Translate

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σκοπιανό και κυπριακό στο τραπέζι των συζητήσεων


Συνέχισε και χθες τις επαφές του στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός των Εξωτερικών και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ευάγγελος Βενιζέλος, με κορυφαία όλων την συνάντησή του με τον γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν, με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, το Κυπριακό, τη συριακή κρίση και το μέλλον του ΟΗΕ.
Της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει πως αυτή είχε ως αντικείμενο «τα μεγάλα θέματά μας».

Όπως είπε, με τον γ.γ. του ΟΗΕ συζήτησαν πρώτα για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, παρόντος του προσωπικού απεσταλμένου του κ. Μπαν Κι-Μουν, Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως ο Γενικός Γραμματέας είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την ελληνική, επισημαίνοντας πως η εθνική μας θέση είναι πολύ καθαρή και στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα:
«Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση: erga omnes, ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση. Έτσι θα μπορέσει και η γειτονική μας χώρα να βρει την ευρωατλαντική της προοπτική και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για αυτούς και για μας, γιατί θέλουμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να βρουν αυτή την κοινή προοπτική, η οποία λειτουργεί σταθεροποιητικά για την περιοχή. Εμείς, θα προσφέρουμε και κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα ο μεγάλος επενδυτής, ο μεγάλος γείτονας που μπορεί να βοηθήσει με φιλικά αισθήματα, εφόσον βέβαια υπάρχει καλοπιστία, καλή γειτονία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».   Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτή που στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Τώρα», είπε, «έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Αναστασιάδη. Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, την κατειλημμένη πόλη και το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση. Έχουμε τον διορισμό διαπραγματευτών από τις δύο κοινότητες κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα. Γιατί μόνο έτσι νομιμοποιείται μία λύση και γίνεται βιώσιμη».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ετέθη ένα χρονικό πλαίσιο από τα Ηνωμένα Έθνη για έναρξη συνομιλιών τον Οκτώβριο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως ο Οκτώβριος πράγματι αναφέρθηκε ως μία επιδίωξη και πως ελπίζει ότι και η προετοιμασία θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο.
«Ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές του κ. Ντάουνερ με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει νέο μομέντουμ, δηλαδή θα μας επιτρέπει να δούμε τον πραγματικό ορίζοντα μιας λύσης, η οποία όμως θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που είπαμε προηγουμένως», σημείωσε ο υπουργός.
Σχετικά με τη Συρία, ο υπουργός των Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα, επιδιώκοντας μια πολιτική λύση μέσω μιας διαδικασίας τύπου Γενεύη 2 και καταδικάζοντας απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει πλέον διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μετά τη συμφωνία Κέρι – Λαβρόφ, που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παίξει το ρόλο του, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για κάθε διεθνές θέμα.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ζήτημα της οριοθέτης θαλασσίων ζωνών, για να απαντήσει πως ο ΟΗΕ δεν εμπλέκεται στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών παρά μόνο ως θεματοφύλακας της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα έχει προβεί στις Ρηματικές Διακοινώσεις που απαιτούνται για όλα τα θέματα που θεωρεί αναγκαία.
Ερωτηθείς επίσης αν η τριμερής συνάντηση (των υπουργών των Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου) επιταχύνει τις εξελίξεις στο ζήτημα της οριοθέτησης, ο κ. Βενιζέλος την χαρακτήρισε σημαντική και «χειροπιαστή συνέχεια» της επίσκεψής του στο Κάιρο στις 5 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά το αν η τριμερής αποτέλεσε μήνυμα προς την Τουρκία, απάντησε:   «Η σημερινή τριμερής δεν στέλνει κανένα μήνυμα συγκεκριμένα προς κάποια χώρα. Δεν στρέφεται κατά κάποιας χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο. Μετέχουμε και σε άλλες τριμερείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν ισορροπίες, να κινητοποιούνται όλες οι χώρες που μπορούν να συμβάλουν προς μία κατεύθυνση, την κατεύθυνση πάντα του διεθνούς δικαίου και της αξιοποίησης των πόρων της Μεσογείου προς όφελος όλων των λαών, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». 
Χθες, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τους υπουργούς εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάτ Ζαρίφ, του Κοσσόβου, Ενβέρ Χότζα, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ απηύθυνε ομιλία στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας αναφορικά με τα Άτομα με Αναπηρία.  http://www.elzoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: