Βαλκάνια και αγωγοί

Φωτογραφία για Βαλκάνια και αγωγοί
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ*

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια αυξάνουν τη ρευστότητα της περιοχής, ενισχύουν τον αλβανικό παράγοντα και διευρύνουν την επιρροή της Τουρκίας. Συνεπώς, ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, διότι αναμιγνύουν σοβαρές εν δυνάμει απειλές και μεγάλες ευκαιρίες που, παρά τα φαινόμενα, ανατιμούν την αξία της στο ευαίσθητο πεδίο της διεθνούς γεωστρατηγικής. Προϋπόθεση είναι να ασκηθεί ευέλικτη εξωστρέφεια και να μη μεσολαβήσει η παράφρων μεταβλητή που ελλοχεύει στον κονιορτό των κομμάτων.


Η Μεσοβαλκανική Ζώνη αποτελεί το συντομότερο γεωστρατηγικό διάδρομο Αδριατική-Εύξεινος Πόντος-Υπερκαυκασία-Κασπία. Ελέγχει την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο βαλκανικός χώρος, όπου αναμετρώνται οι αγωγοί Δύσης - Ρωσίας, έχει κατακερματιστεί σε μικρά ανίσχυρα κράτη, άμεσα ή έμμεσα δυτικά προτεκτοράτα, στα οποία επικρατούν ισχυρές φυγόκεντρες μειονότητες, αμοιβαίες διεκδικήσεις, οργανωμένο έγκλημα και ευμετάβλητο πολιτικό καθεστώς. Στις δύο ακτές της και στην ξηρά της λειτουργούν οι ισχυρότερες στην Ευρώπη αμερικανικές βάσειςΗ αξία αυτού του γεωπολιτικού πεδίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο η Δύση χάνει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή, όπου υπεκκίνησε βλακωδώς τη δήθεν «Αραβική Ανοιξη», που έφερε στην εξουσία ισλαμιστικά καθεστώτα και εμφυλίους.

Ζωτικό υπογάστριο του βαλκανικού χώρου είναι η Ελλάδα. Παρά την ολόπλευρη βαθιά κρίση της, παραμένει από κάθε άποψη η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα. Δίχως σταθερή την Ελλάδα, η Δύση χάνει τον έλεγχο του πεδίου. Κόμβος η Θεσσαλονίκη.

Γι' αυτό ενδιαφέρονται να αγοράσουν κρίσιμες θέσεις στη χώρα η Ρωσία και η Κίνα.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη βαλκανική ενδοχώρα μας κινήθηκαν σε δύο άξονες:

1. Η Μεγάλη Αλβανία.

Υπό πιεστική διεθνή μεσολάβηση οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν ιστορική συμφωνία. Βάσει αυτής η Σερβία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο εγγυάται περιορισμένη αυτονομία στη συμπαγή σερβική μειονότητά του. Μένει η θεσμική κύρωσή της από τις δύο χώρες. Σε αντάλλαγμα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι στον ίδιο χώρο θα ενεργούν διεθνώς δύο αδελφά κράτη Αλβανών, οι οποίοι ταυτόχρονα συγκυβερνούν ένα τρίτο όμορο κράτος, τα Σκόπια, και έχουν ισχυρή παρουσία σε άλλα δύο όμορα κράτη, στο Μαυροβούνιο (Σαντζάκ-Μετόχεια) και στη Σερβία (Σαντζάκ και Πρέσεβο). Τους συνέχει όλους το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας, την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλή Μπερίσα, όρισε δημόσια «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Οι Αμερικανοί τον αποδοκίμασαν, αλλά μετά έξι μήνες προσκάλεσαν επίσημα στην Ουάσινγκτον τον Αλβανό αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Αλί Αχμέτι, που έως τότε ήταν απαγορευμένος στις Ην. Πολιτείες, επειδή υπήρξε ο ηγέτης των Αλβανών ανταρτών UCK στην ένοπλη εξέγερσή τους κατά των Σλαβομακεδόνων το 2000! Την ίδια χρονική στιγμή επισκέφθηκε την Αθήνα ο υπουργός Αμύνης των Σκοπίων, Μπεσίμι, ο οποίος ήταν αξιωματικός καταδρομών, αυτομόλησε κατά την εξέγερση εκείνη και συνέτριψε το Στρατό των Σλάβων που τώρα διευθύνει! Τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Αθήνα οι δύο Αλβανοί επίσημοι συζήτησαν, ερήμην του πρωθυπουργού «τους», Νίκολα Γκρούεφσκι, μια λύση στη διένεξη Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα2. Η Βουλγαρία.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της 12ης Μαΐου αποδεικνύουν πολιτικό αδιέξοδο, έλλειμμα δημοκρατικής νομιμότητας και επιδιαιτησία της Τουρκίας. Η αποχή ανήλθε στο 49% των εγγεγραμμένων. Το 24% των ψηφισάντων δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή, διότι κανένα κόμμα της επιλογής του δε συγκέντρωσε το όριο του 4%. Συνολικά 3 σε κάθε 4 πολίτες δεν εκπροσωπείται.

Το κόμμα της τουρκικής μειονότητας ήλθε τρίτο με 11,29%. Τέταρτο με 7,3% ήλθε το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Ατάκα (Επίθεση), με πλούσιο παρελθόν τρομοκρατίας και εμπρησμών σε βάρος των μουσουλμάνων.

Τα δύο μεγαλύτερα και μανιωδώς αντίπαλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν.

Το κεντροδεξιό GERB έλαβε 30,5% και το Σοσιαλιστικό 26,6%. Μόνον με την υποστήριξη των Τούρκων μπορεί ένα από τα δύο μεγάλα να σχηματίσει κυβέρνηση οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Συμμαχία με το Ατάκα σημαίνει ομηρία στη βία. Φτώχεια, ακρίβεια και οργή μαστίζει το λαό. Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά ελέγχουν το δημόσιο βίο.

Η Βουλγαρία αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου από την Ανατολή προς την Ευρώπη για τους δύο ανταγωνιστικούς αγωγούς φυσικού αερίου: το δυτικό Nabucco και το ρωσικό Southstream. Αποτελεί επίσης την κεντρική πύλη εισόδου του νεο-οθωμανισμού. Στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος (ελληνική έκδοση 2010) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου γράφει: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας. Η ζώνη, που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρίας, Δυτική Θράκη και Ανατολική Θράκη, έχει το χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη γεωπολιτική της Τουρκίας». Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκύνησε το οθωμανικό Ζωγραφιστό Τζαμί στο αλβανοκρατούμενο Τέτοβο των Σκοπίων και διεκήρυξε: «Δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε όσο ανάμεσά σας βρίσκονται εγγόνια της οθωμανικής κληρονομιάς. Αδέλφια μας ζουν στη Βοσνία, στην Πρίστινα, στο Πρίζρεν, στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο». Η Τουρκία κατέχει ήδη στρατηγικές θέσεις στην περιοχή.

Σ’ αυτό το ναρκοπέδιο κινείται η Ελλάδα, για να απασφαλίσει βόμβες μεγατόνων, να εξισορροπήσει παγκόσμιους Γίγαντες και να προσφέρει λύσεις επωφελείς σε όλους. Ολα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνειδητοποίησε πλήρως το διακύβευμα, αξιοποιεί την κεντρική θέση της Ελλάδος και αντιμετωπίζει τους κινδύνους ως μεγάλες ευκαιρίες. Μακάρι να διέθετε και κυβέρνηση.

* Ο Ν. Μέρτζος είναι πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
agelioforos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!