Η Δαμασκός παρέλαβε τους πρώτους S-300 από τη Μόσχα

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του παρέλαβε ένα πρώτο φορτίο του προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από τη Ρωσία.

"Η Συρία παρέλαβε το πρώτο φορτίο των ρωσικών πυραύλων S-300... Το υπόλοιπο φορτίο θα φθάσει σύντομα", είπε ο Άσαντ, σύμφωνα
με αποσπάσματα μίας συνέντευξής του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον αλ Μάναρ, ο σύρος πρόεδρος είπε ότι ο στρατός της χώρας του θα "απαντήσει άμεσα σε όποια νέα ισραηλινή επιθετική κίνηση" εναντίον της Συρίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό με το αιτιολογικό ότι στοχοθέτησε αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ιρανικούς πυραύλους που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκαν στην λιβανέζικη εφημερίδα αλ Άχμπαρ, ο σύρος πρόεδρος είπε ότι η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος τείνει προς το μέρος του στρατού του ύστερα από τα "σπουδαία επιτεύγματα" στο πεδίο, όπως τα χαρακτήρισε.

Ο ίδιος δεν διέψευσε ότι η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων, αλλά τόνισε ότι ο συριακός στρατός ηγείται στο πεδίο της μάχης.

"Υπάρχουν ομάδες της Χεζμπολάχ στις συνοριακές περιοχές του Λιβάνου, αλλά ο συριακός στρατός διοικεί και ηγείται των μαχών ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις στη Συρία", είπε ο Άσαντ στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

"Ο (συριακός) στρατός θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να εξαφανιστούν οι τρομοκράτες", σχολίασε αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε χθες ότι εκτιμάται πως στη Συρία βρίσκονται 3.000 με 4.000 μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, ένοπλοι της Χεζμπολάχ μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ανακαταλάβουν την πόλη Κουσέιρ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι σημειώνονται μάχες κοντά στην αεροπορική βάση της πόλης αλ Νταμπάα, η οποία σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατελήφθη από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στη συνέντευξή του, ο Άσαντ επιβεβαίωσε την συμμετοχή της χώρας του στην επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη με αμερικανική και ρωσική πρωτοβουλία και στόχο την επίλυση της συριακής σύγκρουσης που σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους.

Η διάσκεψη είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Γενεύη τον Ιούνιο.

"Η Συρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό της κρίσης (και κινείται) σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι μέσω των διπλωματικών προσπαθειών εκφράζοντας την πρόθεσή της να συμμετάσχει, άνευ όρων, στην (διάσκεψη) "Γενεύη 2". Η δεύτερη είναι μέσω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων", είπε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ καταδίκασε επίσης την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ επειδή υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν τους αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 100.000 ξένοι μισθοφόροι που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!