσει από το 48% στο 44%, ενώ της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε από το 32% στο 30% το ίδιο διάστημα.
Η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές σταμάτησαν να αγοράζουν ευρωπαϊκές μετοχές στα τέλη του 2008, καθώς χτυπούσε η κρίση της Lehman. Επέστρεψαν αποσπασματικά το 2010 καθώς ανέκαμπταν οι οικονομίες της Ευρώπης, αλλά οι αγορές μετοχών από μέρους τους παρέμεναν σε προ της κρίσης επίπεδα.
Οι Αμερικανοί επενδυτές σε γενικές γραμμές ήταν καθαροί πωλητές -αν και όχι σε μεγάλα ποσά- το 2011 και το 2012, καθώς κλιμακωνόταν η κρίση χρεών, αλλά αγοράζουν επιμόνως ευρωπαϊκές μετοχές από τα τέλη του 2012.
Η Goldman, που εκτιμά ότι οι επενδυτές των ΗΠΑ αγόρασαν πάνω από 65 δισ. δολ. σε ευρωπαϊκές μετοχές μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου φέτος, δηλώνει: «Τους τελευταίους μήνες τα επίπεδα αγορών έχουν αυξηθεί και κινούνται τώρα κοντά σε αυτά της περιόδου 2004-2007».
Αν οι αμερικανικές επενδύσεις κρατούσαν τον ρυθμό που είχαν στα χρόνια πριν από την κρίση, η Goldman εκτιμά ότι το σύνολο από το 2003 θα ήταν 400-500 δισ. δολ. και όχι 300 δισ. δολ. που είναι σήμερα. «Με αυτό το σκεπτικό, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν επίσης περιθώρια αγορών περίπου 150 δισ. δολ.» αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Η Société Générale εκτιμά ότι θα χρειαστούν καθαρές εισροές 100 δισ. δολ. στην Ευρώπη για να κλείσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί από το 2007. Οι αναλυτές της αναφέρουν: «Η αντίθεση με τις αθροιστικές καθαρές εισροές σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές είναι εκπληκτική: οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ειδικά οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται όλες σε θετικό έδαφος».
Τα αμερικανικά global funds που επιζητούν να ισορροπήσουν ξανά τα χαρτοφυλάκιά τους με βαρύτητα στην Ευρώπη, προσελκύονται επίσης από τις αποτιμήσεις τους σε σχέση με τη Wall Street. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 18,7% φέτος σε σύγκριση με άνοδο 11,6% του Stoxx 600.
Ο Adam Young, επικεφαλής διεθνών χρηματιστηρίων της Rothschild, αναφέρει: "Κάθε αμερικανικό fund που αναζητεί αξία κοιτάζει έξω από τις ΗΠΑ."
Τα αμερικανικά κεφάλαια υποστηρίζουν επίσης με ενθουσιασμό τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της Ευρώπης, ο όγκος των οποίων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος στα 18,8 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Στις αρχές του μήνα, οι Αμερικανοί επενδυτές κυριάρχησαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επαναϊδιωτικοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση μετοχών αξίας 5,1 δισ. δολ. στη Lloyds Banking Group - που ήταν η μεγαλύτερη προσφορά μετοχών από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την ιδιωτικοποίηση το 1993 της British Telecom, σήμερα BT Group.
Έχουν επίσης στηρίξει με μεγάλο ενθουσιασμό τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ύψους 3,9 δισ. δολ. της Deutsche Bank και 3,2 δισ. δολ. της Commerzbank.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι στα αμερικανικά funds αρέσουν οι τράπεζες, επειδή προσφέρουν καλύτερο άνοιγμα στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Ελκύονται επίσης από τα ΙΡΟ και τα placings, γιατί δυσκολεύονται να στήσουν ένα σημαντικό άνοιγμα στην πρωτογενή αγορά, χωρίς να ανεβάσουν την τιμή της μετοχής του στόχου τους.
Κατά τη φετινή χρονιά έχουν γίνει επίσης μεγάλες μετοχικές εκδόσεις από τον ολλανδικό τηλ/νιακό όμιλο KPN που άντλησε 4 δισ. δολ., καθώς και τη σουηδική τράπεζα Nordea Bank και τον αεροναυπηγικό όμιλο EADS , που «σήκωσαν» από 3 δισ. δολ.
Ο Arthur van Slooten, αναλυτής της Société Générale, σημειώνει ότι οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν ακόμη μεγάλο κενό να καλύψουν συγκριτικά με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και ορισμένα σκανδιναβικά, που έχουν φτάσει σε επίπεδα 25% και πλέον υψηλότερα από αυτά του Οκτωβρίου 2007.
Οι αναλυτές της Goldman ισχυρίζονται ότι ενώ η ευρωπαϊκή ανάπτυξη μπορεί να παραμείνει υποτονική οι συνθήκες έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται και μόνο ευχάριστες εκπλήξεις ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Σχολιάζουν: «Συνηθίζεται, όταν οι οικονομικές συνθήκες σταματήσουν να επιδεινώνονται, τα χρηματιστήρια να τα πηγαίνουν καλά».                            http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!