Κρυμμένα κεφάλαια 9,5 τρισ. ευρώ σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς «παραδείσους»


Καταγγέλλουν την ΕΕ για υποκρισία


Στα 120 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμώνται τα χαμένα δημόσια έσοδα από τη φοροδιαφυγή στην ΕΕ
Στα 120 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμώνται τα χαμένα δημόσια έσοδα από τη φοροδιαφυγή στην ΕΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Κεφάλαια 9,5 τρισ. ευρώ περίπου είναι κρυμμένα σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς «παραδείσους», σύμφωνα με την αναπτυξιακή οργάνωση Oxfam, η οποία καταγγέλλει την ΕΕ για υποκρισία, την ίδια ημέρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Όπως επσημαίνεται σε δημοσίευμα του Euobserver, η οργάνωση εκτιμά, με βάση στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι τουλάχιστον 14 τρισ. ευρώ είναι κρυμμένα ανά τον πλανήτη από πλούσιους ιδιώτες, εκ των οποίων τα 9,5 τρισ. ευρώ είναι «παρκαρισμένα» στην Ευρώπη ή σε περιοχές που συνδέονται με ευρωπαϊκές χώρες.

Η οργάνωση υπολογίζει ότι η «αιμορραγία» στα δημόσια ταμεία των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα χαμένα φορολογικά έσοδα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Μόνο η Βρετανία εκτιμάται ότι χάνει τα 40 από τα 120 δισ. ευρώ.

Η επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Oxfam Νατάλια Αλόνσο, δήλωσε ότι εκτός και αν η ΕΕ προχωρήσει στη δημοσιοποίηση μίας «μαύρης λίστας» για τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, ουσιαστικά οι δηλώσεις στις Συνόδους Κορυφής είναι «λόγια του αέρα», χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προστέθηκε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι αποκαλύψεις του OffshoreLeaks για τους φορολογικούς «παραδείσου»ς.

Στόχος είναι να παρουσιασθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 8 (Group-8) στις αρχές Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επεκτείνουν το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σε όλους τους τύπους εισοδήματος.



Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!