Ένα μυστικό κατόρθωμα στη Β.Κορέα

пхеньянская регулировщица Ли Кён Сим Ри Кён Сим кндр
© Στιγμιότυπο οθόνης: YouTube

Προ ημερών η τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η 20χρονη τροχονόμος Λι Κιον Σιμ από την Πιονγιάνγκ τιμήθηκε με τον τίτλο του Ήρωα της ΛΔ της Κορέας. «Υπό συνθήκες ακραίου κινδύνου επέδειξε πνεύμα αυτοθυσίας για την υπεράσπιση του ηγέτη και την προστασία του αρχηγείου της επανάστασης», αναφέρθηκε στην είδηση.

Η επιβράβευση αυτή προκάλεσε πολλές εικασίες στον ξένο Τύπο κι αυτό γιατί ο τίτλος του Ήρωα της ΛΔ της Κορέας είναι μια εξαιρετική υψηλή ανταμοιβή. Καθιερώθηκε το 1950 και απονεμόταν μόνο για εξαιρετικά ανδραγαθήματα, που έγιναν ως επί το πλείστον στον πόλεμο.
Το τελευταίο διάστημα πάντως υπήρξε ορισμένη υποτίμηση του τίτλου του Ήρωα, ο οποίος άρχισε να απονέμεται για ενέργειες, που δεν απαιτούν εξαιρετική προσωπική ανδρεία. Για παράδειγμα πρόσφατα έλαβαν τον τίτλο του Ήρωα της ΛΔ της Κορέας 101 άτομα, Κορεάτες επιστήμονες και διοικητικά στελέχη, που συμμετείχαν στην κατασκευή του πυραύλου της Β.Κορέας, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2012.
Παρ’ όλ’ αυτά και παρά την ορισμένη υποτίμηση, ο τίτλος του Ήρωα, εξακολουθεί να είναι σε κάθε περίπτωση μια σπάνια και εξαιρετικά τιμητική διάκριση. Το γεγονός αυτό επιτρέπει να γίνει η σκέψη ότι η Λι Kιον Σιμ έκανε κάτι το ασυνήθιστο.
Υπάρχει η θεωρία ότι πιθανώς έσωσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας του. Οι φήμες σχετικά με τις απόπειρες εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αρκετά συχνά, αλλά ως επί το πλείστον, δεν βασίζονται σε τίποτα. Επιπλέον, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια νεαρή τροχονόμος θα μπορούσε να αποτρέψει μια επίθεση: τα κριτήρια για την επιλογή των κοριτσιών αυτών είναι η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση και η πολιτική συνείδηση, αλλά όχι η γνώση πολεμικών τεχνών.
Πιο πιθανή είναι η υπόθεση ότι η Λι Kιον Σιμ απέτρεψε κάποιο οδικό ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή άλλο μέλος της ανώτατης βορειοκορεατικής ηγεσίας. Παρά το γεγονός ότι τα οχήματα στη Βόρεια Κορέα δεν είναι τόσο πολλά, τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν συχνά.
Ωστόσο πιο πιθανή μοιάζει μια τρίτη υπόθεση. Δεν αποκλείεται ότι η Λι Κιον Σιμ δεν έσωσε τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά κάποια απεικόνισή του. Ή κάποια απεικόνιση του πατέρα ή του παππού του. Στη Βόρεια Κορέα τα πορτρέτα και αγάλματα των ηγετών της δυναστείας των Κιμ υπέχουν σχεδόν θρησκευτική σημασία. Ο κορεατικός Τύπος έχει επανειλημμένα γράψει για το πώς πατριώτες Κορεάτες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους διέσωσαν πορτρέτα από φωτιά ή πλημμύρες. Δεδομένου ότι τα εν λόγω πορτρέτα στην Πιονγιάνγκ υπάρχουν κυριολεκτικά σε κάθε διασταύρωση, είναι πολύ λογικό να υποτεθεί ότι ένα από αυτά διασώθηκε από σοβαρές ζημιές από μια νεαρή τροχονόμο.
Κάτι παρόμοιο έχει ήδη συμβεί. Το 2012 η 14χρονη μαθήτρια Χαν Χιον Γκιον θυσιάζοντας τη ζωή της διέσωσε τα πορτρέτα των ηγετών και προτάθηκε γι’ αυτό να παρασημοφορηθεί με τον τίτλο του Ήρωα της ΛΔ της Κορέας. Μάλιστα οι διατυπώσεις του διατάγματος για τη βράβευση της ηρωικής μαθήτριας σε μεγάλο βαθμό θύμιζαν εκείνες, που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακοίνωση για την επιβράβευση της Λι Κιον Σιμ.                                                                                                                http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!