Το σχιστολιθικό αέριο απειλεί τη γερμανική μπύρα

Τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην παρασκευή της μπύρας εξέφρασαν γερμανοί ζυθοποιοί...
με επιστολή τους προς αξιωματούχους του Βερολίνου.

Ειδικότερα, οι Γερμανοί ζυθοποιοί υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο fracking μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προμήθεια νερού στις περιοχές τους και έτσι να παραβεί τον «ιερό» νόμο «Περί Καθαρότητας της Μπύρας» (Reinheitsgebot), ο οποίος χρονολογείται από το 1516!

Σύμφωνα με τον νόμο Reinheitsgebot τα μοναδικά συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στη μπύρα είναι το νερό, ο λυκίσκος και το κριθάρι.

Τι είναι το fracking; Είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου σε μεγάλος βάθος, με τη διοχέτευση νερού και χημικών στοιχείων στην γεώτρηση. Το μείγμα αυτό διοχετεύεται με μεγάλη πίεση, μεγαλώνοντας έτσι τις ρωγμές στο σχιστόλιθο. Με αυτόν τον τρόπο το φυσικό αέριο βρίσκει διέξοδο και μπορεί να αντληθεί στην επιφάνεια.

Οι ζυθοποιοί ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση εγγυήσεις για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των υδάτων που χρησιμοποιούν για την παρασκευή της μπύρας.

Όπως μεταδίδει το Der Spiegel οι απόπειρες ψήφισης ενός νόμου για το fracking έχουν ματαιωθεί αρκετές φορές. Στα μέσα Μαΐου, η κυβέρνηση της Ανγκέλα Μέρκελ συμφώνησε σε μια πρόταση απαγόρευσης του fracking σε περιοχές απορροής λιμνών, όπως η Λίμνη Κωνσταντία στη νότια Γερμανία, ωστόσο από την απαγόρευση εξαιρούνται πολλές αντίστοιχες περιοχές.

Το Βερολίνο επιθυμεί να καταρτίσει ένα νόμο που θα καθορίζει τις συνθήκες εφαρμογής της τεχνολογίας fracking, η οποία κατηγορείται για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας της χρήσης χημικών.                                                                                                                         http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»